Šta je predsjednička tranzicija i kako to funkcioniše u SAD?

Predsjednicka tranzicija
17 komentara

Na ovogodišnji proces predsjedničke tranzicije u SAD uticalo je kašnjenje u objavljivanju zvaničnih rezultata izbora i nespremnost predsjednika Donalda Trumpa da prizna poraz na onome što je opisao kao “lažni” izbori.

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je potez Uprave za opšte usluge (GSA) da započne proces predsjedničke tranzicije u zemlji kako bi demokrata Joe Biden potencijalno mogao položiti zakletvu 20. januara.

Predsjednik je u ponedjeljak tvitovao da „u najboljem interesu nacije, on preporučuje“ da administrator GSA Emily Murphy i njen tim „urade ono što treba da se uradi u odnosu na početne protokole i poručili su mom timu da uradi isto.“ Evo kratkog uvida u to kako funkcioniše proces predsjedničke tranzicije u SAD.

Šta je predsjednička tranzicija?

Pojam „tranzicija“ odnosi se na vrijeme između predsjedničkog kandidata koji prevladava na izborima i ceremonije inauguracije, procesa koji sprovodi neprofitni tranzicioni tim izabranog predsjednika koji ima svoje osoblje i budžet.

Kako to funkcioniše u SAD?

Proces je regulisan predsjedničkim Zakonom o tranziciji iz 1963. godine i njegovim amandmanima koji predviđaju da tranzicija zvanično započinje kada se sazna za ishod izbora.

Odjeljak 1 dokumenta ističe da Zakon ima za cilj da „promoviše uredan prenos izvršne vlasti u vezi sa istekom mandata predsjednika i inauguracijom novog predsjednika.“

Tranzicija započinje nakon što pobjednika u predsjedničkoj trci „utvrdi“ GSA, vladina agencija sa sjedištem u Washingtonu, odgovorna za upravljanje saveznom imovinom i podršku osnovnom funkcionisanju saveznih agencija.

Da li izabrani predsjednik ima bilo kakvu odgovornost tokom tranzicije?

Tokom tranzicije, izabrani predsjednik obično ima zadatak da bira osoblje Bijele kuće, kao i one koji će preuzeti ključne vladine funkcije.

Generalno, izabrani predsjednik mora imenovati oko 4.000 političkih subjekata, uključujući 1.200 pojedinaca kojima je potrebno odobrenje američkog Senata. Ovaj drugi dio je gornja komora američkog Kongresa.

Kada se završava tranzicija?

Prelaz obično traje od dana izbora početkom novembra do dana inauguracije, koji je ustavno zakazan za 20. januar. Proces od 11 nedjelja, međutim, može se skratiti ako se izborni rezultati ne znaju odmah, što se dogodilo tokom ovogodišnjih izbora.

Tranzicija 2020. komplikovana je zbog nespremnosti predsjednika Donalda Trumpa da prizna poraz od Joea Bidena, kojeg su glavne američke novinske mreže proglasile predviđenim pobjednikom nekoliko dana nakon izbora 3. novembra, iako je prebrojavanje glasova još uvijek bilo u toku.

Budući da je Biden već najavio nekoliko ključnih izbora u vladi, Trump je u ponedjeljak tvitovao da njegov pravni tim još uvijek vodi brojne slučajeve kako bi dokazao da su ovogodišnja trka za Ovalni kabinet bili „najkorumpiraniji izbori u američkoj političkoj istoriji“ i da „nikada neće priznati te lažirane glasačke listiće.“

Ovome je prethodio Bidenov tim koji je pozdravio odluku Uprave za opšte usluge (GSA) da nominovanog demokrata prizna kao „prividnog pobjednika“ američkih predsjedničkih izbora, opisujući taj potez kao „neophodan korak za početak rješavanja izazova sa kojima se suočava naša država.”

američki izboriDonald Trumpjoe bidenSADTranzicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konstantin
3 godine prije

Dakle “medju redove” receno Trumapet je prethodno vec pregovarao sa “drugom stranom” o svojoj i o blizoj familinoj guzici, a t.z. uSRA patriotski blok “pustio niz vodu”.
Dali ima jos iko ovde koji jos uvek veruje u Trumapetov “patriotski poriv” : za spas uSRA i borba vs “deep shit”?
Vojska (ili deep shit army) ga je donela i ona mi je otkazala (jos pre glasanja) “ljubav” i dala podrsku Joe-u manijaku.
Nisam advokat nasem pobratimu D. Djuri … ali sada bi redno bilo da mu se izvinete (a i her Z.A. njemu takodje) za sve teske kontra replike u vezi sa njegovim stavom za ove uSRA izbore.
Dakle kao sto rekoh … svet ide ka nekoj svojoj zavrsnici za koju samo Bog dragi zna kako ce zavrsiti.
Ja se licno razocarao sto ipak do picvajza nije doslo u uSRA! :o(((
Jb ga Konstantine vise srece sledeci put. :o))))

3 godine prije zadnji put uredio Konstantin
Istražuj
3 godine prije

“…nespremnost predsjednika Donalda Trumpa da prizna poraz na onome što je opisao kao “lažni” izbori…” @redakcija, Postovana gospodo, Upravo zbog ovakvih jezickih konstrukcija – mislim da bi bilo dobro da uvijek postavite i popveznicu na odgovarajuci tekst kojeg koristite kao izvor informacije. Naime trapava rijec “nespremnost” – je totalno besmislena u ovom kontekstu. Zasto bi on bio “spreman” da odmah prizna poraz – kada su tzv “izbori” u SAD toliko ruglo, da cak mislim da su i u Avganistanu posteniji. Pa tzv “Demokrati” tj njihova vojska (ocito placena od kamatara Rotschilda/Soros i Rockfellera/Kisinger) – bukvalno je TRPALA (pa cak trpala i preko mjere) lazne listice u one Venecuelanske masine za kradju izbora zvane “Dominion”… U desetinama gradova imaju vise glasova nego registrovanih biraca i – svi laznjaci su za Bidena… Trump je dobio (i pored svih prevara) skoro 74 miliona glasova, tj skoro 6 milona vise nego Obama, ali ga… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
hiber
3 godine prije

Zapravo se tu Trumpa malo pita. Posljedica je to odluka dvaju izbornih povjerenstva. Onoga u Michigenu gdje su republikanci izjavili da je stvar okončana i onoga u Georgiji gdje su dva puta ručno izbrojili isto. Tu je i odluka saveznog suca iz republikanske kvote koji je odbio navode u Pennsylvaniji.

Maslina-Želja
3 godine prije

Tramp nije cvijeće ,ali Tramp je mila Majka šta ovi spremaju.
Duboka država samo čeka da preuzme kormilo..A Bidon je samo marioneta.
On je tu samo da preuzme vlast.
I ništa se taj neće više pitat…
Nadam se da neće bit tog filma.
Žao mi je što neki ljudi nisu svjesni zla koje se sprema sa Bidonom

TražeseDomaćaJaja
3 godine prije

Ima još ihaha do kraja filma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI