Što je China Evergrande i zašto bi mogao propasti pod teretom svojih 305 milijardi dolara dugova

Evergrande
24 komentara

Kineska tvrtka za nekretnine Evergrande mogla bi u ponedjeljak platiti 19 milijardi američkih dolara obveznica na međunarodnom tržištu. Ako se to dogodi, to bi bio najveći zadat ikad u povijesti kineske korporacije.

Dionice divovske kineske korporacije Evergrande pale su u četvrtak za 14 posto nakon što je potvrdila da je prodaja imovine vrijedna 2,6 milijardi američkih dolara propala.

Neuspjela prodaja Hopson Development Holdingsu sa sjedištem u Hong Kongu učinit će praktički nemogućim za Evergrande da ispuni isplatu kupona – koja je već zakasnila – do roka do ponedjeljka, 25. listopada.

Evergrande – koji ima ukupne dugove prema vlasnicima međunarodnih obveznica od 305 milijardi američkih dolara – objavio je priopćenje u kojem je rekao: “Nema jamstva da će grupa moći ispuniti svoje financijske obveze.”

Dakle, što je Evergrande?

Formalno poznatu kao China Evergrande Group, osnovao ju je bivši izvršni direktor industrije čelika Xu Jiayin 1996. godine.

Sa sjedištem u Shenzhenu u južnoj Kini, surfao je valom kineskog gospodarstva u procvatu između 1996. i 2018., prodajući stanove u rastućim gradovima osobama sa srednjim i višim primanjima.

Godine 2009. prvi put je uvršten na burzu u Hong Kongu i prikupio 70,5 milijardi HK$, čime je Xu Jiayin postao najbogatiji čovjek u Kini u to vrijeme.

Xu, koji je na kantonskom jeziku poznat kao Hui Ka Yan, kupio je problematičnu nogometnu reprezentaciju Guangzhou 2010. godine.

Preimenovao ga je u Guangzhou Evergrande, prijavio igrače svjetske klase poput Lucasa Barriosa i trenere poput Marcella Lippija te osvajao kinesku Superligu osam puta između 2011. i 2019. godine.

Evergrande se od imovine proširio na flaširanu vodu i električna vozila.

No, u kolovozu 2020. vlada je nametnula nova pravila za investitore, što je jako pogodilo Evergrande i prisililo ga da otpusti nekretnine uz popuste koji su praktički bili darovi.

Kinesko gospodarstvo imalo je teškoće u prošloj godini, a cijene novih kuća pale su prošlog mjeseca prvi put u šest godina.

Evergrande je do sada uspio prodati samo 405.000 četvornih metara imovine u uobičajeno unosnim mjesecima rujnu i listopadu – što je inače vrhunac prodaje.

Ta je prodaja iznosila samo 3,65 milijardi juana (571 milijun američkih dolara), u usporedbi sa 142 milijarde juana (22 milijarde dolara) godinu prije.

Daily Mail navodi da kolaps Evergrandea “rizik izaziva zarazu izvan Kine koja bi mogla uzrokovati kolaps globalnog financijskog tržišta u ‘Lehman stilu'”.

Njujorška banka Lehman Brothers propala je 2008. zbog dugovanja 35 milijardi američkih dolara i pogoršanja globalne financijske krize.

Rezervna banka Australije je ranije ovog tjedna rekla: “Iako je Evergrande mali u odnosu na financijski sustav u Kini, članovi su primijetili rizik financijske stabilnosti od prelijevanja na druge programere i financijere ako bi rješavanje problema Evergrandea bilo neuredno.”

dugEvergrandekinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kornel
2 godine prije

Od 2016 – 2017 postoje u Kini tkz ghost towns s miljunima praznih stanova. Nije to samo Evergrande, ako Evergrande i propadne napraviti će Kinezi bolji, veći i trajniji Evergrande, pa i više njih ako treba.

2 godine prije

Ovaj gigant je, izmedju ostalog, vlasnik i NEVS-a, National Electric Vehicle Sweden, firme koja je uletila u kupnju Švedskog ponosa SAAB-a.
2020 je ovaj gigant, preko NEVS, pomogao Švedsku sa 300 litara dezifenkcijskog sredstva i 3000 hirurških maski.
Tako stoji na njihovoj stranici.
Tu nesebičnu pomoć švedski narod neće nikada neće zaboraviti.

Max
2 godine prije

Katastrofa za planet

filozof 🙂
2 godine prije

Pohlepa je zeznuta stvar. Gori smo od životinja. Nisam nikada vidio da lavica ubije 7 gazela, kako bi se pohvalila drugoj grupi da ih ima 6 više od njih. Ionako bi istrunule jer ih ne stigne pojesti, dovoljno pametna životinja.

2 godine prije

“…Daily Mail navodi da kolaps Evergrandea “rizik izaziva zarazu izvan Kine koja bi mogla uzrokovati kolaps globalnog financijskog tržišta u ‘Lehman stilu’”….” Ovo satanisticko-komunisticko smece koje je u stvarnosti samo jedna od cigla Ponzi-piramide satanistickog kamatarskog KULTA ocito je 10 puta vece od “Lehman” kraha… I to je kao i u Lehman spektaklu – samo vrh ledenog brijega… Kineski satanisti “komunisti” ce zasigurno pokusati uciniti sve da spasu Ponzi-piramidu, sto obljepljivanjem nastampanim “sekelima” iz NICEGA (SVE tzv “valute” su SEKELI) a sto terorom… Medjutim, slaba karika je khazarska satanistuicka bratija oko Rotschilda (Engleska) i Rockfellera (SAD) bez obzira sto su nakrali RUSKOG ZLATA za ove dvije godine vese nego sto je Rusija proizvela u 10 godina… Ocito se rapidno priblizava urusavanje satanisticke Ponzi-piramide… Ono sto nam slijedi je masovno urusavanje ovog satanistickog kamatarskog sistema – ali ne vise po diktatu i zelji Klaus Schwaba/Rotschilda – nego zbog masovnog umiranja ljudi… Čitaj više »

Kihot
2 godine prije

…ljudi umro je Žarko Potočnjak. Pokoj mu vječni. Nadam se da on nije bio naš Histrion. Isto tako volio bih da se Subaru javi… Čak ni Lucije prve nema…

Gomzi
2 godine prije

iebeno je kad se previse razsiris, ko lidl steirmark iz 40 na 70 filiala pa sad nema ko da radi i mi smo pred kolapsom

nestabilni egzekutor
2 godine prije

Što je najveći zadat?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI