Stoltenberg iznio uvjete za ulazak Ukrajine u NATO

Jens Stoltenberg
17 komentara

Kijev prvo mora pobijediti u svom sukobu s Rusijom prije nego što se može nadati da će postati dio saveza, rekao je šef NATO-a

Dok NATO nastoji podržati Kijev u borbi s Rusijom, bilo kakav ozbiljan razgovor o pridruživanju Ukrajine savezu bit će moguć tek nakon završetka sukoba, rekao je u srijedu glavni tajnik bloka Jens Stoltenberg. Kada su ga na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s estonskom premijerkom Kajom Kallas upitali kako gleda na izglede Ukrajine za NATO, Stoltenberg je ponovio da se sve članice bloka slažu da će Kijev na kraju postati dio saveza, iako nije naveo konkretne datume.

“Sada je najhitniji zadatak osigurati da Ukrajina prevlada kao suverena i neovisna nacija u Europi. Jer ako ruski predsjednik Vladimir Putin dobije ovaj rat, onda nema pitanja članstva o kojem bi se uopće moglo raspravljati”, istaknuo je.

Stoltenberg je dalje rekao da je pobjeda Ukrajine “preduvjet za bilo kakvu smislenu raspravu o daljnjem članstvu”, dodajući da u međuvremenu NATO pokušava pomoći Ukrajini da postigne potpunu interoperabilnost sa snagama NATO-a i jača političke veze s Kijevom.

Kijev je već nekoliko godina kao prioritet težio članstvu u NATO-u, a ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski prošlog je rujna podnio zahtjev za ubrzani pristup, nakon što su četiri bivša ukrajinska teritorija velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji. Međutim, blok predvođen SAD-om do sada nije bio voljan prihvatiti ponudu Kijeva.

U tom smislu, ranije ovog mjeseca Stoltenberg je isključio mogućnost da će Kijev dobiti poziv da se pridruži savezu na summitu NATO-a u Vilniusu sredinom srpnja.

Komentirajući te primjedbe, Zelensky je prošli tjedan pozvao šefa Unije da nam “ne ruši tlo ispod nogu”, sugerirajući da bi takav stav mogao demoralizirati ukrajinske trupe koje se bore protiv Rusije. Ruski dužnosnici više su puta upozoravali protiv daljnjeg širenja NATO-a, a tajnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je jedan od ciljeva ruske vojne kampanje u Ukrajini spriječiti zemlju da se pridruži bloku, jer bi to “predstavljalo ozbiljnu prijetnju” sigurnosti Moskve.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mila
10 mjeseci prije

jedino mu niko još nije rekao da se on ništa ne pita; tekst naravno nisam čitala!

Ivan
10 mjeseci prije

Ukrajina ce uci u NATO unda kada i Rusija ude..

Zoran
10 mjeseci prije

Nečitam šta ima da kaže poguzna muha.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

“Mi Arapi se moramo držati zajedno.”
Zelensky na samitu Arapske lige…

P.S.
Križarski ratovi se ne mogu smatrati legitimnim.
Nisu ih odobrili iz Europske komisije i parlamenta…

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Stoltenbergu se ne zuri, jos 10 tak miliona beskucnika, 10 tak miliona raseljenih i 10 tak miliona ranjenih i ubijenih pa ce se onda sastati sa ursuljom i zelenskim te odluciti kako dalje.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Onda .. Nikad 😁

gandi
10 mjeseci prije

E-novine koje imaju naslov The Moscow Times su financirane iz drzava Nato pakta. Te novine su lansirale vijesti ili dezinformaciju da je ruski general Surovikin radio s Wagnerom. The Moscow Times se poziva na anonimne izvore. Mnogi zapadni izvori su skocili na tu vijesti ili dezinformaciju. Neke zapadne novine pisu daga Putin muci u podzemnoj komori….

Mamu im *bem americku-satanisticku
10 mjeseci prije

Naučna Fantastika

Lima
10 mjeseci prije

Gegen judas

HEKPCT
10 mjeseci prije

Za što ukri ginu? Za ideju da će jednog dana švabo ginuti umjesto njih. Inače, osim po članku 5, po svemu ostalom Ukrajina je već u natou.

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Sa tim famoznim clankom 5.drzave bivse juge i CCCP koje su sada clanice natoa mogu slobodno obrisat prkno.

Sto posto sam uvjeren da zapadna alijansa natoa nece poslati niti jednog svog vojnika ili pilota da gine za tamo neku hrvatsku ili poljsku.

Mislim da se amerika nebi direktno umjesala cak i da Putin naredi raketiranje ciljeva po europi.

Max
10 mjeseci prije

Prvo zubima podigni auto pa ćeš dobiti vode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI