Stoltenberg postavlja uslov Kijevu za ulazak u NATO

Jens Stoltenberg
24 komentara

Ukrajina mora “prevladati kao suverena, nezavisna država” prije nego što može formalno pristupiti NATO-u, rekao je u subotu generalni sekretar Jens Stoltenberg, uprkos tome što Kijev već sebe smatra de facto članom zapadnog bloka.

“Stav NATO-a o članstvu Ukrajine je nepromijenjen,” rekao je Stoltenberg panelu na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. “Dogovorili smo se još 2008. da će Ukrajina postati članica alijanse i to je i dalje naš stav.”

“Naravno, ono što je sada važno je osigurati da Ukrajina prevlada kao suverena, nezavisna država. Jer bez Ukrajine kao suverene i nezavisne države nema načina da se razgovara o bilo kakvom odnosu između NATO-a i Ukrajine u budućnosti”, nastavio je on, dodajući da će do ove rasprave doći kada se riješi trenutni sukob u Ukrajini.

NATO već dugo insistira na tome da sve buduće članice mirnim putem riješe neriješene međunarodne, teritorijalne ili etničke sporove prije pristupanja alijansi.

Ukrajinske trupe trenutno se obučavaju u više zemalja NATO-a, a članice bloka daju Kijevu oružje i obavještajne podatke. Ranije ovog mjeseca, Stoltenberg je rekao novinarima da su zemlje NATO-a već prebacile Ukrajini vojnu i finansijsku pomoć u vrijednosti od oko 120 milijardi dolara, a generalni sekretar je u subotu obećao da će se ta podrška nastaviti na neodređeno vrijeme, čak i pod rizikom da “pokrene eskalaciju” .

Iako formalno članstvo do sada ostaje van domašaja Kijeva, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je prošlog meseca za BBC da je njegova zemlja već postala „de facto“ članica NATO-a i da će „u bliskoj budućnosti postati članica NATO-a, de jure.”

Ulazak Ukrajine u NATO potencijalno bi ostavio više ruske teritorije na udaljenosti od projektila srednjeg dometa bloka, pa se stoga Kremlj smatra neprihvatljivom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Svaki budući sukob između Rusije i Ukrajine bi takođe uvukao ostatak alijanse u otvoreni rat sa Moskvom.

“ Demilitarizacija ” Ukrajine i njeno uspostavljanje kao neutralne zemlje dva su cilja koja je Rusija navela za svoju vojnu operaciju, pokrenutu prije skoro godinu dana.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
EUC
1 godina prije

Stoltenbergu je odradio svoje zlo sad nek ide u Oslo davati nobelove nagrade za obojene revolucije. Ukrajina je vec independent and sovereign zemlja a koja clanica u UN nije? Aako ce on zbiljski traziti zemlje koje su independent and sovereign to su onda Koreja, Kina, Amerika, Rusija a ostali su americki vazali ili neke vukoyebine

Tupko Glupko
1 godina prije

Stoltenberg izričito govori da će do razgovora o odnosu NATO-a i Ukrajine doći u budućnosti kada se riješi trenutni sukob u Ukrajini, a Ukri to tumače da će brzo ući.
Obećava Ukrima i dalje vojnu pomoć na neodređeno vrijeme, očekuje da i dalje ginu za njihove interese, daje Ukrima lažnu nadu ulaska u NATO, Ruse prisiljava na daljnja osvajanja, time rasplamsava daljnji rat i eskalaciju, a prije će doći do Trećeg svjetskog rata nego što će Ukrajina postati članica NATO saveza.
Znaju to i Rusi, zna i Zapad, ali Ukrima još nije jasno.
NATO je zagrizao i ne pušta, potrajat će ovo dok izuzetni ne sjednu za stol sa Rusima i dogovore se.
A Ukrajini se taj dogovor nimalo neće sviđati. Do tada će Zelenski biti politička prošlost.

Tupko Glupko
1 godina prije

Sjetimo se da je ovaj ratni huškač pet dana prije ulaska ruske vojske u Ukrajinu na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu na traženje Putina da ima manje NATO-a na ruskim granicama izjavio “If the Kremlin’s aim is to have less NATO on its borders, it will only get more NATO.”
Jedan od glavnih razloga zašto je ruska vojska ušla u Ukrajinu.

U listopadu ove godine Stoltenberg će prestati obnašati funkciju glavnog tajnika NATO-a, tj. izjavio je da se neće opet kandidirati za ovu poziciju – tri puta mu je produžavana, ukupno će biti na ovoj funkciji devet godina. Jedino što znamo jest da će na njegovo mjesto doći žena.
Stoltenberg je inače ekonomist po struci, političar i bio je u dva navrata premijer Norveške (2000. do 2001. i 2005. do 2013.).

gogo
1 godina prije

ovaj če srati sve dok rusi ne ubiju zadnjeg ukra ! Možda je ovom govnu to i cllj !

Dragačevac
1 godina prije

Namerno je postavljen taj uslov zato što znaju da ne mogu da ga ispune.
Ukrajini je data uloga proksija i biće proksi dok god budu mogli.

Karma
1 godina prije

Covjek je hodajuce zlo, uhljeb 666

NOVI STARI
1 godina prije

bolesnik koji vrijeđa zdrav razum…nek ide u

Sir Oliver
1 godina prije

Ovoj amebi od birokrate nikako da dopre da dok postoki RF ukrajina neće biti dio NATA

Ivan
1 godina prije

Pa zar nema niti jefnog lovca koji bi rijesioctu divlju svinju?

borjana
1 godina prije

Evo nedjelja je, nije baš i neka tema za diskusiju pa ukoliko mi portal to dopusti, ja bih ovdje opet malo mjesta zauzela sa jednom malom analizom. Navikla san jutrom ranoo ustati, pa da uz kavu i ovu jutarnju tišinu i mir dok ostala čeljad još spava, na brzinu sročim jednu manju analizu,ali ću s tim morati pričekati na neki novi, manje interesantan nedjeljni članak. Riječ je o jednom malom, ajdemo ga tako nazvati, vremeplovu ovoga portala. Ja sam osobno već odavno na ovom portalu, pa skoro od njegova poćetka, prvi puta vidjela od mog supruga da bi i on naknadno kao @Davor drugi (možda ga se neki stariji komentatori sjećaju, ali nebitno) ovdje malo za razbibrigu znao napisati koji komentar. Ja tada nisam pisala nikave komentare niti uopće učestvovala u nekim diskusijama. Više onako sporadičano, čitatiala kolumne, a ponekad i poneki komentar, ali u prvo vrijeme nikada redovito. Međutim… Čitaj više »

borjana
1 godina prije

Nastavak 2 Ali taj jedan ev. dva lika, odnosno trola, oni sami ne smiju potencirati takve teme jer veoma lako mogu i sam postati predmetom istrage, trol je podlo podmetnuto kukavičije jaje, trol obvezno treba nekoga tko će to pisati za njega. Trol treba nekoga tko će te gadosti pisati, a trol će sa svim njegovim likovima i mnoštvom nikimena odmah biti njegova apsolutna potpora. Tako da je autor svih tih komentara ubjeđen da nije sam i da ih je ovdje još izvjestan broj koji zastupaju njegovo mišljenje i ohrabren tom „činjenicom” nastavlja pisati u pravcu u kojem ga podržava trol sa njegovim nickimenima. Znači trol obvezno treba žrtvu, korisnog idiota. Sada,vratite se unatrag bar nekih pola godine i šta ste ovdje čitali u komentarima i upitajte se: za kojim komentatorom je ovdje redovito najviša kuknjava zbog njegovog napuštanja portala i od strane koga??? Najviša kuknjava je upravo zbog @Istražuj… Čitaj više »

Drago
1 godina prije

Vec se 2008 ovo planiralo od strane zapada tj. Sotonista

Ivan
1 godina prije

Hoce li konacno netko kresnuti ovog krmka?

Ziv je Geza
1 godina prije

Stoltenberg teoretski moze Ukrajinu jos danas
proglasiti nato clanicom i sto bi to promjenilo u praksi?,apsolutno nista.

Ukrajina bi i dalje bila rusko dvoriste i ruska sfera uticaja,nato ako zeli ukrajinski teritorij staviti pod svoju vojnu kontrolu morati ce se izravno ukljuciti u rat a to znaci nuklearna eskalacija.

Nato je u ukrajini zakopan u zivo blato, teorije su jedno a praksa nesto sasvim drugo, dakle nato bez otvorenog rata sa rusijom nece postici niti jedan svoj cilj a kamoli potpunu vojnu kontrolu nad ukrajinskim teritorijem.

Schroder
1 godina prije

Kome treba Nato? Zasto je Nato ubio Gadafija? Zasto? Sta je Nato radio u Afganistanu i ostalim zemljama Arapskim? Sada hoce da izazovu treci svijetski rat.Kome oni sluze osim Amerike :Amerika hoce da unisti Evropu uz pomoc Nato , a vec su to ucinili.Klaus Schwab uz pomoc NATO hoce da sprovede VELIKI RESET , a u prevodu znaci sve zivo unistiti Svi oni koji su isli godinama u Davos su krivi za ovo sto nam se dogada Nasi vladari su nas prodali Davosu. Ni jedan vladar ni politicar nije umro od corone bioloskog oruda ni od te famozne vakcine , a toliko je obicnog naroda nastradalo od tog otrova i vakcine.Dali su oni znali sta je corona i vakcina i dobili su zastitu a nas su trovali? U Davosu se vec godinama pravi plan o toj famoznoj 1 MILIARDI na zemlji a sve ostalo polako istrijebiti MASON RIMSKOG KLUBA JE… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Stabdardin uvjet ako je točno.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Dakle .. Veli – Ukraine mora pobjediti i povratit sav svoj teritorij , prije no ih prime u NATO . Zamamno – u istinu 😁 !

Krle
1 godina prije

Ukrajina je predviđena za ulazak u NATO ali je status Donbasa i Krima bio sporan. Od 2014. se Ukrajina usklađivala s NATO standardima i spremala za vojno rješenje spornih područja. Rusija im je pobrkala planova razmještanjem svojih snaga ali na kraju su ipak odlučili da krenu s planom. Rusija ih je preduhitrila i sad vode proxi rat, što im isto odgovara. Ako Ukrajina izgubi opet će ostatak ući u NATO, a Rusija je pretrpila ozbiljnu štetu. Naravno, očekivali su puno više, ali sad je “daj šta daš”. Ipak, još uvijek se nadaju da će uz više i suvremenijeg naoružanja Ukrajina pobijediti. Bojim se samo da neće skontati gdje je granica, ili će jednostavno odlučiti da je pređu, pa će sve završiti stvarno velikim ratom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI