Stoltenberg u Ukrajini – Da u NATO, ali možda u budućnosti

Ukrajina - NATO
15 komentara

Trenutno u Kijevu u službenoj posjeti boravi glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg. Ukrajinska politička elita je uoči susreta Stoltenberga s predsjednikom Petrom Porošenkom izrazila nadu da će se zemlja uspjeti pridružiti Sjevernoatlantskom savezu. Komentirajući susret, predsjednik Vrhovne Rade, Andrej Parubij, rekao je kako je ukrajinska vojska postala jedna od najmoćnijih u regiji i može braniti istočne granice NATO saveza i slobodnog svijeta.

Međutim, govoreći o ovom scenariju, stručnjaci nisu nimalo optimistični, prenosi EuroNews.

Ukrajina se dugo pripremala za jučerašnji posjet glavnog tajnika NATO pakta Jensa Stoltenberga Kijevu. Formalno, posjet se vremenski poklapa s 20. godišnjicom potpisivanja Povelje o partnerstvu između Ukrajine i NATO-a. No, lokalna politička elita je bila puna nade da će ovaj sastanak zemlju približiti konačnom cilju, a to je ulazak u NATO. U lipnju ove godine je parlament u Kijevu usvojio zakon koji propisuje da je članstvo u NATO paktu prioritet vanjske politike Ukrajine.

“Ukrajinska vojska je postala jedna od najmoćnijih vojski u regiji. Osim toga, to je vojska koja ima stvarno borbeno iskustvo i iskustvo modernog ratovanja. Dakle, naša vojska je u stanju zaštititi ne samo ukrajinske granice, nego i istočne granice NATO-a i cijeli slobodan svijet”, rekao je predsjednik parlamenta Andrej Parubij.

Međutim, govoreći o ovom scenariju, stručnjaci nisu pretjerano optimistični. Prvo, sektori obrane i sigurnosti Ukrajine trebaju ozbiljnu reformu. Drugo, nisu sve zemlje u Sjevernoatlantskom savezu spremne na prihvaćanje novih članica, posebno ne Ukrajine.

“Postoji velika skupina zemalja članica NATO-a koje ne žele pogoršati napetosti u odnosima s Rusijom. Očito bi bilo koji korak prema ulasku Ukrajine značio upravo to – stvaranje dodatnih napetosti s Rusijom”, rekao je Oleksandr Suško, direktor ukrajinskog Instituta za euroatlantsku suradnju.

Analitičari kažu da je prerano govoriti o referendumu o ulasku u NATO, unatoč činjenici da bi, prema posljednjim anketama, 70% Ukrajinaca glasovalo “za”.

Marija Korenjuk, dopisnica agencije iz EuroNews iz Kijeva, kaže “kako se od 2012. godine broj pristaša NATO saveza u zemlji utrostručio, a glavni razlog za to je vojni sukob u Donbasu”.

No, nadanja i snovi dijela političke elite iz Kijeva su se brzo rasplinuli, odmah nakon susreta Stoltenberga i Porošenka.

Nakon razgovora s glavnim tajnikom NATO-a je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao da će se njegova zemlja usredotočiti na reforme i za sada neće tražiti članstvo u NATO-u.

Govoreći na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Kijevu, Porošenko je rekao “kako se Ukrajina neće odmah prijaviti za članstvo u NATO, već će umjesto toga provesti pravi program reformi, kako bi ispunila standarde NATO saveza za članstvo u budućnosti”.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
6 godine prije

Mora da je kreten od Stoltenberga dobio po ušima! Konačno su i Ameri su “pročitali” Ukrajince. Gamad ostaje gamad!

Mzuda
6 godine prije

Ukri ce u nato istog dana kad rusi opet poklone krim ukrajini, tj. Nikad

rodoljub
6 godine prije

Ne treba verovati NATO zlocincima. Dok jedno govore, drugo pripremaju i rade .

Borac2
6 godine prije

Najjaca vojska u europi. Mislim da bi mogli oni sami biti NATO i braniti sve ostale, a NATO da se rasformira, nema smisla trosit novce. Kako ide redukcija strije gospodine Parubij?

fenix
6 godine prije

Jos od Euromajdana se pitam jesuli Ukrajinci toliko naivni ili medijski zatvoreni pa nasjedaju na ovakve gluposti. Napravili revoluciju i prvo sto su ucinili zabranili Ruski jezik i okretanj Eu i NATO iako su znali da ce to dovesti do gradjanskog rata cak su dobro i prosli. A sada misle da ce uci u NATO pakt kao da se u Nato ulazi tek tako i u ostalom kada bi i usli nekim cudom tada bi definitivno Ruske oruzane snage napravile “humanitarnu”intervenciju a Ukrajina bi se mogla pozdraviti sa najmanje cijelom istocnom obalom Dnjepra.

victory
6 godine prije

shitposting at the highest level by ukrops

Crni žutokljunac
6 godine prije

To se neće dogoditi. Jedino ako padne Rusija,a mislim da neće. Pogled na kartu sve govori. Rusi bi krenuli da poravnaju tu izbočinu u Ruskom tkivu. A i rakete poslane sa Ukrainskog teritorija do srca Rusije, Moskve, bilo bi skoro nemoguće srušiti.

Osoba C
6 godine prije

Ukrajini će uskoro sigurno svanuti. Zašto? Zato što je State Department imenovao novog specijalnog predstavnika za Ukrajinu. Onu luđakinju Viltoriju Nuland će zamijeniti Kurt Volker.
Lik je bivši analitičar CIA i američki predstavnik u NATO-u, suradnik lobističke grupe BRG, sa kojom je ukrajinska vlada potpisala ugovor o lobiranju, I to mu je bilo malo, pa je i izvršni direktor u McCain Institute for International Leadership.
E ako sa njim Ukrajini uskoro ne svane, nikada ni neće.

Nightwatch
6 godine prije

Drugim rijecima – malo morgen..

Grdi
6 godine prije

Suludi ratohuskac i imperijalisticki pijun neocon-a bez mozga zeli izavati rat tragicnih razmjera, ………. medutim, mozda to i treba europi – kad si dozvoljava ovakve spodobe da ju vodi …………. bas me zanima kad bi npr, kinezi, brazilci ili indijci organizirali maidan u oslu kako bi onda cmizdrio ……………… i ona mogherini nije daleko iza njega ………

Ацикез
6 godine prije

Време је да и НАТО и Украјина почну да уграђују памперсе у униформе.
Чисто из практичних разлога.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI