Stoltenberg upozorava na potencijalnu novu rusku ofanzivu u Ukrajini

Stoltenberg o ratu u Ukrajini
57 komentara

Zapad se treba pripremiti za dugotrajan sukob između Ukrajine i Rusije, izjavio je u nedjelju generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, insistirajući da se isporuke oružja Kijevu moraju nastaviti.

U razgovoru za BBC, Stoltenberg je rekao da djelomična mobilizacija Rusije, pokrenuta u septembru, pokazuje da Moskva ne planira da prekine neprijateljstva u bliskoj budućnosti. “Sve to ukazuje da su oni spremni da nastave rat i pokušaju potencijalno pokrenuti novu ofanzivu” , tvrdi on.

Šef vojnog bloka predvođenog SAD također je rekao da Zapad treba da nastavi pružati oružje i druge oblike podrške Ukrajini. Prema riječima generalnog sekretara, “to je jedini način da se ubijedi Rusija da mora sjesti i pregovarati u dobroj vjeri i poštovati Ukrajinu kao suverenu nezavisnu naciju u Evropi”.

“Ono što znamo je da ono što Ukrajina može postići za tim stolom u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju” , naglasio je on.

Stoltenberg je u petak izjavio da je, iako “možda zvuči paradoksalno”, zapadna vojna podrška Ukrajini “najbrži put do mira”.

Nakon početka ruske vojne operacije krajem februara, zapadne zemlje su povećale svoje isporuke oružja Ukrajini, što je potez koji je osudila Moskva. Prošlog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da NATO koristi vojni potencijal gotovo svih svojih država članica protiv Moskve u Ukrajini. Prema predsjedniku, napori da se podriva ruska ekonomija u “ratu sankcija” zbog Ukrajine uglavnom su propali.

Ranije je takođe optužio Zapad da je pretvorio Ukrajinu u “koloniju” i da koristi njen narod kao “topovsko meso, ovna za udaranje protiv Rusije”.

Istovremeno, Kremlj tvrdi da je otvoren za razgovore s Ukrajinom, optužujući Kijev da odbija da pregovara. Međutim, Moskva je insistirala da Kijev mora „priznati realnost na terenu“ kao preduslov za bilo kakve mirovne pregovore, uključujući novi status Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja kao delova Rusije.

NATOrusijaStoltenbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Hoćeš li tako tražiti i oružje za Norvešku kada dozvizdite Rusima? Ili ćeš moliti za primirje pod bilo kakvim uvjetima?

hiber
1 godina prije

Da, međutim ovih nekoliko stotina Saratovljana stradalih u Makijevki idu na groblje. Potpuna katastrofa.

tihobl
1 godina prije

Do juce je najavljivao nove ofanzive Kijeva, otkud sad ruska ofanziva?

1 godina prije

vezano uz plasiranje ovih obmana postavljenih lutaka i njihova mišljenja da su sebe osigurali a ostatku kak bude da ne odem u širinu problematike i odvračanja pažnje (logičari su napredni i znaju o čemu su naznake po rječima)ostaje za doživit rasplet na Azorima,već sam objasnio iz vijesti zašto je ova točka i naziv bitni i dati će smjer svima za dalje bez obzira na huškaće željne tuđe krvi…i još uz naravno činjenicu da “BIOLOŠKA KURVA” harači i dalje iako nije centrirana u fokus kokodakanja čini štetu narodu………brrrrrrr

eukolonija
1 godina prije

Mislim koliko čovjek mora biti malouman, retardiran i zalijepljen rusofobijom da ne vidi očito. Rusi da su se plašili vašeg oružja Rusi bi na početku rata forsirali trupe da ulete iz Bjelorusije u zapadnu Ukrajinu i fizički onemoguće dopremanje oružja. Ostala bi im Odesa ali bi ona brzo bila uzeta. Na kraju krajeva Rusi nisu glađali ni glavne komunikacije kojima dopremati to oružje kao npr. mostove na Dnjepru.

Davor
1 godina prije

Davno ste se vi spremili za taj rat. Kuhali ste kuhali i onda ste prisilili Rusiju da krene.

Max
1 godina prije

Zar je Stoltenberg mislio da će se Rusi povući?

MrKamenjarac
1 godina prije

….OVOME BI SE TREBALO DOBRO PO JE…BATI….I ZENSKO I MUSKO U RODU…..ZVALA FASISTICKA ;KAO I VON DER LAIN;NAKOTILA COPOR A GOVORI .STRANCI SE BRZO RAZMNOZAVAJU;ODRTINA JEDNA….

Erson
1 godina prije

Stoltenberg iz Norveske slavi danas, ukrajinci s raketama ubili 63 Rusa

Perun
1 godina prije

generalni ,,sekretar” nATO-a Jens Stoltenberg…P.S..koji je ovo retard i debil….neopisivo glup i neobjasnjivo blesav….nato je vojni otpad a ovaj uporno uvaljuje zastarjelu i nefunkcionalnu nato opremu glupim i jos glupljim Ukrajincima ..generalni ,,sekretar” nATO-a Jens Stoltenbergje ratni zlocinac kojem treba presuditi a ne suditi…

Sun
1 godina prije

Za 10tak ili 20tak godina ce Norveska davati nobelove nagrade sekretarima NATO pakta….

gogo
1 godina prije

do zadnjeg ukrajinca,-Kada shvate kako su iskorišteni okrenut će se protiv zapada zajedno sa rusima

fulvio
1 godina prije

Rusija je izravno uključena u konvencionalno ratovanje s Ukrajinom.
Međutim, SAD i njezini sateliti se bore neizravno dajući Ukrajini – snagu naprednih algoritamskih sustava za ratovanje.

Oni su sada toliko moćni da su “izjednačeni s taktičkim nuklearnim oružjem protiv protivnika koji ratuje samo s konvencionalnim.” 

Međutim, postoji problem s američkom strategijom. 
Ako je algoritamski sustav oružja ekvivalentn taktičkom nuklearnom oružju, Rusija bi na kraju morala biti natjerana na korištenje atomskih bombi da bi opstala.

burt
1 godina prije

čime bi Rusi izveli ofenzivu? Svatove i Kreminna sigurno padaju,samo je pitanje vremena, iza linije Svatove-Kremina prema istoku do granice s Rusijom nema nikakve vojske, ni separatista, ni rezervista iz Rusije ni pravojnih ruskih jedinica, svi separatisti su prebačeni na front u Donbasu i nemaju nikakvu rezervnu vojsku koju bi grupirali u pozadini, svi ruski pokreti su snimljeni i sve ruske komunikacije su prisluškivane i zato ne mogu ništa napraviti

Karma
1 godina prije

Norvesko 666

Cupo
1 godina prije

Malom supak glumi velikog mozgonju

bilmez
1 godina prije

Trenutni odnos snaga je takav da nijedna strana ne može pokrenuti velike ofanzive kao što je bilo do sada, neke manje vjerovatno da.

Oli
1 godina prije

Jebi ti svoju mater jense

Red Dog
1 godina prije

Od februara cujem da ce rusi ostati bez municije… „Sad ce… sad ce…“. A rusi ispaljuju sve vise.
Kad ono… ostaje kolektivni zapad.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Zapad se treba pripremiti za dugotrajan sukob između Ukrajine i Rusije,”
Europa, kakav Zapad, otvoreno kaži, izuzetni samo oružje šalju.

A dugotrajan sukob je u režiji tvojih naredbodavaca, kojima ti kao Norvežanin vrijedno služiš za siću od 275.000 eura godišnje.

cro pad x
1 godina prije

KAKVA RUSKA OFANZIVA MAJMUNE JEDAN BLESAVI.MOZE BITI SAMO KONTRA OFANZIVA RUSA .S KOJIM CILJEM POKRETATI NOVA OFANZIVNA DEJSTVA RUSA NA TERENU.I S CIME.ZATO MOLIM TREBA U NASLOVU NAPISATI NOVIJA ZAPAZANJA DA SE PRIMJETILO DA SU RUSI NARAVNO SPREMNI NA KONTRAOFANZIVU UKOLIKO SE OVI NE PRIMIRE TJ UKRAJINCI . I GOTOVO CICA MICA GOTOVA PRICA . NARAVNO ZAPADNJACKE SMRADINE HOCE RUSKU OFANZIVU.KAKO BI NESTO OPRAVDALE PRED SOPSTVENOM JAVNOSCU A S TIME I SVJETSKOM.

Lucija, prva
1 godina prije

Jedan američki kongresmen rekao da je Stoltenberga – ratni zločinac i da mu treba suditi.

gogo
1 godina prije

nije potencijalna nego sigurna, rusi idu do kraja i budite sretni ako i ostatak europe ne strada

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI