fbpx

STRAH POLITIČARA? – Francuski senatori izglasali zakon koji amnestira političare zbog odluka oko koronakrize

Francuski Senat

Francuski senatori usvojili su članak 1. Prijedloga zakona o proširenju izvanrednog zdravstvenog stanja, kojeg su modificirali. Uz kraće produljenje ovog privremenog režima izvanrednog stanja, pojasnili su režim kaznene odgovornosti u kontekstu epidemije Covid-19.

Vrlo osjetljiv tekst o kojem se raspravljalo u noći 4. na 5. svibnja u Senatu. Senatori su usvojili izmijenjenu verziju članka 1. Prijedloga zakona o produženju izvanrednog stanja. Oni su smanjili razdoblje produženja ovog izvanrednog režima, koji ističe 23. svibnja, određivanjem novog roka 10. srpnja 2020., umjesto 23. srpnja, kako je planirala vlada.

Gotovo jednoglasno, Senat je također odlučio potvrditi formulacije koje je istog jutra usvojila Pravna komisija, preciznije definirajući režim odgovornosti lokalnih izabranih dužnosnika, državnih službenika ili poslodavaca za njihove odluke donesene tijekom izvanrednog zdravstvenog stanja. Prema usvojenom članku, „nitko ne može biti kazneno odgovoran za to što je za vrijeme trajanja izvanrednog zdravstvenog stanja […] činio protiv Covid-19, te izložio druge opasnosti od zaraze koronavirusom SARS-CoV-2, uzrokovano ili doprineo takvoj kontaminaciji. Postavljane su tri granice. Odgovornost može nastupiti u slučaju “namjerne krivnje”, “nepažnje ili nemara” i “očigledno namjernog kršenja mjera”.

Za Philippea Basa, to nije pitanje oslobađanje od svih kaznenih djela, već reagiranja na goruću zabrinutost donositelja odluka, poput gradonačelnika, suočenih s posljedicama vladinih odluka. “To nije potpuno oslobađanje od kaznene odgovornosti, već je cilj spriječiti da kazneni sudac može pronaći – primjenom postojećeg zakona – elemente kaznene odgovornosti za nekoga tko bi, zbog vladine politike, preuzeo rizik.”

Tijekom sjednice o prijedlogu zakona, čuvar pečata nije odstupio s ove pozicije. „Vlada je vrlo osjetljiva na zabrinutosti izabranih službenika javnih i lokalnih vlasti, kao i privatnih aktera, na kazneni rizik koji je nastao tijekom razdoblja izolacije. Nismo željeli umanjiti odgovornost donositelja odluka, već uzeti u obzir specifičnosti u kojima se odluke donose“, izjavila je ministrica pravosuđa.

Ministrica pravde smatra je da trenutni zakonski okvir, koji važi već 20 godina, funkcionira “dobro” i da je “zaštitnički”. Također je opravdala protivljenje amandmanu Senata inzistiranjem na riziku kršenja načela jednakosti pred zakonom. S donositeljem odluke neće se postupati na isti način, ovisno o tome jesu li se navodne činjenice događale unutar ili izvan razdoblja izvanrednog zdravstvenog stanja.

Za nju se pitanje mora pojasniti. “Vlada je spremna pojasniti zakon. Moramo još raditi na odgovoru. Vrijeme dorade zakone trebalo bi nam omogućiti da pronađemo pravi odgovor”, izjavila se ministrica, evocirajući ispravke. Tijekom noći, izglasani amandman od strane Senata mora proći dodatna čitanja i kako vidimo, bit će ispravljen.

Čitajući originalni stavak II, članka 1, Prijedloga izmjena zakona, nije u potpunosti jasno radi li se o kaznenoj odgovornosti samo u slučaju činjenja ili kaznene odgovornosti neće biti ni za nečinjenje, što je velika razlika. Također Vlada ovim izmjenama želi osigurati sve one koji slijede njene zapovjedi vezane za koronakrizu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
26 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Hej,haj Giljotina !
Kortrlja se glavetina,
Micronine ?

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

hahahahaha

komentar
Gost
komentar
1 godina prije

Francuzi vole nove revolucije i nove republike. Ionako o ničemu ne odlučuju. Veselje na sve strane.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

cudim se da taj zakon jos ranije nisu donjeli…

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Hmm ovi na vlasti uvek nadju nacin da se zastite. Sad to rade i javno i bezobzirno… sta god da urade u vreme epidemije oni to rade sa najboljom namerom i za nase najvece dobro. I takodje ce da nas cipuju za nase najvece dobro. Svaka njihova odluka je olicenje… Pročitaj više »

Bozo
Gost
Bozo
1 godina prije
Reply to  Dejan

Politicarima bi se trebao oduzeti imunitet i kazniti ih ako rade proziv svog naroda i drzave. Zato se tako i ponasaju jer znaju da nece odgovarati za svoje postupke. Ovo sa korona virusom je pokazalo licemjerje svih politicara . Trebalo bi da se donese zakon da politicari nesmiju da donese… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Nisu demoni Dejane nego jajare a mi budale što ne uzmemo katran i perje – da vidiš kako je to lekovito, i fizički i duhovno…

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

A uz katran i perje dobro dodje i govnjiva motka pa udri taj politicki izrod, i to je efikasno i za duhovno izlecenje – isterace im se zlo a uterace im se dobro, tj prave vrednosti 😃

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Dejan

demoni ne postoje smatraju neki komentatori
ne svi znamo da demoni postoje.
oni se nalaze u svakom od nas.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  mislim

@guest_416466
Da kolega ali je mnogo lakše misliti kako mi nismo krivi nego smo samo žrtve…
Ne možeš inficiranu ranu lečiti kapima za nos – da bi se bolest lečila moraš je prvo upoznati. A mi ne da ne poznajemo bolest, mi ne prihvatamo da ona postoji.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije
Reply to  mislim

mislim Ima jedna izreka iz Indije: “Ako ne srećete bogove, to je zato što oni ne žive u vama…” Ja sam je malo izokrenuo: “Ako ne srećete vragove (demone), to je zato što oni ne žive u vama.” I oni ne žive u svakom od nas. Znam puno dobrih ljudi… Pročitaj više »

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Cudno. U Italiji su isto trazili identican zakon jos prije mjesec dana.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Korona je i žetva i berba onog što su ljudi uzgojili jer su s koronom političari proglašavanjem raznih mjera i izvanrednih stanja za kolaps ekonomskog i financijskog sustava odgovornost s banaka prebacili na države koje su proglasile mjere i izvanredna stanja čime su se stvorili uvjeti i za obeštećenja onih… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Nekome rat a nekome brat – uvek bilo i biće. Dok “braća” ne počnu da “ukrašavaju” gradsko zelenilo kao lampioni.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije

Haha…. Pocelo je “prepravljanje” sudske vlasti ! . Dakle, jasno je da ce korumpirani politicari izbjeci odgovornost za laznu pandemiju… Medjutim, oni to sad zele i zakonski utvrditi. Prozor za tuzbe protiv “strucnjaka” po kojekakvim stozerima/stabovima – jeste sve kraci! Ti idioti tzv “strucnjaci” su proglasili tzv pandemiju – na… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Kao su se samo dosijetili ovog zakona? Politicari ovim zakonom zele da se zastite od svih istraga i osuda u vezi kriminalnih radnji i lopovluka. Ima i javnih izjava “ne pitajte me kako sam nabavio respiratore tajnim kanalima.” A ima jos i laznih, pumpanja i predstava o broju obolelih i… Pročitaj više »

Hamer
Gost
Hamer
1 godina prije

Zakon ništa ne sprječava tako je bilo za francuske revolucije giljotina je obavila dosta posla

iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
Gost
iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
1 godina prije
Reply to  Hamer

Samo što su tu farsu sa giljotinom započeli isti koji ju i preživiše a u rodu su sa ovim iz korocioone.

BanOvan
Gost
BanOvan
1 godina prije

Ovi nasi ovdje gospodari svega i svja, nece se udostojiti da bilo kakav zakon donose jerBom su oni svemoguci i nedodirljivi.

iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
Gost
iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
1 godina prije

Ovo dođe na isto kad je Obama donio zakon da Monsanto ne može krivično odgovarati ni na jednom sudu ili kad su ciovakseri davno dobili zakon koji ih oslobađa bilo koje odgovornosti a štetu za oboljele od cjepljenja snosi država na sudu. U sve tri slučaja se radi o varanima.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

znaci rade sa 2 UStava: jedan za raju drugi za elitu! I onda blebeću: pred zakonom smo svi jednaki – al zakon, nije za SVE JEDNAK.

iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
Gost
iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
1 godina prije
Reply to  Pi-zdro

Nas će cjepiti i čipirati a sebe neće……….

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Kakav strah? Oni su kao i hrvatski vlastodrsci- stvaraju zakone onakve kakvi im najbolje odgovaraju, i onda za svo zlo i podlosti koje naprave onako nevino politicki zatrepcu i kazu- Pa ja sam sve po zakonu radio!
Eto, to je!!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Svaki peti Francuz misli da bi Le Pen bila bolja od Macrona…Le Pen je pogotovo bila neumorna u kritiziranju vlade govoreći da su ministri lagali “apsolutno o svemu”….Macronova vlada bila je metom kritike zbog neujednačenih poruka o tome trebaju li, kad i gdje građani nositi zaštitne maske, zatim zbog toga… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

Svjesni su da su zlorabili položaj pa se sad štite.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Sa i mi ćemo morati nešto slično iz barem desetak razlpga

POVEZANE VIJESTI

Izbornik