STRAH POLITIČARA? – Francuski senatori izglasali zakon koji amnestira političare zbog odluka oko koronakrize

Francuski Senat
26 komentara

Francuski senatori usvojili su članak 1. Prijedloga zakona o proširenju izvanrednog zdravstvenog stanja, kojeg su modificirali. Uz kraće produljenje ovog privremenog režima izvanrednog stanja, pojasnili su režim kaznene odgovornosti u kontekstu epidemije Covid-19.

Vrlo osjetljiv tekst o kojem se raspravljalo u noći 4. na 5. svibnja u Senatu. Senatori su usvojili izmijenjenu verziju članka 1. Prijedloga zakona o produženju izvanrednog stanja. Oni su smanjili razdoblje produženja ovog izvanrednog režima, koji ističe 23. svibnja, određivanjem novog roka 10. srpnja 2020., umjesto 23. srpnja, kako je planirala vlada.

Gotovo jednoglasno, Senat je također odlučio potvrditi formulacije koje je istog jutra usvojila Pravna komisija, preciznije definirajući režim odgovornosti lokalnih izabranih dužnosnika, državnih službenika ili poslodavaca za njihove odluke donesene tijekom izvanrednog zdravstvenog stanja. Prema usvojenom članku, „nitko ne može biti kazneno odgovoran za to što je za vrijeme trajanja izvanrednog zdravstvenog stanja […] činio protiv Covid-19, te izložio druge opasnosti od zaraze koronavirusom SARS-CoV-2, uzrokovano ili doprineo takvoj kontaminaciji. Postavljane su tri granice. Odgovornost može nastupiti u slučaju “namjerne krivnje”, “nepažnje ili nemara” i “očigledno namjernog kršenja mjera”.

Za Philippea Basa, to nije pitanje oslobađanje od svih kaznenih djela, već reagiranja na goruću zabrinutost donositelja odluka, poput gradonačelnika, suočenih s posljedicama vladinih odluka. “To nije potpuno oslobađanje od kaznene odgovornosti, već je cilj spriječiti da kazneni sudac može pronaći – primjenom postojećeg zakona – elemente kaznene odgovornosti za nekoga tko bi, zbog vladine politike, preuzeo rizik.”

Tijekom sjednice o prijedlogu zakona, čuvar pečata nije odstupio s ove pozicije. „Vlada je vrlo osjetljiva na zabrinutosti izabranih službenika javnih i lokalnih vlasti, kao i privatnih aktera, na kazneni rizik koji je nastao tijekom razdoblja izolacije. Nismo željeli umanjiti odgovornost donositelja odluka, već uzeti u obzir specifičnosti u kojima se odluke donose“, izjavila je ministrica pravosuđa.

Ministrica pravde smatra je da trenutni zakonski okvir, koji važi već 20 godina, funkcionira “dobro” i da je “zaštitnički”. Također je opravdala protivljenje amandmanu Senata inzistiranjem na riziku kršenja načela jednakosti pred zakonom. S donositeljem odluke neće se postupati na isti način, ovisno o tome jesu li se navodne činjenice događale unutar ili izvan razdoblja izvanrednog zdravstvenog stanja.

Za nju se pitanje mora pojasniti. “Vlada je spremna pojasniti zakon. Moramo još raditi na odgovoru. Vrijeme dorade zakone trebalo bi nam omogućiti da pronađemo pravi odgovor”, izjavila se ministrica, evocirajući ispravke. Tijekom noći, izglasani amandman od strane Senata mora proći dodatna čitanja i kako vidimo, bit će ispravljen.

Čitajući originalni stavak II, članka 1, Prijedloga izmjena zakona, nije u potpunosti jasno radi li se o kaznenoj odgovornosti samo u slučaju činjenja ili kaznene odgovornosti neće biti ni za nečinjenje, što je velika razlika. Također Vlada ovim izmjenama želi osigurati sve one koji slijede njene zapovjedi vezane za koronakrizu.

francuskaKaznena odgovornostKoronakrizaSenat
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Hej,haj Giljotina !
Kortrlja se glavetina,
Micronine ?

Bosanac
3 godine prije

hahahahaha

komentar
3 godine prije

Francuzi vole nove revolucije i nove republike. Ionako o ničemu ne odlučuju. Veselje na sve strane.

Emiliano Zapata
3 godine prije

cudim se da taj zakon jos ranije nisu donjeli…

Dejan
3 godine prije

Hmm ovi na vlasti uvek nadju nacin da se zastite. Sad to rade i javno i bezobzirno… sta god da urade u vreme epidemije oni to rade sa najboljom namerom i za nase najvece dobro. I takodje ce da nas cipuju za nase najvece dobro. Svaka njihova odluka je olicenje demonizma i zla. Ali bese demoni ne postoje smatraju neki komentatori. A vlast nas unistava i sve to opravdava da radi za dobro naroda.

apolo
3 godine prije

Cudno. U Italiji su isto trazili identican zakon jos prije mjesec dana.

Spacevoodoo
3 godine prije

Korona je i žetva i berba onog što su ljudi uzgojili jer su s koronom političari proglašavanjem raznih mjera i izvanrednih stanja za kolaps ekonomskog i financijskog sustava odgovornost s banaka prebacili na države koje su proglasile mjere i izvanredna stanja čime su se stvorili uvjeti i za obeštećenja onih koji su pretrpjeli štete uzrokovane mjerama i izvanrednim stanjima.
Tako da će u prvom redu banke kao glavni uzročnici ekinomske krize biti abolirane i zadržati će svu dobit, a njihovo loše poslovamje će biti namireno iz proračuna država odnosno svih građana.
I dosadašnje ekonomske krize su bile seoba onoga što se požnjelo i pobralo od onih koji su svojim radom plodove donijeli prema maloj skupini onih koji su ih izmanipulirali, a korona je ultra turbo kriza.
Nakon svega je potpuno jasno kako popitićari ne žele biti odgovorni za prevaru i krađu u kojoj su sudjelovali.

Istrazuj
3 godine prije

Haha…. Pocelo je “prepravljanje” sudske vlasti !
.
Dakle, jasno je da ce korumpirani politicari izbjeci odgovornost za laznu pandemiju…
Medjutim, oni to sad zele i zakonski utvrditi.
Prozor za tuzbe protiv “strucnjaka” po kojekakvim stozerima/stabovima – jeste sve kraci!
Ti idioti tzv “strucnjaci” su proglasili tzv pandemiju – na osnovu besmislene lazi iz privatne i zlocinacke SZO.
Oni su prakticno odgovorni za podizanje lazne pandemije po naredbi Gatesove SZO. Svi “strucnjaci” su prakticno jos krivicno odgovorni za zlo koje su nanijeli narodima i to pred sudovima vlastitih drzava.
Politicari su se vec izvukli koliko vidim u F.

tedi
3 godine prije

Kao su se samo dosijetili ovog zakona? Politicari ovim zakonom zele da se zastite od svih istraga i osuda u vezi kriminalnih radnji i lopovluka.
Ima i javnih izjava “ne pitajte me kako sam nabavio respiratore tajnim kanalima.” A ima jos i laznih, pumpanja i predstava o broju obolelih i tipicnih krada medicinskog materijala, drzava od drzava.
Ova koronakriza je otkrila sav jad nasih politcara kojima se divimo i biramo, lopovluk par eksellans od domacih pa do svijetskog nivoa.
Koje drzave ovo proguraju, a sve ce, koje su u talu sa globalistima FR je prva pocela, naputak slijedi i za ostale.
Sada ce s otkriti tko gdje pripada i kako su krali i za ciji babe zdravlje, da li za svoje depove ili nekom lacuju reket?

Hamer
3 godine prije

Zakon ništa ne sprječava tako je bilo za francuske revolucije giljotina je obavila dosta posla

BanOvan
3 godine prije

Ovi nasi ovdje gospodari svega i svja, nece se udostojiti da bilo kakav zakon donose jerBom su oni svemoguci i nedodirljivi.

iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
3 godine prije

Ovo dođe na isto kad je Obama donio zakon da Monsanto ne može krivično odgovarati ni na jednom sudu ili kad su ciovakseri davno dobili zakon koji ih oslobađa bilo koje odgovornosti a štetu za oboljele od cjepljenja snosi država na sudu. U sve tri slučaja se radi o varanima.

Ana
3 godine prije

Kakav strah? Oni su kao i hrvatski vlastodrsci- stvaraju zakone onakve kakvi im najbolje odgovaraju, i onda za svo zlo i podlosti koje naprave onako nevino politicki zatrepcu i kazu- Pa ja sam sve po zakonu radio!
Eto, to je!!

Perun
3 godine prije

Svaki peti Francuz misli da bi Le Pen bila bolja od Macrona…Le Pen je pogotovo bila neumorna u kritiziranju vlade govoreći da su ministri lagali “apsolutno o svemu”….Macronova vlada bila je metom kritike zbog neujednačenih poruka o tome trebaju li, kad i gdje građani nositi zaštitne maske, zatim zbog toga što nisu uspjeli napuniti zalihe maski prije krize te zbog provođenja mnogo manje testova od susjedne Njemačke…..PS..Francuska zvanicna politika dio je Europske politicke scene …Niti druge drzave u Europskoj uniji nemaju rjesenja za ovu Koronisticku farsu nazvanu ,,pandemija” iz nekih drugih sumanutih pobuda i razloga ….Koronizam, Fasizam ,Demokratizam .Liberalizam Pandemizam novi su politicki pravci kojima stremi suvremeno drustvo ….. ,,Nesto je trulo u drzavi Danskoj ” a situacija je takva da je pitanje
,,Biti ili ne biti” bez smisla u bilo kakvom kontekstu ….

Max
3 godine prije

Svjesni su da su zlorabili položaj pa se sad štite.

neznanje
3 godine prije

Sa i mi ćemo morati nešto slično iz barem desetak razlpga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI