Sukob između Hezbollaha i Izraela: obje strane spremne na potpuni, dugotrajni, ratni sukob

Izraelska odbrambena vojska
42 komentara

Napetosti između Izraela i Libanona eskalirale su krajem kolovoza, kada je vojska židovske države pokrenula zračne napade na osmatračnice Hezbollaha, kao odgovor na libanonsku militantnu skupinu Shia, koja je otvorila vatru na izraelske jedinice, s druge strane granice.

Newsweek je citirao predstavnike izraelskih obrambenih snaga (IDF) i predstavnike militantne skupine Hezbollah, koje imaju sjedište u Libanonu, rekavši kako su obje strane potpuno spremne za potencijalni dugotrajni vojni sukob.

Brigadni general Ido Mizrachi, glavni inženjerski zapovjednik IDF-a, rekao je američkom časopisu da, dok izraelska vojska Hezbollah vidi “trenutno kao glavnog neprijatelja, IDF čini sve da ovaj sukob ne preraste u pravi rat.”

“No moramo biti spremni djelovati protiv Hezbolaha, a posebno ako to trebamo geografski, fizički učiniti na području Južnog Libanona. Ovo će za nas biti vrlo komplicirana situacija, ali za to moramo biti spremni,” istaknuo je Mizrachi.

Predvidio je da sukob između Izraela i Hezbollaha neće nestati ni u budućnosti, tvrdeći da će “ovaj izazov” postati sve “dublji, jači i složeniji.”

“Neke se stvari mijenjaju. Oni znaju da smo razvili visoku razinu tehnologije kako bismo mogli pronaći i uništiti njihove vojne resurse. Nisam siguran da će oni postaviti bijelu zastavu i da će zatražiti mirovni sporazum. Mislim, nadam se da će biti tako, ali mislim da se takvo što neće dogoditi u ovome naraštaju,” dodao je general.

Glasnogovornik Hezbollaha zauzvrat je za Newsweek rekao da je militantna skupina “uvijek u potpunosti spremna bez obzira na izraelske vježbe”, očigledno se osvrnuvši na nedavne velike vježbe ID-a pod kodnim nazivom ”Smrtonosna strijela,” odnosno vježbe koje su simulirale rat s Hezbollahom.

Porast napetosti između Hezbollaha i Izraela

Ove informacije dolaze uslijed eskalacije napetosti između dviju strana. Šef Hezbollaha Hasan Nasrallah upozorio je krajem kolovoza da će Izrael izgubiti po jednog vojnika za svakog borca militantne skupine kojeg eliminiraju izraelske snage. Nasrallah je, međutim, primijetio da se njegova organizacija neće upuštati u sukobe na granici, jer je “to ono što Izrael želi.”

To je uslijedilo nakon izvještavanja IDF-a o tome da su militanti Hezbollaha s druge strane ispalili dva hica prema izraelskim postrojbama, što je potaknulo IDF na izvođenje zračnih napada na osmatračnice Hezbollaha, što je, navodno, prvi takav napad između tih dviju strana

Ranije, u kolovozu, Nasrallah je upozorio da će Izrael platiti cijenu ako se ispostavi da židovska država stoji iza kobne eksplozije koja se dogodila u Beirutu 04. kolovoza, koja je navodno uzrokovana nepravilnim skladištenjem više od 2.700 tona amonijevog nitrata.

Izraelski Channel 13 u to je vrijeme tvrdio da je Hezbollah pokušao upotrijebiti amonijev nitrat, koji je bio smješten u skladištu, protiv židovske države, što je tvrdnja koju je Nasrallah žestoko opovrgnuo dok je Tel Aviv također odbacio navode o vlastitoj umiješanosti u eksploziju.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin sa svoje je strane izrazio sućut libanskom narodu, dok su izraelske bolnice signalizirale spremnost za primanje pacijenata iz Beiruta koji su stradali u eksploziji, koja je usmrtila najmanje 190 ljudi. Libanonska vlada odbila je prihvatiti humanitarnu pomoć Tel Aviva.

Tijekom 34-dnevnog rata 2006. godine dvije su strane bile uključene u neprijateljstva u Libanonu, sjevernom Izraelu i na Golanskoj visoravni, prije nego što su Ujedinjeni narodi postigli sporazum o prekidu vatre, pri čemu je sukob završio pat pozicijom, iako su obje strane izjavile da su pobijedile.

Od tada, IDF je više puta izvodio zračne napade na ciljeve Hezbollaha u Libanonu, dok je šiitska militantna skupina reagirala lansirajući rakete na sjeverni Izrael i gađajući izraelske granične snage u svojim ”udari i bježi” vrstama napada.

HezbollahIDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uno
3 godine prije

Zaključavajte rulju i palite sve tinjajuće sukobe da haos bude što veći. Manijaci bolesni…

Ringo 10
3 godine prije

Izrael se boji a da nije tako radio bi sto radi palestincima no situacija se mjenja IR Iran sada diktira , najbolje naoruzanje stize u Libanon i to znaju degenerici u mozak … PV sistemi Irana stizu pa pamtite koliko ce potrajati slobodna setnja aviona po Libanonu a vec dugo to nesmiju raditi u Siriji tako da se suzava krug sigurno.

bauštelac
3 godine prije

pa kalo više možeš natjerat narod da idu ratovati zato što se nekome oće je li dosta više majku mu neotesanu

Sulejman
3 godine prije

Idemo bračo natamburajte cioniste. Zivio libanon!

Ime
3 godine prije

25% svjetskog stanovnistva su muslimani i imaju dva Nobelovca.
0,2% svjetskog stanovnistva su Izraelci i imaju 193 Nobelovca.
Pametnom dosta.
Idemo malo kamenica i urlikanja i to ce biti pobjeda nad Izraelom.😂

Max
3 godine prije

Hezbollah i Libanon nikad neće prvi napasti Izrael jer nemaju snage za to, Ali ako Izraelci upadnu u Libanon bit će poraženi asimetričnim gerilskim ratom.

postenlopov
3 godine prije

I opet ce nastradat hrpenda nevinih ljudi na obadvije strane.

Predikator
3 godine prije

Hrvatski narod je srcem i dušom na strani istine na strani Hezbollahaa protiv hazarske bagre, nadamo se da će Hezbollaha uraditi posao kako treba.Živio Hezbollaha u srcima hrvatskog naroda.

politicki nekorektan
3 godine prije

…sto se tice hezbalaha i zidova, kada zarate, nadam se da ce svi ukljuceni u sukob drzati socijalnu distancu i nositi maske

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI