Sukob vojske Venezuele i kolumbijske paravojske

Sukob u Venezueli
9 komentara

Vojska Venezuele je na svom teritoriju uništila kamp kolumbijske paravojske. Militanti su za sobom ostavili američku vojnu opremu i oružje.

180 pripadnika venecuelanske vojske je provelo veliku operaciju nazvanu “Operacion Popa 2017” na granici s Kolumbijom u saveznoj državi Tachira, prenosi Telesur.

Nakon više od mjesec dana obavještajnog rada, 180 ljudi je uništilo kamp paravojnih snaga koje su bile na teritoriju Venezuele u pograničnoj državi Tachira, blizu grada Ayacucho. Kolumbijske paravojne snage su provodile iznude, likvidacije, otmice i druga kaznena djela protiv stanovništva Venezuele.

Vojska se više od šest sati borila s najmanje 120 teško naoružanih militanata, koji su imali bacače granata 40 mm, ručne bombe, strojnice i raketne bacače. Neki paravojne snage su uspjele pobjeći, a deset militanata je ubijeno. U borbama su ranjena dva vojnika vojske Venezuele.

U kampu su otkrili uniforme vojski Kolumbije, Sjedinjenih Država i Venezuele. Pronađena su prijenosna računala s popisima iznuda i spiskove za ilegalnu prodaju goriva.

Nakon akcije venecuelanske vojske je predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos izdao priopćenje u kojem kritizira svog kolegu iz Venezuele, Nicolasa Madura, kojeg je optužio da su venecuelanske trupe ušle u kolumbijski okrug Arauca.

Santos je Maduru rekao a je za Kolumbiju “potpuno neprihvatljiva situacija koja se dogodila” i rekao da venecuelanski lider “mora narediti povlačenje svoje vojske s kolumbijskog teritorija”.

Ministarstvo vanjskih poslova Venezuele je odgovorilo da su ove aktivnosti dio “dnevne ophodnje” duž granice Kolumbije i Venezuele.

Predsjednik Nicolas Maduro je rekao kako je Caracas odlučio zadati “smrtni udarac mafiji” koja iz pograničnog područja zgrće kapital, napada venecuelansko gospodarstvo, smanjuje tranzit u zemlji, a čak daje lažne dolare za lokalni venecuelanski bolivar.

sukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
holop
7 godine prije

Otiski prstiju iz Washingtona.

jale
7 godine prije

Zar nisu kolumbijske paravojske položile oružje i potpisale trajni mir? Pisalo se i da je zbog toga kolumbijski predsjednik dobio Nobelovu nagradu. Koji su sad pa ovi? Banda koju se instruktori CIA-e obučili kako unositi nemir i nesigurnost u lokalnu zajednicu nasiljem i kriminalom i kako potkopavati ekonomiju plasiranjem falsifikovanog novca. Još jedna epizoda sapunice u produkciji CIA-e.

Koča Popović
7 godine prije

SAD otvoreno rusi ustavnopravni poredak jedne zemlje. Misle da su pacificirali kolumbijski marksisticki FARC, ali su se preracunali.

Hezbollah
7 godine prije

Koluumbijska vlada je potpisala mirovni sporazum sa FARC-om koji je najbrojniji, sad se nešto natežu sa drugom ljevičarskom skupinom ELN isto za mirovni sporazum. Međutim, ostaje AUC(Autodefensas unidas de Colombia) desničarskom zločinačkom organizacijom koju financiraju bogataši. Najprije su ameri organizirali ubojstvo kolumbijskog predsjednika Jorgea Gaitana u prošlom stoljeću koji se zalagao za bolje uvjete života radnika i seljaka. Nakon toga su se radnici i seljaci pobunili i organizirali u FARC i ELN, te otimali bogataše i tražili otkupninu. Donekle im je pomagala Venezuelanska socijalistička vlast, a bogataši su unajmili najgore propalice i naoružali ih američkim oružjem AUC, koji je u 20. stoljeću napravio nekoliko masakra seljaka i prelazili u Venezuelu radi pljačke. Iako su prilično oslabili zbog sukoba sa FARC-om, još su aktivni i ovo smrdi na njih. A poznato je da ameri żele svrgnuti socijalističku vlast u Venezueli. Primjećujete neku sličnost sa recimo Čileom prije Pinocheta ili Nikaragvom gdje… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Učinkovita prava strana, poslije Lukavšenka i Maduro sređuje bojovnike bobrok legije.

Zvrk
7 godine prije

opće je poznato da trgovinu diktiraju upravo kolumbijske milicije jer ipak dođe jeftinije nego u trgovinama.

Michael Collins
7 godine prije

Ah ta CIA. Iza svakog kantuna. Venezuela uredno prodaje naftu toj istoj Americi, leže možda i na najvećim zalihama nafte na svijetu, a opet kruha gladni – oduvijek, kao i Nigerija, Alžir ili Angola.
Da se malo zapitaju, jesu li i oni sami dobrim dijelom krivi za nedaće koje su ih snašle?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI