Sva četiri velika naftna preduzeća obustavljaju nove investicije u Rusiji

Naftna industrija
13 komentara

Weatherford International, Halliburton, Schlumberger i Baker Hughes su pod prijetnjom zapadnih sankcija.

Globalni giganti za servisiranje naftnih polja otkrili su planove za zaustavljanje novih investicija u Rusiji kao odgovor na američke sankcije zbog vojne operacije te zemlje u Ukrajini.

Američko-irski Weatherford International je postala najnovija takva kompanija koja se povinovala trendu odustajanja.

„Nakon primjene sankcija 24. februara 2022. godine, zaustavili smo isporuke i odmah obustavili bilo kakve nove investicije ili primjenu nove tehnologije u Rusiji“, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da trenutno nema aktivnih zajedničkih preduzeća ili partnerstava u zemlji.

U saopštenju se navodi da će ostati u skladu sa razvojnim okruženjem sankcija i nastaviti da ispunjava postojeće ugovorne obaveze u okviru važećih međunarodnih zakona i sankcija.

U subotu su američke kompanije Halliburton i Schlumberger saopštile da su obustavile svoje operacije u Rusiji kao odgovor na sankcije SAD.

Haliburton je rekao da je odmah zaustavio sve buduće poslove i da će obustaviti svoje poslovanje u zemlji, pošto je već prekinuo isporuke sankcionisanih dijelova i proizvoda.

Schlumberger je rekao da je obustavio nove investicije i primjenu tehnologije, ali da nastavlja sa postojećim aktivnostima u skladu sa međunarodnim zakonima i sankcijama.

Baker Hughes sa sjedištem u Houstonu najavio je sličan potez, navodeći da je neophodno da se odgovori na američke kazne protiv Rusije zbog Ukrajine.

NaftaNaftna industrijarusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
2 godine prije

Ovi nabrojani su opasniji od naoružanih vojnih jedinica i ako su “poslovali” u Rusiji…velika je izdaja u pitanju jer ovi nisu samo predhodnica već pravi osvajači i Rusi bi trebali zahtijevati da se iznesu imena onih koji su ova kukavičja jaja pustili u njedra Rusije.
Ako sve ovo nije neka zajednička “partnerska” spačka i ako majstorske ispostave zaista napuštaju ono već osvojeno, onda se, zbilja, nešto veliko događa u pozadini rata i korone.

abc
2 godine prije

To su firme koje su se za vreme Gorbačova uvukle u Rusiju i dobile dugogodišnje ugovore. Sve njih mora Rusija sad pod hitno nacionalizirati, jer bolje prilike neče nikad dobiti.
Zapad je opljačkao ruske investicije i novčane rezerve na svojem teritoriju, zato nek Rusija zapljeni ili prisvoji sve zapadne investicije i zapadne firme na svom teritoriju. Mislim, da se to več izvodi pohitrenim postupkom.

postenlopov
2 godine prije

Super, zbog njihovog odustajanja su naglo pale cijene dionica tih zajednickih firmi, pa su ih Rusi za bagatelu pokupovali tako da su sad skoro 100% u vlasnistvu ruske drzave. Napokon su gazde na svome.

Max
2 godine prije

Bt će im gadno kad Rusi uzvrate.

abc
2 godine prije

Rusiji zapad i ne treba…. Njoj treba samo dobra gospodarska reforma, koja se upravo provodi. A uslovi za reformu su trenutno fantastični. Bolji ne mogu biti.

nessy
2 godine prije

Ne vjerujem da Ruski vrh nije predvidio ovu situaciju. Pretpostavljam, ili ce nastaviti trgovati ispod stola (ogroman novac je u pitanju), ili su Rusi pripremili zalihu cega vec treba za duzi vremenski period. Ipak, nije Rusija Venecuela, da ju zapadni lesinari ucjenjuju na taj nacin. Industrija energenata mora funkcionirati, pogotovo sada. Ako Rusi stvarno ovo nisu predvidjeli, zasluzili su sve posljedice.

tihobl
2 godine prije

Ima jedna jos vaznija vijest: Analena Brabonjak kaze da ce ove godine prestati sa uvozom nafte iz Rusije. Nestasica nece biti, bice cak i viska goriva na pumpama kad cijena ode na 20 evra za litru. Malo ce se trositi, pa ce SAD moci podmirivati njemacke potrebe.
A njen kolega poziva nijemce da ne jedu meso kako bi naskodili Rusiji (lik je vegan).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI