Švedska opozicija traži odgovore o navodnoj američkoj špijunaži protiv države

NSA sjedište
3 komentara

Prema izvještaju uzbunjivača, američka obavještajna služba NSA, uz pomoć danskog kolege, špijunirala je ciljeve u nekoliko zemalja, uključujući Norvešku, Finsku i Švedsku.

U neočekivanom savezu, Ljevica i Švedske demokrate, koji predstavljaju suprotne krajeve švedskog političkog spektra, udružili su se tražeći odgovor vlade o navodnoj američkoj špijunaži.

Danski radio ranije je objavio izvještaj uzbunjivača Obavještajne službe odbrane (FE) o američkoj Agenciji za nacionalnu bezbjednost (NSA) koja je špijunirala dansku, norvešku i švedsku odbrambenu industriju putem pristupa centru podataka na ostrvu Amager u blizini Kopenhagena. Odatle je NSA navodno ciljala podatke iz ministarstava i odbrambenih kompanija poput danske Terme i švedskog Saaba.

Prema danskim izvorima, špijunaža se odvijala u isto vrijeme kada je danska država prešla u posljednju rundu nabavke borbenih aviona, u kojoj je prednjačio Saabov Gripen. Danska država je na kraju kupila 27 borbenih aviona američke proizvodnje F-35.

Poslanik ljevice Hakan Svenneling pitao je socijaldemokratsku ministarku spoljnih poslova Ann Linde koje su mjere ministar i vlada uopšte preduzeli u vezi sa prijavljenom špijunažom, dok je poslanik švedski demokrata Bjorn Soder zatražio odgovor od ministra odbrane Petera Hultkvista.

„Ovo je možda uticalo na švedsku odbrambenu industriju na vrlo negativan način i mora se razjasniti“, objasnio je Soder nacionalnom emiteru SVT, ističući da je vlada „vrlo sporo djelovala“.

Kao odgovor, socijaldemokratski ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg naglasio je da vlada čeka istragu Danske i da ne može da komentariše „tačnost“ informacija koje su se pojavile u medijima.

„S druge strane, naravno, ja i relevantne švedske vlasti s velikim interesovanjem pratimo dansku istragu“, rekao je Damberg, uvjeravajući da vlada „vrlo ozbiljno shvata sve oblike špijunaže protiv Švedske“.

Norveška je prethodno započela razgovore sa Danskom o navodima za špijunažu na nivou ministra odbrane, uključujući Norveškog Franka Bakke-Jensena i Dansku Trine Bramsen.

Prema danskom radiju, NSA je koristila centar podataka Amager sa svojim XKeyscore sistemom, koji je 2013. otkrio uzbunjivač Edward Snowden i koji je ključna karakteristika čitavog NSA uređaja za presretanje. Program omogućava prosijavanje velike količine podataka u optičkim kablovima uz pomoć „selektora“, ključne riječi kao što su imena ljudi na najvišim pozicijama u ciljnim organizacijama.

Osnovan 1937. godine, Saab AB je jedna od vodećih švedskih odbrambenih kompanija. Između 1947. i 1990. godine služio je kao matična kompanija renomiranog proizvođača automobila Saab Automobile. Njegov glavni fokus, međutim, jeste i bio je avion-lovac, borbeno oružje, raketni sistemi, torpeda, senzorski sistemi i bespilotna podvodna vozila, kao i rješenja za nadzor u vazduhu, radari i sredstva za elektronski rat. Sa oko 17.000 zaposlenih, Saab se smatra okosnicom švedskog vojno-industrijskog kompleksa.

SADŠpijunažaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
3 godine prije

Prokleti Kinezi! Mi volimo da nas špijuniraju naši nesebični saveznici gazde. Kakvi bi mi EU nbili vazali kad se ne bi dali voljnom Velikom Bratu ili Tati.

avatar
3 godine prije

I što će biti od ove halabuke,ništa, pa prisluškivali su i merkelicu pa nikom ništa.

Max
3 godine prije

Da Amrrikanci špijuniraju sve pa i saveznike nije tajna ali ovo je čista zloporaba moći i kriminal

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI