SVEMIR JE AMERIČKI – Trump potpisao dekret o eksploataciji resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima

Donald Trump - Svemir je Američki

Američki predsjednik Donald Trump je jučer potpisao izvršnu uredbu o komercijalnom razvoju resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima, zaduživši američku administraciju da se odupire bilo kojem pokušaju da svemir smatra javnim domenom cijelog čovječanstva.

„Amerikanci bi trebali imati pravo na komercijalno istraživanje, vađenje i korištenje resursa u svemiru u skladu s primjenjivim zakonom. Svemir je prostor s pravnog i fizičkog stajališta jedinstven prostor za ljudske aktivnosti, a Sjedinjene Države to ne smatraju javnim domenom. Dakle, politika Sjedinjenih Država trebala bi biti poticanje međunarodne potpore za vađenje i korištenje resursa u svemiru od strane javnih i privatnih sudionika“, navodi se u tekstu predsjedničkog dekreta.

Iskreno, ovu smo vijest morali provjeriti da nije možda objavljena „1. Aprila“, ali je potvrđena u stručnoj publikaciji Space.com.

U dokumentu se posebno naglašava da Sjedinjene Države ne priznaju Sporazum o aktivnostima država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima, usvojen rezolucijom Generalne skupštine UN-a u prosincu 1979.

“S tim u vezi, državni tajnik trebao bi se usprotiviti bilo kojem pokušaju bilo koje druge države ili međunarodne organizacije da Sporazum o aktivnostima država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima razmatra ili odražava ili na drugi način izražava uobičajeno međunarodno pravo”, kaže se u Trumpovoj uredbi.

Podsjetimo, Rusija je 17. ožujka planirala prvo lansiranje na Mjesec, nakon stanke duge 45 godina. Osim toga, razrađeni su planovi Rusije i Kine za stvaranje zajedničke baze na Mjesecu, čije bi prve posade bile trebale biti tamo poslane već 2031. godine. Trumpov dekret treba pročitati u cijelosti, obzirom da postoji mogućnost da su, prema američkom pravnom sustavu, Mjesec i druga nebeska tijela proglašena vlasništvom ili ekskluzivnim pravom na posjed Sjedinjenih Američkih Država. Kada dokument bude objavljen u integralnom obliku, treba vidjeti što točno piše, ali je i ovo što je objavio američki stručni portal već u sferi znanstvene fantastike.

Space.com

84
Ostavite komentar

avatar
10000
 
40 Grupirani komentari
44 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
82 Komentatori
MrčikolaLogičarIveStjepanjbg Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Bili
Gost
Bili

Parcele na mjesecu se odavno kupuju i prodaju ima i firma koja izdaje papire za takve stvari, magla na kvadrat.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989

To traje desetine godina i placaju i porez jenki za te parcele koje su kupili legalnim putem.
Samo u USA nemogu kupovati stranci te parcele (kupi koliko hoces)

U prolazu
Gost
U prolazu

I ja bih kupio da su malo jeftinije. Malo terena na vidljivoj strani Mjeseca nebi mi bilo na odmet, tako da to imam na oku i sa Zemlje, preko teleskopa. Možda bi se mogle koze gore držati za jedno 1.000 god. kad bude gore zraka.

nessy
Gost
nessy

Kupit cu parcelu na nekom otoku u Moru Kisa, vezati svoj brodic i uzivaj!

Bosanac
Gost
Bosanac

…u novom dogovoru Amri su izgleda dobili mjesec..a da zemlju vise ne diraju 🙂

basso
Gost
basso

Amerikanci imaju potpuno pravo na mjesec,oni su jedini slijetli na mjesec uz pomoc Stanley Kubricka.

nekoime
Gost
nekoime

Snimit će i film u kojem osvajaju Moskvu, pa tražiti od Rusa da se iz nje povuku.

Zadranin
Gost
Zadranin

Aj ne kenjaj svoju rusofobiju. U članku gdje amerokenjac svojata cijelo jedno nebesko tijelo, ti sereš po Rusima, koji nemaju veze s tim.

Bolje ti se naguzit, i nastaviti primati amerokenjski BBC. S vazelinom ili bez. 😘

P***!

Koba
Gost
Koba

Koliki tupan trebaš biti da danas, kad za informacije ne moraš izići iz doma, sporiš slijetanje na Mjesec. Eto svi lažu Amerikanci lažu, Sovjeti isto lažu, cjeli svijet koji je sudjelovao, ili samo pratio misiju Apollo laže.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash

Koba
Gdje je to cijeli svijet sudjelovao kod slijetanja na mjesec? Televizijski prijenos je izgledao autentično kao i ona radio drama Orsona Wellesa o invaziji vanzemaljaca (i većina slušalaca te radio drame je povjerovala da se ta invazija stvarno događa). I cijela Britanija je sudjelovala kad je britanska novinarka na njihovoj TV objavila da se jedan od tornjeva u New Yorku srušio prije nego što se zapravo srušio. A na Novom Zelandu su njihove novine javile da je John Kennedy dan prije nego što je stvarno bio ubijen (netko se pri planiranju malo zeznuo sa vremenskim zonama)…

Koba
Gost
Koba

Cijeli svijet je sudjelovao, barem onaj dio naklonjen Zapadu. Taj dio uključuje i Jugoslaviju. Slijetanja je bilo 6 i možeš pogledati snimke kasnijih misija u mnogo boljoj rezoluciji od one u prijenosu Apollo11. Novine, televizije mogu objaviti svašta, ali nešto ovako je nemoguće falcificirati. Slijetanje na Mjesec je činjenica i imaš sasvim dovoljno materijala da se sam uvjeriš u to. Naravno ako si u svojoj glavi već odluči istinu, odnosno ograničio se, onda tu nema pomoći.

Zadranin
Gost
Zadranin

Koba

Slijetanje na Mjesec NIJE činjenica, jer se u to doba itekako moglo to falsificirati.. i imaš sasvim dovoljno materijala da se sam uvjeriš u to. Naravno ako si u svojoj glavi već odlučio istinu, odnosno ograničio se, onda tu nema pomoći.

Eto i tebi malo tvoje vlastite “medicine”.

P***!

Mlayak
Gost
Mlayak

Koba jedino si ti (i tebi slični) ovdje ograničen
i to poprilično

EU dismr
Gost
EU dismr

Pljuc + špric = prc .. eto formule, novi namaz za sendviče “Space Force”

EU dismr
Gost
EU dismr

El Delinkita, ajd’ odhebi u skokovima americunt ..

Toso
Gost
Toso

Jes tako dobar direktor space centra je bio

Malivz
Gost
Malivz

Ako Rusi i Kinezi naprave bazu na Mjesecu neka Ameri pošalju tamo policiju da ih rastjera, suzavcem i vodenim topovima ako treba….

Malivz
Gost
Malivz

Ili nek naprave film u Hollywoodu kako hapse Ruske astronaute…..

U prolazu
Gost
U prolazu

Treba gore ograditi svoj ranč, kao kad se osvajao divlji zapad. U čemu je problem? Tko prvi dođe i ogradi, njegovo je.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash

Malivz
Trenutno Ameri nemaju čime doći na mjesec, pa ih Rusi svojim raketama taksiraju gore-dolje. U svakom slučaju im je tako sigurnije (i jeftinije). Ne može im se dogoditi da im Space Shuttle eksplodira pri poletanju (kao što se dogodilo ranije u par navrata), a ako ruska raketa eksplodira, onda su im kao i obično, Rusi krivi za sve…

Bosanac
Gost
Bosanac

…a zaboravio sam rec…od sutra Jupiter i Saturn su moji…nemoj ko slucajno kamencic da uzme s njih 🙂

nekoime
Gost
nekoime

Kako tvoji, kad mi ih je pradjed ostavio?

Bosanac
Gost
Bosanac

🙂 …. javi se E.T-u on mi je svjedok …ti si gore teoretisao..a ja sam prakticar 🙂

Bosanac
Gost
Bosanac

Ne vidjeh ja tvoj komentar u trenutku pisanja mog…a nisam pominjao ni zabijanje zastave … 🙂

mislim
Gost
mislim

jeli bnogati ja imam papir da mi je jupiter bio prapra… pra dijed i ja sam njegov nasljednik.

Mrčikola
Gost
Mrčikola

Mislim, ,imam i ja takvih tapija iz Vrapča i sa Raba kao u priči. Ma, ne vrijedi ti to ništa.

Marko
Gost
Marko

Ja bi Jupiterove mjesece evo,skromno..da ti besplatni zajam kad treba 😉

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989

Aj sad nabroj bilo koju zezmlju gde im Rusi obalni greben koji se spusta kradu.
Prije nego sta napises glupost proguglaj, oni hoce jedno medjunarodno pravo da promijene, daklen od obale greben koji se spusta u more nije u svim zemljama pomorskim isti.
Ruska zastava je iz podmornice radi toga postavljena.Posto Rusi smatraju da su tim pravom zakinuti

Pera
Gost
Pera

Pa, zar nisu postavili zastavu USrA koja se cak i veselo vijori na svom Mjesecu ?

Toso
Gost
Toso

To zastavo su poderali vanzemaljci ako je uopste virila tamo gore…

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR

Na žalost, i Ameri i Rusi će prvo morati dobiti dozvolu od onih čije je planetoid Mjesec vlasništvo. Sumnjam da će do toga skoro doći. Ako ništa drugo, barem zvuči ambiciozno.

Toso
Gost
Toso

Mars je ruski, jer je crveni.pravedna podela suncevg sustava malo je daleko ali je veci…

Logičar
Gost
Logičar

Mjesec će pripasti Kini, Mars Rusiji a Amerima Sunce.

Ivo
Gost
Ivo

Bravo!

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR

USA nije centar globalizma. Inače to ne bi bio globalizam već “amerikanizam”. Globalisti ne pripadaju niti jednoj naciji ali su velike koncentracije istih u UK, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, SAD-u, Nizozemskoj, Njemačkoj, Kini, itd.

nekoime
Gost
nekoime

I onda netko veli kak je Dolfi bil zločesti dečko.

Abe 04
Gost
Abe 04

Davora Dolfi?

Bezuhov
Gost
Bezuhov

A sta bi drugo, kad im je zemlja postala mala a tvrdoglavi Indijci, Rusi i Kinezi im ne daju svoju. Jos da skljuce sporazum sa rusima za transport s njihovim teretnim brodovima, jer USA ima preca posla gore u svemiru.

Jadranko Cvrković
Gost
Jadranko Cvrković

“Američki predsjednik Donald Trump je jučer potpisao izvršnu uredbu o komercijalnom razvoju resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima….”, pa će jednog dana USA prisvojiti sunce i uvesti porez na sunčevu svjetlost i toplinu!

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo

Ovaj Trut je glup ko tocak, pa amidza Mujo kuje konja na Mjesecu vec vise od 100 godina i on to nezna ili se pravi gluh i glup.

Petar
Gost
Petar

Budalo svemir je Bozji!!!!

neznanje
Gost
neznanje

U doba otkrivanja novih otoka na zemlji engleska poslovica je bila da novo kopno ne pripada zemlji istraživaća koji ga je pronašao već onome tko prvi usidri topovnjaču uz otok. Ameri sve više odustaju od ideje osnivaća da brane demokraciju i slobodu svuda po svijetu, a sve više postaju obični gangsteri i sileđije. Oni koji nepoznaju povijest američkih intervencija po svijetu, od nastanka SAD do danas, ovo će biti smiješno no ukoliko se pogleda povijest u ranim desetljećima njihova postojanja slika postaje drukčija.

Alex
Gost
Alex

Udarili mu holivudski filmovi u glavu🤣

Hogar
Gost
Hogar

A kako će doći do svemira? Sudeći po nedavnim “uspesima” Boeinga i SpaceX-a, ako im Rusi ne budu porodavali raketne motore, jedino (kako im Rogozin reče) trampolinom.

Murat
Gost
Murat

Prije 300god. sami Indijanci i bizoni u Americi a vidi sad.

EU dismr
Gost
EU dismr

..samo drek ost’o .. 🙂 🙂

Ive
Gost
Ive

Danas vladaju bijeli OKUPATORI koji su OPLJACKALI sve sto se dalo i moglo, ki ne samo u Americi vec na planetu, jedino im rusi nedaju da tamo dodju pljackati i zato su im rusi najveci neprijatellji.

dalmata
Gost
dalmata

Aj ča ,lipa pameti.Ovi (opasni,neuračunljivi)cirkusant,valjda je toliko infiša(maka vanka škvare)da je uvrtija da će mu i Marsovci plačat harač.Ili č će in uvest sankcije?!

Janoš
Gost
Janoš

To neće ići tako. Mislim da će g. Trump morati prvo porazgovarati sa direktorom svemira. Ja imam sve važeće dozvole i certifikate i neću to dozvoliti.

La_fiera
Gost
La_fiera

😂😂

istrazuj
Gost
istrazuj

Ovde se naravno radi o totalno besmislenim tvrdanjama tipa “letovi u kosmos”…
Upravo ne samo americki (svi do jednog) nego i ruski “AstroNOT” – javno pred kraj svog zivota – kazu da:
NIKAD I NIKO – NIJE LETIO U KOSMOS!!!!

E sad, zasto ove gluposti namecu ljudskoj rasi u ovom trenutku tzv “naucnici” ili tzv “politicari”???
Pa zato sto svi igraju kako gadni pauk (ili Stvor sto kolega Subaru kaze) koji vlada ovim sistemom – treba u ovom trenutku besmislene price i besmislene konflikte!

Evo – sve je sa svacim u vezi, a jucerasnji intervju Davida Ickea – jeste mozda i jedan od NAJBOLJIH koji je ikada napravio…
Za one koji su vakcinisani tzv “naukom” bi zasigurno bilo dobro da takodjer pogledaju, jer covjek spominje MASU (ali bukvalno MASU!) i imena i dokumenata – a SVAKI podatak je javan i moze ga svako naci!!!
Za informaciju cionisticko smece od YT – je juce obrisao video, pa se moze jedino gledati na sajtu London Real:
https://londonreal.tv/the-coronavirus-conspiracy-how-covid-19-will-seize-your-rights-destroy-our-economy-david-icke/

(Za one koji ne znaju engleski, zao mi je, valjda ce neko prevesti)

Max
Gost
Max

Znam ja Engleski hvala dočekali smo vremena o kojima je govorio.

Mucke
Gost
Mucke

Zahvaljujem na linku,bilo je to otreznjujucih 2 i pol sata nakon kojih sve kockice sjedaju na svoje mjesto.

Kile
Gost
Kile

Sva sreća da ne mogu do Mjeseca, a kamoli do drugih planeta, mirni smo bar sljedećih 100 godina, ne brinite baze bi već odavno bile gore i nišanile sve ostale da mogu ili da su mogli

Medo
Gost
Medo

😊😊😊😊😆😆😆😄😄😄😄😄😄😅😅😅😂😂😅😅😄😄😁😁😊😊😁😄😅😊😏😆😆😄😄😅😂😂😄😊😏😆 al me nasmijali. Za dolazak na iss moraju kumit ruse a oni o mjesecu. Za ono malo kaj lansiraju trbaju im ruski motori. Musk tu i tamo nekaj odradi.

Koba
Gost
Koba

Stvarno vjeruješ u te gluposti? Amerika ne može konstruirati i proizvesti raketni motor, a 60-70-ih su slali ljudske posade na mjesec. Ovo je bolje od “teorije” ravne zemlje.

Ringo10
Gost
Ringo10

Slali posade na Mjesec. Da, tadasnji holivudski efekti stvarno izgldaju jadno

Koba
Gost
Koba

Koji efekti jado, s koje točno misije. Sovjetski savez koji je za dlaku pretegnuti u slanju prve ljudske posade na mjesec je popušio holywood efekte. Bit se da su i na radarima i satelitima hvatali isto neke efekte.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

@Koba ne sramoti se.

mislim
Gost
mislim

Musk tu i tamo nekaj odradi.
da da odradi poreznim obaveznicima po koju milijardu.

Riddick
Gost
Riddick

Samo što se ovde radi o svemiru a to ne može nikako da se poredi sa situacijom oko grebena Lomonosov i ostrva u Južno Kineskom moru.
Ps Ameri su okupirali ili stavili pod svoj patronat mnoga ostrva Pacifika.
A u Severnom okeanu žele ravnopravnu podelu i ako imaju najmanji udeo teritorije severno od polarnog kruga.
Što se tiče kosmičkog rudarstva neće daleko stići imaju oni mnogo prizemnijih i bitnijih egzistencijalnih problema.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro

ye.e lud zbunjenoga-nemaju kontrolu ni nad svojom vukojebinnom a oni bi se igrali vanzemaljaca- fuj

Seljak
Gost
Seljak

Prvo bi trebali raketni motor uspit napraviti jer bez ruskog ne mogu u svemir, toliko o njihovim osvajanjima
.

cro crv
Gost
cro crv

DA .IZGLEDA NJIMA VISE NIJE DOBRO NA OVOJ PLANETI .Naravno i svemir je mali za -prosecnog jenkija.VJERUJEM DA SVE STO PROCITAMO OVDJE TREBA UZETI KAO RELATIVNO I PROCITATI KAO LAGANO STIVO STO I JESTE NARAVNO.ZNACI NIKO NE SMIJE VISE NI ICI ISTRAZIVATI TELESKOPOM BESPLATNO PO NEBU VEC SVI TREBAMO TRAZITI DOZVOLU NASSE ZA TO . A TEK ZA POSJETITELJE IZ DALEKOG SVEMIRA CEMO TREBATI PITATI GAZDE SVEMIRA USRANE AMERIKANCE HOCE LI UOPSTE SMJETI DA DODJU U GOSTE NEKOM ZEMLJANINU KOD KOGA SU VIDJELI LJEPO ZENSKO IZ DALEKOG SVEMIRA DA SE POIGRAVA S NJOM
KO STO SE MI IGRAMO S BILO S CIM NA OVOM SVJETU.EJ LJUDI KANIMO SE MI CORAVA POSLA.

Mikojan
Gost
Mikojan

Seljak a i ostali, pa nije amer neznalica da ne zna napraviti motor ali, da, ali, prvo materijal bi morao kupiti od Rusa, kao što su ga morali kupiti za izradu SR-71, a onda projektiranje, testiranja, ovo, ono, odu milijarde u razvoj a motor treba biti pouzdan, o njemu ovise ugled i životi, ovo drugo je manje bitno. Dakle, puno jednostavnije i jeftinije je kupiti gotov provjeren motor od Rusa nego ubijati ugled i ljude razvijajući svoj. Takav princip je i kod izrade aviona mnogih zemalja. Povoljnije i sigurnije je kupiti avionski motor od razvoja vlastitog. I da, Mercedes ugrađuje Renaultove motore, u Imockom žile režu !! 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Tamo je ruski epikontinentalni pojas jer se led otopio. I prema Zakonu o moru UNa ispada da je tamo a ovi kažu da je obala gdje je bila prije leda. Tu je spor. Nikako nije isto

Avatar
Gost
Avatar

Blago budalama njihovo je kralhevstvo nebesko.

pancarski
Gost
pancarski

Samo još moraju smislit kako doći na mjesec, pošto nemaju motora za rakete i nabavljaju ih kod rusa….ali to je malenkost, svakako….

Ringo10
Gost
Ringo10

Svi koji vjeruju u bajku zvanu Apollo slijetanje na Mjesec nek pogledaju ove klipove pa ne sami zaključe je li se ovo čudo moglo spustiti na Mjesec

https://www.youtube.com/watch?v=s6vAiyUIQog

https://www.youtube.com/watch?v=JhvHoWCRuN0

Kha'zul
Gost
Kha'zul

Neka bilo koja budala ubije tog tiranina. Što ako postoji još neka bića na drugim planetima? Šta onda su oni robovi? Ništa ovdje nije pravedno. Ljudima je dosadilo obično ljudsko robstvo pa su krenuli dalje. Ovo kažem jer matematički nije moguće da samo postojimo mi.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Smiri se, stvari su puno jednostavnije.

guzičetinica
Gost
guzičetinica

…pa dobro… mogli ste ovo malo bolje istražiti. Nije teško provjeriti ko stoji iza space.coma. Ovo je žešća glupost!!

Marko
Gost
Marko

Koji kreten,na svu srecu nece tako lako ga osvoit.

Max
Gost
Max

Ah najveća ludost koju sam ikad čuo građani umiru a ovaj bi tražio ne znam što sve ne i prisvajao to sebi.

eifvibewibvweirvfiewbfvrebwrhfvewr
Gost
eifvibewibvweirvfiewbfvrebwrhfvewr

Ukrast će i ovo ko i čemeriku.

igor🇲🇰
Gost
igor🇲🇰

a ja bas hteo da makedonija kupi mars e jebiga zajebali nas jenki, ovi u USA su ludi 100% !

netman
Gost
netman

Hahaha dobar je, prvo dok budemo uopce bili u mogucnosti koristiti komercijalne resurse iz svemira, svi ovi dekreti nece vise postojati, niti ova ekipa politicara nece biti ziva. Drugo, cak i ako se razvije tkva tehnologija da skacemo negdje po planetama po svemiru, vjerojatno ce postojati mali zeleni ili kakvi drugi koji ce samo ispleskati ovakve i reci ‘mars’ Zemljanine, nije ovo za tebe 🙂

fbslo
Gost
fbslo

Pa, dali se seliš, kume ?

jetflash
Gost
jetflash

aha…

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Od psihopata se moze svasta ocekivat. Jer normalno ljudsko bice se ne moze ponasati kao ovi sto vode ameriku.

lekcija
Gost
lekcija

da bi hrvatska bila pametna preduslov je da ti emigrirash pa sve ostalo onda

jupiter
Gost
jupiter

bas si objektivan… Trump jos samo treba da objasni kako ce oni do tamo jer za sada ( a i u buduce) koriste ruske raketne motore…cak i sovjetske…ah da ja sam zaboravio da ti verujes u 11. Septembar, Apolo spustanje na mesec, verovatno i u ovu Coronu….

jbg
Gost
jbg

Ameri bi mjesec a nemaju ni raketu, koja bi mogla stiči do ISS

Stjepan
Gost
Stjepan

Papirnati kolonijalizam svemira traje od osamdesetih godina od strane amerikenjaca. Planiran po sustavu otimačine kao i svih prostora na zemlji od pamtivjeka. Garancija uspjeha je u mogućnostima :”Tko je jači taj kvači!”🤔🤔
Ovo je trenutno na razini političkog pamfleta … Strategija: “Neka što manje ljudova razmišlja o trenutnom siromaštvu!” 😉😉🤗🤗🤗

POVEZANE VIJESTI

Izbornik