SVEMIR JE AMERIČKI – Trump potpisao dekret o eksploataciji resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima

Donald Trump - Svemir je Američki
82 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je jučer potpisao izvršnu uredbu o komercijalnom razvoju resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima, zaduživši američku administraciju da se odupire bilo kojem pokušaju da svemir smatra javnim domenom cijelog čovječanstva.

„Amerikanci bi trebali imati pravo na komercijalno istraživanje, vađenje i korištenje resursa u svemiru u skladu s primjenjivim zakonom. Svemir je prostor s pravnog i fizičkog stajališta jedinstven prostor za ljudske aktivnosti, a Sjedinjene Države to ne smatraju javnim domenom. Dakle, politika Sjedinjenih Država trebala bi biti poticanje međunarodne potpore za vađenje i korištenje resursa u svemiru od strane javnih i privatnih sudionika“, navodi se u tekstu predsjedničkog dekreta.

Iskreno, ovu smo vijest morali provjeriti da nije možda objavljena „1. Aprila“, ali je potvrđena u stručnoj publikaciji Space.com.

U dokumentu se posebno naglašava da Sjedinjene Države ne priznaju Sporazum o aktivnostima država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima, usvojen rezolucijom Generalne skupštine UN-a u prosincu 1979.

“S tim u vezi, državni tajnik trebao bi se usprotiviti bilo kojem pokušaju bilo koje druge države ili međunarodne organizacije da Sporazum o aktivnostima država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima razmatra ili odražava ili na drugi način izražava uobičajeno međunarodno pravo”, kaže se u Trumpovoj uredbi.

Podsjetimo, Rusija je 17. ožujka planirala prvo lansiranje na Mjesec, nakon stanke duge 45 godina. Osim toga, razrađeni su planovi Rusije i Kine za stvaranje zajedničke baze na Mjesecu, čije bi prve posade bile trebale biti tamo poslane već 2031. godine. Trumpov dekret treba pročitati u cijelosti, obzirom da postoji mogućnost da su, prema američkom pravnom sustavu, Mjesec i druga nebeska tijela proglašena vlasništvom ili ekskluzivnim pravom na posjed Sjedinjenih Američkih Država. Kada dokument bude objavljen u integralnom obliku, treba vidjeti što točno piše, ali je i ovo što je objavio američki stručni portal već u sferi znanstvene fantastike.

Space.com

Donald TrumpSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bili
3 godine prije

Parcele na mjesecu se odavno kupuju i prodaju ima i firma koja izdaje papire za takve stvari, magla na kvadrat.

Bosanac
3 godine prije

…u novom dogovoru Amri su izgleda dobili mjesec..a da zemlju vise ne diraju 🙂

basso
3 godine prije

Amerikanci imaju potpuno pravo na mjesec,oni su jedini slijetli na mjesec uz pomoc Stanley Kubricka.

Malivz
3 godine prije

Ako Rusi i Kinezi naprave bazu na Mjesecu neka Ameri pošalju tamo policiju da ih rastjera, suzavcem i vodenim topovima ako treba….

Bosanac
3 godine prije

…a zaboravio sam rec…od sutra Jupiter i Saturn su moji…nemoj ko slucajno kamencic da uzme s njih 🙂

Svjatislav 989
3 godine prije

Aj sad nabroj bilo koju zezmlju gde im Rusi obalni greben koji se spusta kradu.
Prije nego sta napises glupost proguglaj, oni hoce jedno medjunarodno pravo da promijene, daklen od obale greben koji se spusta u more nije u svim zemljama pomorskim isti.
Ruska zastava je iz podmornice radi toga postavljena.Posto Rusi smatraju da su tim pravom zakinuti

nekoime
3 godine prije

I onda netko veli kak je Dolfi bil zločesti dečko.

Bezuhov
3 godine prije

A sta bi drugo, kad im je zemlja postala mala a tvrdoglavi Indijci, Rusi i Kinezi im ne daju svoju. Jos da skljuce sporazum sa rusima za transport s njihovim teretnim brodovima, jer USA ima preca posla gore u svemiru.

Jadranko Cvrković
3 godine prije

“Američki predsjednik Donald Trump je jučer potpisao izvršnu uredbu o komercijalnom razvoju resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima….”, pa će jednog dana USA prisvojiti sunce i uvesti porez na sunčevu svjetlost i toplinu!

Mali Mujo
3 godine prije

Ovaj Trut je glup ko tocak, pa amidza Mujo kuje konja na Mjesecu vec vise od 100 godina i on to nezna ili se pravi gluh i glup.

Petar
3 godine prije

Budalo svemir je Bozji!!!!

neznanje
3 godine prije

U doba otkrivanja novih otoka na zemlji engleska poslovica je bila da novo kopno ne pripada zemlji istraživaća koji ga je pronašao već onome tko prvi usidri topovnjaču uz otok. Ameri sve više odustaju od ideje osnivaća da brane demokraciju i slobodu svuda po svijetu, a sve više postaju obični gangsteri i sileđije. Oni koji nepoznaju povijest američkih intervencija po svijetu, od nastanka SAD do danas, ovo će biti smiješno no ukoliko se pogleda povijest u ranim desetljećima njihova postojanja slika postaje drukčija.

Alex
3 godine prije

Udarili mu holivudski filmovi u glavu🤣

Hogar
3 godine prije

A kako će doći do svemira? Sudeći po nedavnim “uspesima” Boeinga i SpaceX-a, ako im Rusi ne budu porodavali raketne motore, jedino (kako im Rogozin reče) trampolinom.

dalmata
3 godine prije

Aj ča ,lipa pameti.Ovi (opasni,neuračunljivi)cirkusant,valjda je toliko infiša(maka vanka škvare)da je uvrtija da će mu i Marsovci plačat harač.Ili č će in uvest sankcije?!

Janoš
3 godine prije

To neće ići tako. Mislim da će g. Trump morati prvo porazgovarati sa direktorom svemira. Ja imam sve važeće dozvole i certifikate i neću to dozvoliti.

istrazuj
3 godine prije

Ovde se naravno radi o totalno besmislenim tvrdanjama tipa “letovi u kosmos”… Upravo ne samo americki (svi do jednog) nego i ruski “AstroNOT” – javno pred kraj svog zivota – kazu da: NIKAD I NIKO – NIJE LETIO U KOSMOS!!!! … E sad, zasto ove gluposti namecu ljudskoj rasi u ovom trenutku tzv “naucnici” ili tzv “politicari”??? Pa zato sto svi igraju kako gadni pauk (ili Stvor sto kolega Subaru kaze) koji vlada ovim sistemom – treba u ovom trenutku besmislene price i besmislene konflikte! … Evo – sve je sa svacim u vezi, a jucerasnji intervju Davida Ickea – jeste mozda i jedan od NAJBOLJIH koji je ikada napravio… Za one koji su vakcinisani tzv “naukom” bi zasigurno bilo dobro da takodjer pogledaju, jer covjek spominje MASU (ali bukvalno MASU!) i imena i dokumenata – a SVAKI podatak je javan i moze ga svako naci!!! Za informaciju cionisticko smece… Čitaj više »

Kile
3 godine prije

Sva sreća da ne mogu do Mjeseca, a kamoli do drugih planeta, mirni smo bar sljedećih 100 godina, ne brinite baze bi već odavno bile gore i nišanile sve ostale da mogu ili da su mogli

Koba
3 godine prije

Stvarno vjeruješ u te gluposti? Amerika ne može konstruirati i proizvesti raketni motor, a 60-70-ih su slali ljudske posade na mjesec. Ovo je bolje od “teorije” ravne zemlje.

Riddick
3 godine prije

Samo što se ovde radi o svemiru a to ne može nikako da se poredi sa situacijom oko grebena Lomonosov i ostrva u Južno Kineskom moru.
Ps Ameri su okupirali ili stavili pod svoj patronat mnoga ostrva Pacifika.
A u Severnom okeanu žele ravnopravnu podelu i ako imaju najmanji udeo teritorije severno od polarnog kruga.
Što se tiče kosmičkog rudarstva neće daleko stići imaju oni mnogo prizemnijih i bitnijih egzistencijalnih problema.

Pi-zdro
3 godine prije

ye.e lud zbunjenoga-nemaju kontrolu ni nad svojom vukojebinnom a oni bi se igrali vanzemaljaca- fuj

Seljak
3 godine prije

Prvo bi trebali raketni motor uspit napraviti jer bez ruskog ne mogu u svemir, toliko o njihovim osvajanjima
.

mislim
3 godine prije

Musk tu i tamo nekaj odradi.
da da odradi poreznim obaveznicima po koju milijardu.

Laki Topalović
3 godine prije

Tamo je ruski epikontinentalni pojas jer se led otopio. I prema Zakonu o moru UNa ispada da je tamo a ovi kažu da je obala gdje je bila prije leda. Tu je spor. Nikako nije isto

Avatar
3 godine prije

Blago budalama njihovo je kralhevstvo nebesko.

pancarski
3 godine prije

Samo još moraju smislit kako doći na mjesec, pošto nemaju motora za rakete i nabavljaju ih kod rusa….ali to je malenkost, svakako….

Ringo10
3 godine prije

Svi koji vjeruju u bajku zvanu Apollo slijetanje na Mjesec nek pogledaju ove klipove pa ne sami zaključe je li se ovo čudo moglo spustiti na Mjesec

https://www.youtube.com/watch?v=s6vAiyUIQog

https://www.youtube.com/watch?v=JhvHoWCRuN0

Kha'zul
3 godine prije

Neka bilo koja budala ubije tog tiranina. Što ako postoji još neka bića na drugim planetima? Šta onda su oni robovi? Ništa ovdje nije pravedno. Ljudima je dosadilo obično ljudsko robstvo pa su krenuli dalje. Ovo kažem jer matematički nije moguće da samo postojimo mi.

guzičetinica
3 godine prije

…pa dobro… mogli ste ovo malo bolje istražiti. Nije teško provjeriti ko stoji iza space.coma. Ovo je žešća glupost!!

Marko
3 godine prije

Koji kreten,na svu srecu nece tako lako ga osvoit.

Max
3 godine prije

Ah najveća ludost koju sam ikad čuo građani umiru a ovaj bi tražio ne znam što sve ne i prisvajao to sebi.

eifvibewibvweirvfiewbfvrebwrhfvewr
3 godine prije

Ukrast će i ovo ko i čemeriku.

igor🇲🇰
3 godine prije

a ja bas hteo da makedonija kupi mars e jebiga zajebali nas jenki, ovi u USA su ludi 100% !

netman
3 godine prije

Hahaha dobar je, prvo dok budemo uopce bili u mogucnosti koristiti komercijalne resurse iz svemira, svi ovi dekreti nece vise postojati, niti ova ekipa politicara nece biti ziva. Drugo, cak i ako se razvije tkva tehnologija da skacemo negdje po planetama po svemiru, vjerojatno ce postojati mali zeleni ili kakvi drugi koji ce samo ispleskati ovakve i reci ‘mars’ Zemljanine, nije ovo za tebe 🙂

fbslo
3 godine prije

Pa, dali se seliš, kume ?

jetflash
3 godine prije

aha…

Ivi.tz
3 godine prije

Od psihopata se moze svasta ocekivat. Jer normalno ljudsko bice se ne moze ponasati kao ovi sto vode ameriku.

lekcija
3 godine prije

da bi hrvatska bila pametna preduslov je da ti emigrirash pa sve ostalo onda

jupiter
3 godine prije

bas si objektivan… Trump jos samo treba da objasni kako ce oni do tamo jer za sada ( a i u buduce) koriste ruske raketne motore…cak i sovjetske…ah da ja sam zaboravio da ti verujes u 11. Septembar, Apolo spustanje na mesec, verovatno i u ovu Coronu….

jbg
3 godine prije

Ameri bi mjesec a nemaju ni raketu, koja bi mogla stiči do ISS

Stjepan
3 godine prije

Papirnati kolonijalizam svemira traje od osamdesetih godina od strane amerikenjaca. Planiran po sustavu otimačine kao i svih prostora na zemlji od pamtivjeka. Garancija uspjeha je u mogućnostima :”Tko je jači taj kvači!”🤔🤔
Ovo je trenutno na razini političkog pamfleta … Strategija: “Neka što manje ljudova razmišlja o trenutnom siromaštvu!” 😉😉🤗🤗🤗

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI