SZO traži od Izraela da poštedi skladište u Gazi

Gaza svjetska zdravstvena organizacija
5 komentara

IDF je obavijestio Svjetsku zdravstvenu organizaciju da njeno osoblje mora evakuirati medicinsko skladište u južnoj Gazi, rekao je u ponedjeljak šef SZO dr. Tedros Adhenom Ghebreyesus. SZO je zatražila od izraelske vojske da preispita odluu.

Izraelske trupe nastavile su u subotu operacije u palestinskoj enklavi, gađajući jug Gaze nakon što je istekao humanitarni prekid vatre s Hamasom.

IDF je poslala SZO-u poruku da “ukloni zalihe iz medicinskog skladišta u južnoj Gazi u roku od 24 sata, jer će ih kopnene operacije učiniti neupotrebljivim”, napisao je Tedros na X (bivši Twitter).

“Apelujemo na Izrael da povuče naredbu i preduzme sve moguće mjere da zaštiti civile i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice i humanitarne objekte”, dodao je direktor SZO.

Zapadni Jerusalem je objavio rat Hamasu prije skoro dva mjeseca, nakon upada palestinske grupe 7. oktobra u kojoj je poginulo oko 1.200 Izraelaca. Do 250 je takođe zarobljeno od strane militanata. Neki od tih talaca su kasnije pušteni – ili razmijenjeni za palestinske zatvorenike – tokom “humanitarne pauze”  koja je trajala od 24. do 30. novembra.

Nakon zračnih i artiljerijskih napada, Izrael je na kraju poslao kopnene trupe u Gazu, prepolovivši enklavu i raznijevši zgradu palestinskog parlamenta sredinom novembra.

Napad na jug neće biti “ništa manje snažan” od napada na sjever, rekao je u nedjelju načelnik štaba IDF-a general Herzi Halevi.

U međuvremenu, šef izraelske sigurnosne službe Shin Bet, Ronen Bar, obećao je da će loviti svakog pripadnika Hamasa “posvuda, u Gazi, na Zapadnoj obali, u Libanu, u Turskoj, u Kataru”, čak i ako za to budu potrebne “godine ” uraditi tako.

Prema zdravstvenim vlastima Gaze, najmanje 15.200 civila je ubijeno kao rezultat izraelskih operacija, od čega oko 70% žena i djece. Sa zdravstvenim sistemom enklave u ruševinama, tačan iznos bi mogao biti još veći, rekli su.

gazaIZRAELSZO
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
4 mjeseci prije

Ma sto se treba traziti, Izrael treba bombardirati i napraviti od njega ono sto su oni napravili od Gaze. Svinje zidovske trebaju platiti za zlocine..

Max
4 mjeseci prije

Izrael je gori od moje bagre.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI