Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Patrušev sastao se u Moskvi s čelnikom CIA-e Burnsom

Nikolai Patrushev
6 komentara

Ovo je bilo prvi put da se Patrušev susreo s Burnsom otkako je potonji imenovan na čelo CIA-e. Njih dvojica su se prethodno susreli 2013., kada je Burns bio vršitelj dužnosti državnog tajnika.

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev sastao se u utorak u Moskvi s direktorom Središnje obavještajne agencije (CIA) Williamom Burnsom, priopćilo je Vijeće, dodajući da su “strane razgovarale o rusko-američkim odnosima”.

Patrušev održava kontakt s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, nakon što je održao šest telefonskih razgovora i jedan osobni sastanak s njim ranije tijekom godine.

Bilateralni odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država trenutno nisu na vrhuncu, iako je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nedavno rekao da se obje zemlje slažu da su kontakti na visokoj razini “nužni”.

“Slažemo se da su kontakti na najvišoj razini potrebni i sa stajališta naših bilateralnih odnosa i u smislu našeg dijaloga o ‘široj geografiji’. […] Kontakti s američkom stranom će se nastaviti”, rekao je Peskov novinarima ranije u tjednu.

Kremlj je izrazio nadu da će Rusija i Sjedinjene Države nastaviti svoj zatvoreni dijalog o kibernetičkoj sigurnosti. Dogovoren je i nastavak kontakata između dviju zemalja u svezi s Ukrajinom nakon posjeta zamjenice tajnice Victorije Nuland u listopadu.

Ipak, neke napetosti između zemalja ostaju, iako je ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia priznao da je “ove godine situacija postala bolja”. Konkretno, Rusija i SAD tek trebaju riješiti probleme oko svojih diplomatskih operacija u Washingtonu, odnosno Moskvi.

Od sredine svibnja, američko veleposlanstvo u Moskvi obustavilo je sve nediplomatske nemigrantske vize kao odgovor na odluku ruskih vlasti da zabrani zapošljavanje domaćeg i stranog osoblja. Također je obustavljeno pružanje konzularnih usluga američkih diplomata u konzulatima u Jekaterinburgu i Vladivostoku.

Tijekom predsjedanja Donalda Trumpa, kada su se napetosti između Rusije i SAD-a počele zahuktavati, američka vlada je zatvorila ruske generalne konzulate u San Franciscu i Seattleu, a smanjila je broj osoblja u Generalnom konzulatu u Houstonu.

CIADržavni tajnikNikolai PatrushevrusijaSADWilliam Burns
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
2 godine prije

Hm, interesantno kako Rusi samo dočekuju. Ne idu u goste.

Max
2 godine prije

Ne daju ućii u SAD pa oni dočekuju Jenkije ali ne kazu zašto

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI