fbpx

Teheran optužuje Trumpa da je za Iran još veća prijetnja nego što je to bio Saddam Hussein

Trump

Iran i Irak su vodili brutalni, osmogodišnji rat, koji je trajao od 1980. do 1988. godine. Bagdad je napao Islamsku Republiku pokušavajući zauzeti naftom bogatu provinciju Khuzestan,ubrzo nakon Iranske revolucije koja je izbila 1979. U sukobu je poginulo do 1,2 milijuna ljudi, a za vrijeme rata Irak je upotrijebio kemijska oružja protiv iranskih vojnih postrojbi, ali i civilnih ciljeva.

Američki predsjednik Donald Trump navodno je još veća prijetnja Iranu nego što je to bio Sadam Hussein, sugerira glasnogovornik vlade Ali Rabiei.

“Neke političke elite na različitim razinama ne vjeruju da je danas Trump nasilniji i brutalniji od Sadama, jer svojim postupcima ugrožava živote i sigurnost Irana”, rekao je Rabiei, a njegove primjedbe citirala je iranska studentska novinska agencija.

„Ako je Sadam htio zauzeti Khuzestan i iranski grad Khorramshahr, Trump danas pokušava fragmentirati i posjeći Iran kako bi pobijedio nacionalni duh i identitet iranskog društva”, dodao je.

Iako je vlada Sadama Husseina prijetila uništenjem iranskih sela i gradova, Trump danas prijeti uništenjem kulturnih i civilizacijskih središta zemlje, izjavio je Rabiei, podsjećajući na Trumpove kontroverzne prijetnje napadom na “52 iranska mjesta”, uključujući “neka koja su na vrlo visokoj razini važnosti za Iran i iransku kulturu. Ove izjave nastale su nakon povećanih američko-iranski napetosti, koje su se dodatno povećale nakon američkog atentata na zapovjednika snaga Revolucionarne garde Quds Qasema Soleimanija.

“Sadamov režim gađao je naš narod raketama i bombama, dok danas Trump bombardiranjem ekonomskim sankcijama i atentatima ima na ciljniku zdravlje, život i egzistenciju našeg naroda”, nastavio je glasnogovornik.

Rabiei je podsjetio da je, baš kao što je Saddam Hussein u rujnu 1980. godine raskinuo Alžirski sporazum iz 1975. koji je bio namijenjen rješavanju bilo kakvih graničnih sporova između Irana i Iraka, nakon čega je pokrenuo svoju agresiju na Iran, 2018. je Trumpov režim učinio isto sa Zajedničkim sveobuhvatnim akcijskim planom u vezi s njegovim dijelom o nuklearnom sporazumu”.

Rabiei je također optužio Trumpovu administraciju za atentat na Soleimanija zbog poraza u kampanji podrške teroristima DAEH-a (ISIS)*, baš kao što je Iran optužio Irak za eliminiranje zapovjednika iransko-iračke ratne kopnene vojske, Ali Sayada Shirazija, na kojeg su izvršili atentat Iranski mudžahedini 1999. godine, koje je podržao Bagdad.

Rabiei je sugerirao da, dok su za vrijeme iransko-iračkog rata bojišnice bile vani, na bojnim poljima, danas je crta bojišnice pomaknuta na ekonomski segment.

Glasnogovornik je naglasio kako Iran “nikada neće podleći” američkom nasilju i sili te da će prije ili poslije svoje silnike ipak baciti na koljena.

Napetosti između SAD-a i Irana

Desetljeća napetosti između Teherana i Washingtona, koje su rasle od Iranske revolucije 1979. godine, dramatično su eskalirale (usprkos kratkom kopnjenju sredinom 2010.), nakon što se Trumpova administracijau svibnju 2018. povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. Od tada, zemlje su se u nekoliko navrata opasno nalazile na rubu totalnog rata. Jedan od takvih događaja bilo je rušenje američke bespilotne letjelice koja je vrijedila 220 milijuna američkih dolara u blizini Hormuškog tjesnaca, drugi je bio atentat na generala Soleimanija u siječnju 2020. Osim toga, do rata su mogli dovesti i incidenti koji su se dogodili u travnju, kada su iranske topovnjače provocirale američke ratne brodove, koji su stacionirani u Perzijskom zaljevu, što je navelo Washington na prijetnju “uništenjem” bilo kojih brodova koji se budu nalazili u prevelikoj blizini američkih brodova.

Prošli je tjedan Pentagon u Perzijski zaljev poslao svoju flotu pod vodstvom USS Nimitza, nosača zrakoplova, na što je Teheran izjavio da će budno pratiti svaki američki pokušaj teatralnog prikaza sile.

5 3
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Enna
Gost
Enna
1 mjesec prije

Jedino što teheran može napraviti je da gleda.

Roko Paic
Gost
Roko Paic
1 mjesec prije

Teheran će uzvratiti na svaki američki napad, bilo simetrično, bilo asimetrično.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Točno.

Kora
Gost
Kora
1 mjesec prije

“Jedino što teheran može napraviti je da gleda.”

Ne, to je jedino što može napraviti Europa. Teheran može puno, puno više nego što mnogi misle. Radi se samo o tome da oni biraju drugačiji način odgovora od onoga koji im drugi nastoje nametnuti … jer bi drugima tako “bolje odgovaralo”… dok ne uvide svoju zabludu, baš kao i Vi.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Gospodin je u pravu.

Kora
Gost
Kora
1 mjesec prije

@Max, sviđa mi se što ističete veliku i bitnu razliku između Iranaca i Amerikanaca: Iranci su gospoda! Tako razmišljaju, tako se ponašaju i tako komuniciraju. U svemu su iznad cionističkih divljaka i pomahnitalog Trumpa. I to se ne može sakriti nikakvim američkim raketiranjem iranskih kulturnih dobara.

Kon
Gost
Kon
1 mjesec prije

Kora, daj pročitaj što su ta gospoda radila 1979. kad se Homeini vratio u državu. Pročitaj zbog čega je Sadam napao Iran, nekakva granica na Tigrisu koju je kreirao Iran 75. Ili tu negdje. Nedaj da te emocije vode. Proučavaj povijest. Ni jedna strana nije nevinašce, a bezrezervno kriviti jednu stranu je naivno. Upoznao sam nekoliko Iranaca čije obitelji su pobjegle iz zemlje nakon povratka Homeinija. Nemaju baš lijepo mišljenje o sadašnjoj političkoj garnituri na vlasti. Moram još dodati da posjećuju rodbinu u Iranu i imaju informacije iz prve ruke.

Kora
Gost
Kora
1 mjesec prije

Molim Vas, napišite nešto suvislo… jer ovakvo “prepisivanje” iz MSM-a nema nikakvog smisla.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

Na rubu totalnog rata zbog jedne letjelice od 220 mil.dolara?????
Na rubu totalnog rata zbog jednog ubijenog generala, koji je aktivno sudjelovao u sukobima??? Pa jbte zar je on jedini ubijeni general u ratu????
Najveća iranska borba je baš suprotna od ove koja je predstavljena u tekstu, Iran se upravo trudi i to s potpunim pravom, ne dati se uvući u bilo kakav sukob sa USA. To bi po Iran bio jedan veoma brutalan, devastirajući i u omjeru snaga, nepravedan rat. Najveći problem Irana su te od strane USA nepravedno i jednostrano, bez mandata UN-a nametnute sankcije. Nekako po tom pitanju Iran je posve pasivan, osim nekoliko “prokrijumčarenih” tankera goriva,skoro da ništa nije uspio napraviti u nekoj suradnji sa Kinom i Rusijom, da bi se na bilo koji način ublažile posljedice sankcija. Upravo zbog ekonomskog sukoba Kine sa USA, Iran je uvjeren sam, mogao mnogo više učiniti na ekonomskom planu suradnje sa Kinom. Nekih pomaka na Afričkom kontinentu također nema, ili bar meni nisu poznate. Previše snage i kapaciteta koriste u dokazivanju neopravdanosti sankcija, nekih poslova sa zapadom, zbog straha zapada od konflikta sa USA, zasigurno neće biti. Osim retoričke potpore zapada, tu nema više ništa.
Glasnogovornik Iranske vlade je zaista u pravu, D. Trump je zaista opasniji i pogubniji od S. Husseina, ovaj im priprema ekonomskim sankcijama klanje bez noža, i to sankcijama koje Iran ni u najtotalnijem ratu, bez obzira na njegov ishod, ne može izbjeći. Znači, jedina alternativa jest kompletni zaokret Irana prema novim tržištima, suradnji i razmjeni dobara sa Kinom, Rusijom i po nešto sa Azijom i Afrikom, što je Iran bar po meni, do sada jako malo učinio.
I još jedan moguć, a ne tako mali problem po Iran koji bi se mogao pokazati, je moguće nezadovoljstvo stanovništva i njihovim pogoršanim općim ekonomskim stanjem izazvanih posljedicama ekonomskih sankcija. Ukoliko ta nezadovoljstva prerastu u građanske nemire, koje su već jednom imali i koji su samo zahvaljujući represiji uspjeli suzbiti, bit će to još jedan dodatni problem za Iran, a upravo to i jeste svrha i cilj nametnutih sankcija. Za suzbijanje tih nemira, brutalna sila, represija i kazneni progoni nisu trajno rješenje.

Kora
Gost
Kora
1 mjesec prije

Iran je napravio puno više nego što smije pokazati. To sam Vam već rekla nekoliko puta. Samo Vi, baš kao i Donald Trump, uporno provocirate i tepete po svom. Do kada?

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

”Tepe po svom….”
P.S.
Ne ulazim u Vaš međusobni dijalog…
Samo uvijek iznova tupim o bogatstvu našeg jezika!!
🙂 🙂 🙂

Kora
Gost
Kora
1 mjesec prije

👍😉

crodaemon1
Gost
crodaemon1
1 mjesec prije

“Osim toga, do rata su mogli dovesti i incidenti koji su se dogodili u travnju, kada su iranske topovnjače provocirale američke ratne brodove, “. Topovnjače ili gliseri s strojnicama?

Yuxel
Gost
Yuxel
1 mjesec prije

Ma kako danas izgledalo nestvarno mislim da vrijeme radi za Iran. Niti jedna svjetska sila koja je na tronu nije propala zbog vanjskog neprijatelja, a SAD se polako ali sigurno urusava unutar sebe.

Kora
Gost
Kora
1 mjesec prije

Točno tako. Zato i vode takvu pomahnitalu politiku i potpisuju bezvrijedne instant “mirovne sporazume” s nekakvim “no-name” državama koje potom na sva zvona promoviraju kao “povijesna postignuća američke administracije”. Sve u svemu, jad i bijeda! Ali cionisti bolje nisu ni zaslužili.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x