Teheran upozorava SAD da ne izazivaju rat

USS Abraham Lincoln
17 komentara

Iranske diplomate upozorile su da bi američka vojna akcija protiv njihove zemlje riskirala pokretanje otvorenog rata, navodi Newsweek. Postojale su spekulacije o mogućoj umiješanosti Washingtona u nedavni napad dronovima na iransku vojnu fabriku.

“Upotreba vojne opcije na bilo kojem nivou znači ulazak SAD-a u rat”, izjavila je u ponedjeljak za Newsweek stalna misija Teherana pri UN-u. Iran trenutno smatra da je takva mogućnost “slaba”, navodi se u saopštenju. Dodaje se, međutim, da ako “SAD pogriješe i započnu rat” , posljedice će biti ozbiljne za regiju i cijeli svijet, a snositi će ih i Washington.

Komentari su uslijedili nakon napada na objekat iranskog ministarstva odbrane u centralnom gradu Isfahanu u subotu navečer. Nekoliko novinskih kuća, uključujući Wall Street Journal i Jerusalem Post, objavilo je da je Izrael započeo napad iz Irana. U napadu su navodno učestvovala tri mala drona koja su nosila eksplozivne naboje.

Izrael obično niti potvrđuje niti negira tvrdnje o operacijama protiv Irana, iako se sumnjiči za insceniranje brojnih sabotažnih napada i ubistava iranskih zvaničnika i naučnika.

U arapskim medijima se prvobitno spekulisalo da su eksplozije u Isfahanu rezultat operacije američkih zračnih snaga. Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder kasnije je izjavio da američke snage nisu bile uključene u napad, ali je odbio dalje komentirati.

Iranski zvaničnici nisu krivili nijednu stranu i tvrdili su da je napad nanio minimalnu štetu na krovu zgrade, suprotno tvrdnjama o velikom uspjehu koje je objavio Jerusalem Post.

U međuvremenu, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog je nagovijestio da je njegova zemlja možda umiješana. Kijev je optužio Iran da isporučuje Rusiju municijom koja je lutala za njenu vojnu operaciju u Ukrajini, što su Teheran i Moskva demantovali.

Mihail Podoliak je tvitovao da je “ratna logika neumoljiva i ubilačka” i da je Ukrajina “jeste upozorila” Iran. Pomoćnik Zelenskog je ranije pozivao na napade na Iran zbog njegove navodne pomoći Rusiji. Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je otpravnika poslova Kijeva u znak protesta zbog Podoliakovih primjedbi.

iranNapadSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
TomRy
1 godina prije

Zamracivanje iranskih satelitskih kanala Press tv i Sahar Balkan na Novu godinu, dalo je naslutiti odredjenu akciju na Iran. Tako to pocinje, najprije blokiranje medija, tako da samo jedna strana govori svoju istinu. Primjer SVO, nema RT, nema Rossija 24, nema Pobjeda, ali zato vargla po svome deset ukro televizija,,

Max
1 godina prije

Iran je kadar i osvetiti se a i braniti se.

nessy
1 godina prije

Napad? Subota? Jedino je sigurno da to nisu bili zidovi, njima je na Sabat zabranjen svaki rad. Barem ortodoksnima. Zato duznosti preuzmu ovi drugi, vise svjetovno orjentirani.

tihobl
1 godina prije

I ovde imamo zamracivanje. Jos dok je trajao zemljotres u Iranu arapski mediji se pisali o napadu SAD i jos jedne zemlje koja nije Izrael.

Lako je pogoditi koja zemlja stalno zakuvava sukobe, a uvijek se izvuce mirisava kao cvjecka. Niko je ne proziva osim mene.

goran
1 godina prije

joj kud sreće da se hoče ameri pofajtati i sa kinezima i sa irancima i sa rusima pa da vidimo kako se bore na 3 strane

Zlovenac
1 godina prije

Europi bi moglo bit jasno, da ništa od 5 članka Nato. Nemože Amerika Irana, Kine i Rusije odjednom. Borit čemo se mi sami protiv Rusa, a nečemo znat zašto. Valjda zato što su nam prejeftino davali energiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI