Teksas će izgraditi svoj vlastiti granični zid dok guverner Abbott pojačava sukob oko ilegalne imigracije sa Bidenom

Granicni zid Teksas-Meksiko
8 komentara

Guverner Greg Abbott rekao je da će se Teksas pozabaviti eskalacijom sigurnosne krize izgradnjom vlastitog graničnog zida i masovnim hapšenjima kako bi se odvratili ilegalni ulasci, nakon što je Bidenova administracija otvorila vrata za migrante.

Izgradnja nekih graničnih barijera započet će odmah, rekao je Abbott u četvrtak na samitu o sigurnosti u Del Rio u Teksasu. Planovi za početak izgradnje graničnog zida će biti objavljeni sljedeće nedjelje. Republikanski guverner iskoristio je priliku da potpiše budžetski zakon  izdvajajući više od milijardu dolara za mjere granične bezbjednosti, kao i međudržavni pakt sa Arizonom da pomažu jedni drugima usred krize.

„Učinit ćemo sve što je u našoj moći da osiguramo granicu, a to počinje odmah, danas, upravo ovdje, u okrugu Val Verde“, rekao je oraspoloženoj gomili. Potpuno rješenje će, međutim, zahtijevati akcije Kongresa i Bijele kuće.

Najveći aplauz odjeknuo je nakon što je Abbott najavio granični zid, reanimirajući napor započet pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. Radovi na dijelovima zida od Arizone do Teksasa zaustavljeni su kada je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost u januaru. Biden je obećao da neće graditi „ni jednu stopu“ zida na američko-meksičkoj granici.

Abbott je rekao da su Bidenove politike dovele do neviđenog porasta migrantskog prometa, prelaženja na granici porasla su desetostruko u odnosu na godinu ranije na više od 170.000 u aprilu, a potom premašila 180.000 u maju. Rezultat toga je šteta na usjevima i stoci na teksaškim farmama i rančevima, kao i sve veće invazije na kuće, trgovina drogom i trgovina ljudima, tvrdio je on. Teksaški rendžeri izvijestili su o porastu zapljene Fentanila od 800 % u ovogodišnja prva četiri mjeseca, oduzimajući dovoljno lijeka da ubije 21 milion ljudi.

„Ne bi trebali da se suočavamo sa tom opasnošću u svojoj zajednici i potrebne su promjene“, rekao je Abbott.

Karteli, krijumčari droge i trgovci ljudima profitiraju od krize, a ilegalni migranti pristižu iz 160 zemalja – uključujući i takve netradicionalne krajeve kao što su Senegal, Bangladeš i Uzbekistan – rekao je Abbott.

Prošlog mjeseca, Abbott je objavio deklaraciju o katastrofi u 34 okruga Teksasa kako bi oslobodio više državnih resursa za borbu protiv „kriminalnih aktivnosti proisteklih iz Bidenove pogranične krize“. Rekao je da će sljedeće nedjelje biti objavljena još jedna deklaracija o katastrofi, kako bi pojačali napore.

Bezbjednosni napori će uključivati angažovanje državnih i lokalnih službenika za sprovođenje zakona da hapse ilegalne migrante za zločine koji idu od neovlaštenog ulaska do zločina šverca droge. Abbott je rekao da će tužioci biti ohrabreni da iznude osuđujuće presude i da će biti osiguran dodatni prostor u zatvoru kako bi se udovoljilo očekivanom porastu broja zatvorenika.

Ti napori će pomoći u stvaranju okruženja u kojem ilegalni migranti ne žele da pređu u Teksas „jer to nije ono što su očekivali, nema crvenog tepiha koji im je federalna administracija obećala“, rekao je Abbott. “Oni će završiti u zatvoru u državi Teksas.”

Državna vlada će takođe pomoći vlasnicima zemljišta u Teksasu da od savezne vlade dobiju naknadu štete proistekle zbog politike Bidenove administracije.

BidenGranicni zidGreg AbbottimigracijaMigranti
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Odredjene savezne države bi se trebale Sha vise poceti odvajati od washingtona.jer ono Sha slijedi u USA Ce biti ruzno za gledati i svi guverneri bi trebali Sha vise koristiti alate moci koje posjeduju.hvala.

laziobmana
2 godine prije

Tko ce im onda brati pome, kukumare i narance? Ako zacepe granicu ostadose gladni Ameri. E moj guverneru da vama ti ljudi ne trebaju davno bi vi zacepili granicu, ako je mogla jedna polupropala Yugoslavia di nebi mogla USof EJ, samo treba htjeti. Svi samo lazete i muljate cim zinete.

Vlastimir
2 godine prije

Америка се полако цепа на два дела:републикански ( национални) и декократски ( либерални,тј.масонски) део.Божја казна их полако стиже.

postenlopov
2 godine prije

To je pogresna politika. Svi uhapseni treba da se transportiraju do prve drzave koja podrzava bajdenovu politiku i da se isporuce njima, a oni nek se onda zabavljaju sa imigrantima. Na taj nacin ce i njima doci iz dupeta u glavu pa ce i oni prijeci na stranu Teksasa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI