„Teroristička država“ Izrael mora biti zaustavljena, kaže turski predsjednik Erdogan, dodajući da je „Izrael prešao sve granice“

Erdogan-Izrael
192 komentara

Čovječanstvo bi trebalo da preduzme „brzu“ akciju da se odupre izraelskoj „agresiji“, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dok je Ankara izvještavala da su novinari turske novinske agencije i škole koje podržava UN pogođeni izraelskim udarima u Gazi.

“Ova teroristička država koja pokušava da opljačka grad poput Jerusalima, u kojem se nalaze mjesta koja su sveta za muslimane, hrišćane i Jevreje, prešla je sve granice”, rekao je Erdogan u petak, misleći na Izrael.

„Nužno je da Savjet bezbjednosti UN preduzme korake da obezbjedi mir u Jerusalimu u skladu sa odlukama Generalne skupštine“, rekao je predsjednik obraćajući se članovima svoje Partije pravde i razvoja (AK) tokom video konferencije. Turska je spremna da aktivno podrži bilo koju inicijativu koju su najavile UN, rekao je on, dodajući da njegova nacija “neće šutjeti” čak i ako ostatak svijeta ignoriše razvoj događaja u Gazi.

Njegove riječi došle su usred tekućeg nasilnog sukoba između Tel Aviva i palestinskih militanata u pojasu Gaze kada su izraelske odbrambene snage pokrenule masovne vazdušne napade na pojas Gaze kao odgovor na raketne napade militantne grupe Hamas. Izraelski udari odnijeli su živote više od 100 Palestinaca, uključujući 27 djece, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Lansiranje raketa militanata Hamasa, koje je rezultiralo smrću devet ljudi, uključujući i 1 dijete, uglavnom je presrela izraelska protivvazdušna odbrana. “Dužnost je čitavog čovječanstva da se odupre izraelskoj agresiji na palestinske gradove i Jerusalim”, rekao je Erdogan, dodajući da bi Organizacija za islamsku saradnju (OIC) trebalo da zauzme „konkretan“ stav o tom pitanju. U suprotnom, organizacija bi jednostavno diskreditovala sopstveno postojanje, dodao je on.

OIC je ranije najavio da će u nedjelju održati hitan sastanak na kojem će razgovarati o situaciji. Nasilni sukob između Izraela i palestinskih militanata podstaknut je izraelskim sudskim postupkom u vezi sa deložacijom nekoliko palestinskih porodica iz naselja u istočnom Jerusalimu. Ovaj potez prvo je izazvao masovne proteste koji su zabilježili sukobe između demonstranata i policije u nekoliko izraelskih gradova, kao i u Jerusalimu. Tenzije su potom dovele do raketnog napada Hamasa i vojnog odgovora IDF.

„Ako ne zaustavimo odmah izraelsku agresiju na Palestinu i u Jerusalimu, sutra bi svi bili meta ovog brutalnog mentaliteta“, upozorio je turski predsjednik. Erdogan je takođe oštro ukorio zvaničnike koji su podržavali akcije Izraela u Gazi.

Oni koji su odlučili da ćute ili podržavaju Izrael „iz političkih i ideoloških razloga, trebalo bi da znaju da će i na njih jednom doći red“, rekao je on. Ranije su lideri nekoliko zapadnih država, uključujući Austriju i Njemačku, izrazili podršku izraelskom pravu na „samoodbranu“. Lideri Francuske i Velike Britanije takođe su zaradili pohvale izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog podrške Tel Avivu.

U međuvremenu je Erdogan rekao da je o izraelskim vazdušnim napadima u Gazi razgovarao sa liderima nekih 20 zemalja, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i pakistanskog premijera Imrana Kana.

Ranije ove nedjelje, Moskva je pozvala Tel Aviv da odmah zaustavi nasilje i zaustavi naseljavanje palestinskih teritorija. Do sada je, međutim, Netanyahu rekao da nasilni sukob između Izraela i palestinskih militantnih grupa „nije gotov“ i obećao da će „doći do“ militanata Hamasa „svuda“.

U izraelskom vazdušnom napadu u Gazi povrijeđeni su snimatelj i fotoreporter turske agencije Anadolu, saopštilo je u petak tursko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da su udari rezultirali i „štetom na školama UN agencije za pomoć i rad za palestinske izbjeglice (UNRWA)“ kao i „brzim porastom“ civilnih žrtava.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da brzo interveniše kako bi Izrael zaustavio ove napade koji će prouzrokovati daljnji gubitak civilnih života”, reklo je ministarstvo.

erdoganIZRAELTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
192 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jablan u žitu
2 godine prije

Da, zato što “Greater Israel” po Yinon planu, zahvata i deo Turske, Sirije, Egipta, Saudijske Arabije, Iraka , Libanona, Jordana, inače, boli Erdogana i sve ostale arapske zemlje ona stvar za Palestinu.

burt
2 godine prije

od Irana i Hezbollaha dolaze pomirljive izjave, dok je mirna situacija pozivaju na uništenje i nestanak Izraela a kad lete rakete po Izraelu pozivaju na mir i suzdržanost i fraze o pravu Palestinaca na državu, ja sam mislio da će Khamenei i Nasrallah postaviti ultimatum Izraelu da hitno prestanu napadi na Gazu ili slijedi napad na Izrael ali od toga nema ništa

2 godine prije zadnji put uredio burt
Mosha
2 godine prije

javio se pravi on može Kurde i Siriju,Irak,Nagorno Karabah,i Grčka mu se omilila a i Jeruzalem…..nek ga okrune svilenim gajtanom oko vrata više

2 godine prije

Stav je sasvim ok ali je “malo” licemerno da dolazi od onoga koji aktivno učestvuje u ratu u Siriji, Libili, Karabahu a “podbada” na još mnogo mesta.
Kad njemu odgovara onda se poziva na međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu – u ostalim slučajevima sve to ga ni malo ne dotiče.

Mosha
2 godine prije

To Erdo treba im hebat matter hajde te barjaktare rasporedjuj lagano

ledeno doba
2 godine prije

ha, ha, ha… evo opet najvećeg glumca. pa on ovako grmi na riječima protiv Izraela ima jedno desetak godina. Ovako je grmio i u kolovozu 2014., kada je izraelska armija tada sravnila Gazu sa zemljom i pobila 2000 palestinskih civila za 2 tjedna.. I nakaon toga, nekoliko godina, kasnije Erdo je u Siriji pomaagao brata Netanjahua i CIA-mosadovo čudovište ISIS. A Merkelica je burazu Erdi slala tenkove leopard, sa kojima je turska armija osvojila sjevernu Siriju.. a u Libiji, Erdo za svoju braću vrši prljavi posao, ratuje protiv generala Haftara i pomaže onoj pijunskoj vladi, koju su nakon rušenja Gadafija, postavili SAD, Britanija i Francuska. a da ne govorim, da je Turska i dalje članica NATO-a i pouzdani saveznik SAD-a, najvećeg ubojice muslimana, u zadnjih 30-ak godina. ima onaj stari vic: Kasno na večer negdje u jednoj ulici, neki siledžija mlati nekog jadnika, koji leži na ulici. Naiđe neki pijanac… Čitaj više »

Stara kuka
2 godine prije

Hm. Pa što onda Sultan ne napadne Izrael? Pa tko god izgubi čovječanstvo je pobjedilo.

Ingerman
2 godine prije

Armenci ??
Kurdi??
Ma ovaj debil nije zaslužio da se ista od njega prenosi dalje

Max
2 godine prije

Erdogan je ovaj put u pravu.

Maki
2 godine prije

Teroristicka drzava Izrael je cionisticki projekat koji na Bliskom Istoku predstavlja drzavu “trouble maker” koja sa svima u okruzenju “guzva” i bombarduje koga i kada hoce. Osim sto ima mocnu armiju, Izrael je i nuklearna sila i ima bezrezervnu podrsku prije svega SAD-a ciju spoljnu i unutrasnju politiku u potpunosti kontrolise judeo-masonerija. Ukoliko je Pismo Alberta Pajka Maciniju iz 1871 autenticno judeo-masonerija je spremna zrtvovati Izrael u sukobu sa muslimanskim arapskim svijetom sto bi ,po tom Pismu, dovelo svjetsku ekonomiju do potpunog sloma te izazvalo socijalnu kataklizmu, a ostale nacije bi se podjeljene po tom pitanju borile do tacke potpune fizicke, moralne, duhovne iscrpljenosti… cime bi se stvorili uslovi za dolazak “istinskog svjetla”-“spasitelja”-judejskog “mesije” koji bi donio “mir” napacenom covjecastvu cime bi se izvrsio “veliki reset” i uspostavio Novi poredak, s Novim dobom-novom erom(novim racunanjem vremena), novim svjetskim ustavom i zakonima po kojem bi sva imovina svijeta(ukljucujuci i duse ljudi)… Čitaj više »

marty
2 godine prije

Akcija mosada ili pucanj u nogu?
https://twitter.com/i/status/1393920559243829248

0p9
2 godine prije

Zasto sute ona dva varana Subaru & Istrazivaj?
Zato jer obo dvoje radu i za Tursku i za Izrael.
Dva Rusofoba.
Dodju samo da izbacivaju mrznju na Rusiju…sad dva Varana sute.

PS
Nije bila greska
Oba radu za Tursku i Izrael.

2 godine prije zadnji put uredio 0p9
Sebastian
2 godine prije

Hajde Erdogan,udari na Izrael i Židove kao što u Siriji i Iraku udaraš na Kurde.Politička hulja prvoga reda.Udara samo tamo gdje je siguran i nadmoćan,kao što sada čini i Izrael.

gigi pinna
2 godine prije

Ajde Erdo, nemoj tako – pa Izrael je tvoj drugar po agresiji i okupaciji Sirije. Hoćeš li prekinuti diplomatske odnose i uvesti sankcije zio-nazijima?
Tko te ne zna skupo bi te platio…

postenlopov
2 godine prije

Bravo Erdogane, kreni u napad na Izrael, ako imas muda.

Bongo
2 godine prije

Ali Recep nema muda i pokazati svu vojnu silu na Izraelu, kao sto je radio u Siriji, Armeniji pomazuci Azerima ili sto je izazivao Grke oko otoka. Sa ovima bi se malo drugacije proveo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI