The Globalist: Umjesto da se ponaša kao NATO saveznik, Erdogan je ruski čovjek u organizaciji

Erdogan NATO
21 komentar

Unatoč svojoj “servilnosti” prema Putinu tijekom pregovora u Moskvi, Recep Tayyip Erdogan od njega nije mogao dobiti ustupke u Siriju, piše The Globalist, koji vrlo negativno komentira „neposluh“ turskog predsjednika na upozorenja koja stižu iz Washingtona. Prema publikaciji, sve dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne razviju koherentnu strategiju koja će spriječiti da Turska sklizne u rusku zonu utjecaja, Putin će nastaviti “vrtjeti Erdogana oko malog prsta kako želi”. The Globalist podsjeća kako ruski analitičari Erdogana nazivaju “ruskim čovjekom u NATO paktu”.

Krajem kolovoza je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kao gost Vladimira Putina, sudjelovao na ceremoniji otvaranja međunarodne zračne izložbe MAKS u Rusiji, piše The Globalist.

Iako je Ankara članica NATO-a, Turska nastavlja kliziti u sferu utjecaja Kremlja , što se može vidjeti iz Putinovih pokušaja prodaje ruskih zrakoplova Su-35 i Su-57 Erdoganu, dok ruski prijevoznici isporučuju već drugu diviziju sustava S-400 Ankari.

“No, unatoč tome, Erdogan Moskvu nije posjetio radi kupovine ruske vojne opreme, već zbog svoje očajne želje da uz pomoć Putina zaustavi napredovanje sirijskog predsjednika Bashara Al-Asada duboko u zonu djelovanja turske vojske na sjeverozapadu Sirije”, tvrdi autor članka.

Ne tako davno su snage “sirijskog režima” opkolile snažno utvrđenu tursku osmatračnicu u gradu Morek na jugu Idliba. Prije tih događaja je sirijsko zrakoplovstvo bombardiralo militante u pratnji turskog vojnog konvoja koji je trebao isporučiti zalihe do opkoljene točke. Usred ove vojne konfrontacije, Putin je nekoliko dana odbio odgovoriti na Erdoganove pozive.

Kremlj je kasnije izvijestio Ankaru da bi se ruski čelnik mogao sastati s Erdoganom na zrakoplovnoj izložbi.

Shodno tome, The Globalist zaključuje da je stvarni prioritet za Erdogana, koji je žurno dogovorio putovanje u Moskvu, bio spriječiti da se ista situacija ponovi s drugim turskim promatračkim mjestima.

Prije sastanka je Putinov glasnogovornik primijetio je sljedeće: “Turska je naš bliski partner, naš saveznik .” Osim toga, nagovijestio je da će se tijekom pregovora strane podjednako dotaknuti teme prodaje oružja i situacije u Idlibu.

Tako se dogodilo da Putin Erdogana nije počastio samo sladoledom, već je s njim razgovarao i o daljnjoj prodaji opreme i pitanju zajedničke proizvodnje oružja i vojne opreme.

U odgovoru, Erdogan je toplo rekao Putinu: „Želimo da se naše jedinstvo nastavi u nekoliko područja obrambene industrije. To mogu biti putnički ili vojni zrakoplovi. Ono što je važno je duh suradnje.”

Međutim, prema publikaciji, unatoč “servilnosti” prema Putinu, Erdogan nije uspio dobiti ustupke u Idlibu. Assadove snage ne samo da nisu zaustavile svoj napredak, već su zadale udarce militantima u blizini drugog turskog promatračkog mjesta.

Istovremeno, zbližavanje turskog predsjednika i Putina izazvalo je bijes američkog Kongresa. Nekoliko sati nakon dolaska druge pošiljke sustava S-400 u Tursku i Erdoganove izjave o njegovom interesu za kupnju ruskih aviona, Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa je zatražio od Trumpa “da Turskoj uvede sankcije u skladu s američkim zakonom”.

Sljedećeg dana, američki ministar obrane Mark Esper upozorio je da se Ankara neće moći vratiti programu izgradnje borbenih zrakoplova F-35 sve dok Turska ne ukloni sustave S-400 sa svog teritorija.

“Unatoč skoro stalnoj bahatosti Erdogana, Putin ga i dalje vrti kako želi”, navodi list.

„Sve dok Washington i njegovi transatlantski saveznici ne razviju koordiniranu kontrastrategiju, Moskva će nastaviti iskorištavati turskog vođu u Ankari, kojeg ruski analitičari već nazivaju “našim čovjekom u NATO savezu”, za The Globalist piše Aykan Erdemir, viši suradnik američke Zaklade za obranu i demokraciju.

The Globalist

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AbebA
4 godine prije

Erdoğan nije ničiji čovjek, nego samo svoj, tj. nezavisan lider koji balansira između dvije velike sile, SAD i Rusije.

Frodo
4 godine prije

Počelo je počelo!

Max
4 godine prije

što oni očekuju.

Tupko Glupko
4 godine prije

Zna NATO da izlaskom Turske nemaju pravog geostrateškog uporišta na Bliskom Istoku. Pitanje je vremena kada će Turska sama izaći iz NATO-a. Za to joj treba vremena da koliko može postane neovisna o dolaru i zamijeni američko tržište s nekim drugim. Izuzetni se opet bahate i prijete sankcijama, što će samo ubrzati odlazak. Kao žena uz nasilnog supruga, s tim da ovdje žena ima prosaca koji bi je rado udomili, a suprug ovdje ne može ništa. Samo urlati i prijetiti, ne može ju ni tući.

Sparkling
4 godine prije

Erdo još uvijek nije zaboravio tko mu je spremio (ali zahvaljujuči Rusima nisu uspjeli) puč. E sad, nakon instalacije S-400 kad Turci budi imali čime braniti eventualne upade raznih demonkrata priča poprima sasvim drugi tok. Iako izuzetni ni u kojem slučaju nisu odustali od Turske kao najmočnijeg saveznika na ovim prostorima. Dok mu leđa drži Rusija, nema zime, ali ni samom Erdu nije za vjerovat 100%. U slijedeče dvije -tri god. ako Turci ne izađu iz Nato-a stvar bi se mogla zakomplicirati. Bojim se da bi Erdo mogao dobiti nešto slično Majdanu, a ovi preko bare na tome rade bez prestanka.
LP

Toni
4 godine prije

“piše Aykan Erdemir, viši suradnik američke Zaklade za obranu i demokraciju…”
Nije bilo teško pogoditi ko ovako nešto žvrlja po američkim novinama. Ko to može bolje od izdajnika svoga roda (imamo ih takvih na desetine).

sovijetski Slovani
4 godine prije

Ne, Erdogan nije ruski čovjek u organizaciji … ruski su “sovijetski slovani” koji su specijalaci crvene armije ili KGB ili Stasi!

Radoznali
4 godine prije

Najbolje je ono na kraju: viši suradnik zs obranu i “demokraciju”

Ante
4 godine prije

Neka Erdogan povuče vojsku iz Sirije, onda ću mu dati legitimitet. Nek Erdogan prestane podržavati teroriste one u Libiji i Siriji. Neka prestane podržavati muslimansko bratstvo takozvane CIA vojnike ili tvz topovsko meso koje se bori za Ameriku. Onda će Erdogan imati legitimitet.

tango
4 godine prije

A ŠTA JE KOD VAS CIJELO VRIJEME PUDLICA NA LANCU DAJTE MU TEHNOLOGIJU KAD STE MU VI PRIJATELJI PRIJATELJI POMAŽU PRIJETELJE PRIČA VAM NIJE ZA DJECU U VRTIČU BOŽE SAČUVAJ ME OD PRIJATELJA A OD NEPRIJATELJA JA ČU SAM KAKO ZNAM

Gjuro P.S.
4 godine prije

Biju Ameri al’ biju i Turci

DrLove73
4 godine prije

Vidim da su svi koji su do sada komentarisali, zajedno sa autorom teksta zaboravili da je pre samo 3 godine SAD pokusala da preko pucista ubije Erdogana, a da mu je zivot, i vlast spasla Ruska obavestajna sluzba koja je upozorila MIT… I da nije ima cime oboriti pucisticke F-16 avione dok su se trudili da ga ubiju?
Jel treba veci razlog da se otkaci SAD i poveze sa Rusijom?

regvoerogvneorgvtergveirviertve
4 godine prije

Sve su to hazarska posla za glupe da vjeruju u obmanu njihovih malih programiranih mozgova biorobota………..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI