The Indenpendent: Rusija je ovog mjeseca tri puta blokirala Izrael da bombardira Siriju

F-15 IDF Izrael
35 komentara

Usprkos sastanku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ruskog predsjednika Vladimira Putin, izraelsko-ruski sukob zbog napada Tel Aviva na iranske i druge ciljeve u Siriji i Iraku i dalje traje, piše arapsko internetsko izdanje britanskog lista The Independent.

Isti izvor je rekao da je Rusija nedavno spriječila nekoliko izraelskih napada na mjesta koja pripadaju „sirijskom režimu“, prijeteći da će srušiti izraelske borbene zrakoplove slanjem ruskih zrakoplova da ih presretnu ili sustavom S-400.

Ruski izvor rekao je da se tako nešto dogodilo u posljednjem razdoblju, ističući da je Moskva krajem kolovoza spriječila napad na položaj sirijske vojske u Qassiounu, gdje je Izrael imao namjeru gađati raketnu bateriju i uređaje za praćenje ruskog sustava S-300 kojeg je Sirija dobila od Moskve.

Oko tjedan dana kasnije, Rusija je također spriječila još jedan napad na sirijske položaje na području južne pokrajine Quneitre, te napad koji je trebao ciljati osjetljivo sirijsko postrojenje u sjeverozapadnoj pokrajini Latakiji.

Taj razvoj događaja natjerao je Netanyahua da hitno posjeti Rusiju kako bi pokušao nagovoriti Putina da nastavi „politiku zatvaranja očiju“ na napade Izraela na Siriju, ali je ruski predsjednik svom izraelskom gostu rekao da njegova zemlja neće dozvoliti nanošenje štete Assadovim snagama ili oružju koje je Rusija dostavila Damasku, rekavši da će se to razmotriti u dogovori o izbjegavanju incidenata s Izraelom, pogotovo jer Rusija sebe smatra spasiteljem „sirijskog režima“, kako The Independent zove sirijske institucije, vladu i predsjednika.

Netanyahu je susret pokušao prikazati kao pozitivan i dio kontinuiteta suradnje dviju zemalja. Pokušao ga je iskoristiti i za dobivanje prednosti na izborima, ali prema informiranim izraelskim izvorima u tome nije uspio.

Za njih je sastanak bio neuspjeh i Izrael sada revidira svoje kalkulacije u vezi s gađanjem ciljeva u Siriji i Iraku, pogotovo jer sad s ponosom najavljuje gađanja i bombardiranja, čime je „znatno sramotio Ruse u očima njihovih saveznika, sirijske vojske, Irana i njegovih milicija“, koje se zajedno s Rusima bore protiv terorista u Siriji.

Ruski izvor je za The Independent rekao da je Putin također izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnih koraka Izraela u Libanonu, prigovarajući Netanyahuu za “napad na suverenitet Libanona”, što Izraelci ranije nikada nisu čuli od ruskog predsjednika.

Izvor je dodao da je u rusko-izraelskim odnosima nešto puklo, a Putin osjeća da ga po pitanju Sirije i Libanona netko vara i da to neće proći nezapaženo, te je upozorio Netanyahuu da ne gađa spomenute ciljeve u budućnosti.

Izraelski izvori, koji su razgovarali sa The Independent Arab, ispričali su sličnu priču kao ruski dužnosnik, iako su trenutni spor pokušali svesti na razinu “taktičkih razlika”, a ne principijelnih.

Nakon susreta s Putinom, Netanyahu hitno zvove Trumpa

Nakon ovog, kako prenosi The Independent, očito neuspjelog susreta s Putinom, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je hitno telefonom nazvao američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o mogućnosti sklapanja sporazuma o međusobnoj obrani između američke i izraelske strane, što bi značilo podizanje vojne suradnje dva saveznika na još višu razinu. Donald Trump je o tome pisao na svom Twitteru.

“Danas sam razgovarao telefonom s premijerom Netanyahuom. Razgovarao sam o mogućnosti poboljšanja situacije sa sporazumom o uzajamnoj obrani između Sjedinjenih Država i Izraela, što bi dodatno ojačalo naš zapanjujući savez”, rekao je Trump.

Prema riječima Trumpa, on se raduje nastavku ovih pregovora nakon izraelskih parlamentarnih izbora, a dodao je i da će se s izraelskom stranom sastati u Ujedinjenim narodima na općoj skupštini koja će se održati krajem ovog mjeseca.

The Independent Arabia

IDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 godine prije

Zaratiš sa svim susjedima, Rusija ti okrene leđa, Trump ako izbori drugi mandat će vjerojatno napraviti isto (naročito ako dođe do velike svjetske financijske krize), svijet je odavno uvidio što Izrael radi nekažnjeno na okupiranim područjima.
Ne bi me čudilo da za godinu-dvije Hezbollah počne rušiti izraelske zrakoplove iznad Libanona i Sirije, a Izrael neće smjeti ići u osvetničke pohode.

čitalac
4 godine prije

“…a Putin osjeća da ga po pitanju Sirije i Libanona netko vara”
E moj Vladimir, to bi ti trebalo već odavna bit jasno!
Ako imalo vjeruješ svojim “zapadnim partnerima” a napose Izraelu imaš velik problem!

Tony
4 godine prije

Mislim na kraju da ce rusija morati izbrisati izrael umjesto irana ali prije tog ce izrael oprati rusiju… Nukes nukes i nukes izraelci se ne boje nikoga…

Zvrk
4 godine prije

imam neki filing da bi izbore mogli osvojiti Ganc i Liberman. Prvi je bivši čelnikg GS IDF-a s bogatim iskustvom u ratovanju. Iznimno cijenjen od vojnih krugova. Uvijek je bio sa svojim vojnicima bilo da su unutar Gaze ili na nekoj vojnoj vježbi. Sukobio se sa Sotonjahuom u vezi iranske prijetnje kada je sugerirao da protuobrambeni sustavi neće biti dostatni za njihove rakete. Politički je negdje lijevi-centar. Potonji je na glasu kao desni radikal. Njegove izjave su više puta opisane u Logičnom. Glasačka snaga su rusofoni emigranti iz bivšeg SSSR-a odakle je i on sam…iako mu prezime vuče germanski kao dobrom dijelu aškenaskih židova. Za razliku od nekih bivših koalicijskih partnera koji su bili snažna religijska komponenta, npr. Benet, on sam promiče sekularizam. Pobornik je naseljavanja na zapadnoj obali. Iako je s pravom etiketiran kao nacionalist, pa čak i rasist zbog izjava o Palestincima, za ovu ali i onu kampanju… Čitaj više »

Dub Miroslav
4 godine prije

Rusi previše zatvaraju oči. Nije mi jasno zašto??? Nastave li igrati na dvije stolice dobit će kinesko i indijsko naoružanje na bliskom istoku a oni će početi gubiti tržište i potpuno ga izgubiti, i to veoma uskoro. Za obranu ti treba efikasno oružje koje je tu kad si napadnut. Što će ti oružje za koje ne znaš da li će pucati onda kad treba.

PROTIV rusa
4 godine prije

Izrael treba da bombardira Rusiju.

fićo
4 godine prije

Aj da vidimo…

Z.A.
4 godine prije

S300 i sad sam misljenja da je veoma ucinkovit PV sistem i ovo sad sto se moze procitati iz izjava komentatora da se radi o losem sistemu i da treba da se dokaze nebih uzeo kao neko mjerilo sposobnosti ovog sistema Razumijem razocarenja mnogih komentatora povodom djelotvornosti S300 u realnim uslovima i sam sam razocaran nedjelovanjem istog.Ali ovaj sistem koliko sam ja pratio desavanja vezana za Siriju jos uvijek nije upotrijebljen pa se zato i nemogu znati njegove prave vrijednosti.Za mene je enigma zasto se ovi sistemi jos uvijek ne koriste za ono za sto su namijenjeni.I razmisljajuci o ovome dosao sam do nekoliko zakljucaka zbog cega je S300 na godisnjem odmoru.Mogu samo naglasiti da se neradi o tome dali je sistem ucinkovit ili ne, S300 moze i tekako nanijeti Izraelskoj avijaciji stetu. Po meni ovdje se radi o ljudskom faktoru, neko je naredio da se S300 jos uvijek ne… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Ovo ne ide u prilog onima koji tvrde da Rusija radi s Izraelom.

Weteran
4 godine prije

Izraelu trebaju čvrste garancije Moskve za sopstvenu bezbednost!?
Teheran mora povući reč o uništenju države Izrael!
Vašington-London i dalje kuvaju i ne dozvoljavaju relaksiranje situacije!
Treba razumeti izrael!? Kako vree prolazi, sve više su sami, ….
Ja verujem da Moskva radi na tome da sva Semova deca sednu za isti sto i da se braća dogovore?!

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Izraelov izlet mogao bi biti i zadnji.Ameri ce glumit mirotvorce.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI