fbpx

The Indenpendent: Rusija je ovog mjeseca tri puta blokirala Izrael da bombardira Siriju

F-15 IDF Izrael

Usprkos sastanku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ruskog predsjednika Vladimira Putin, izraelsko-ruski sukob zbog napada Tel Aviva na iranske i druge ciljeve u Siriji i Iraku i dalje traje, piše arapsko internetsko izdanje britanskog lista The Independent.

Isti izvor je rekao da je Rusija nedavno spriječila nekoliko izraelskih napada na mjesta koja pripadaju „sirijskom režimu“, prijeteći da će srušiti izraelske borbene zrakoplove slanjem ruskih zrakoplova da ih presretnu ili sustavom S-400.

Ruski izvor rekao je da se tako nešto dogodilo u posljednjem razdoblju, ističući da je Moskva krajem kolovoza spriječila napad na položaj sirijske vojske u Qassiounu, gdje je Izrael imao namjeru gađati raketnu bateriju i uređaje za praćenje ruskog sustava S-300 kojeg je Sirija dobila od Moskve.

Oko tjedan dana kasnije, Rusija je također spriječila još jedan napad na sirijske položaje na području južne pokrajine Quneitre, te napad koji je trebao ciljati osjetljivo sirijsko postrojenje u sjeverozapadnoj pokrajini Latakiji.

Taj razvoj događaja natjerao je Netanyahua da hitno posjeti Rusiju kako bi pokušao nagovoriti Putina da nastavi „politiku zatvaranja očiju“ na napade Izraela na Siriju, ali je ruski predsjednik svom izraelskom gostu rekao da njegova zemlja neće dozvoliti nanošenje štete Assadovim snagama ili oružju koje je Rusija dostavila Damasku, rekavši da će se to razmotriti u dogovori o izbjegavanju incidenata s Izraelom, pogotovo jer Rusija sebe smatra spasiteljem „sirijskog režima“, kako The Independent zove sirijske institucije, vladu i predsjednika.

Netanyahu je susret pokušao prikazati kao pozitivan i dio kontinuiteta suradnje dviju zemalja. Pokušao ga je iskoristiti i za dobivanje prednosti na izborima, ali prema informiranim izraelskim izvorima u tome nije uspio.

Za njih je sastanak bio neuspjeh i Izrael sada revidira svoje kalkulacije u vezi s gađanjem ciljeva u Siriji i Iraku, pogotovo jer sad s ponosom najavljuje gađanja i bombardiranja, čime je „znatno sramotio Ruse u očima njihovih saveznika, sirijske vojske, Irana i njegovih milicija“, koje se zajedno s Rusima bore protiv terorista u Siriji.

Ruski izvor je za The Independent rekao da je Putin također izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnih koraka Izraela u Libanonu, prigovarajući Netanyahuu za “napad na suverenitet Libanona”, što Izraelci ranije nikada nisu čuli od ruskog predsjednika.

Izvor je dodao da je u rusko-izraelskim odnosima nešto puklo, a Putin osjeća da ga po pitanju Sirije i Libanona netko vara i da to neće proći nezapaženo, te je upozorio Netanyahuu da ne gađa spomenute ciljeve u budućnosti.

Izraelski izvori, koji su razgovarali sa The Independent Arab, ispričali su sličnu priču kao ruski dužnosnik, iako su trenutni spor pokušali svesti na razinu “taktičkih razlika”, a ne principijelnih.

Nakon susreta s Putinom, Netanyahu hitno zvove Trumpa

Nakon ovog, kako prenosi The Independent, očito neuspjelog susreta s Putinom, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je hitno telefonom nazvao američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o mogućnosti sklapanja sporazuma o međusobnoj obrani između američke i izraelske strane, što bi značilo podizanje vojne suradnje dva saveznika na još višu razinu. Donald Trump je o tome pisao na svom Twitteru.

“Danas sam razgovarao telefonom s premijerom Netanyahuom. Razgovarao sam o mogućnosti poboljšanja situacije sa sporazumom o uzajamnoj obrani između Sjedinjenih Država i Izraela, što bi dodatno ojačalo naš zapanjujući savez”, rekao je Trump.

Prema riječima Trumpa, on se raduje nastavku ovih pregovora nakon izraelskih parlamentarnih izbora, a dodao je i da će se s izraelskom stranom sastati u Ujedinjenim narodima na općoj skupštini koja će se održati krajem ovog mjeseca.

The Independent Arabia

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Zaratiš sa svim susjedima, Rusija ti okrene leđa, Trump ako izbori drugi mandat će vjerojatno napraviti isto (naročito ako dođe do velike svjetske financijske krize), svijet je odavno uvidio što Izrael radi nekažnjeno na okupiranim područjima.
Ne bi me čudilo da za godinu-dvije Hezbollah počne rušiti izraelske zrakoplove iznad Libanona i Sirije, a Izrael neće smjeti ići u osvetničke pohode.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Tupko Glupko

A i taj Netanyahu… zove u pomoći Putina i Trumpa… umjesto generala Krstičevića (🙃) koji se, usput budi rečeno, nedavno (opet) javno pohvalio dogovorom o vojnoj suradnji Hrvatske i Izraela, što će reći da dotični ministar očito ništa nije naučio iz iskustva s kupovinom zrakoplova.

Da nije tragično, smijala bih se ali ovako… mogu samo moliti Boga da prosvijetli hrvatsku vladu i premijera… ili angažira nekoga tko ima utjecaj spriječiti eskalaciju te neprihvatljive suradnje, na isti način kako se spriječila i hrvatska kupnja izraelskih zrakoplova.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Ja sam misljenja da je Damir Krstičević iakopleksiran zbog imena i prezimena

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Misliš da bi se trebao zvati Damir Križičević ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Suradnja sa državom Izrael je od koristi za Republiku Hrvatsku.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Krivo.Usa i IZRael potpisuju sporazum o odbrani

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

“…a Putin osjeća da ga po pitanju Sirije i Libanona netko vara”
E moj Vladimir, to bi ti trebalo već odavna bit jasno!
Ako imalo vjeruješ svojim “zapadnim partnerima” a napose Izraelu imaš velik problem!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

To piše Independent i sigurno nije nitko izjavio u Moskvi, jbmu. 🙂

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Da. U Mosvi znaju. Znaju i koliko puta nisu obranili Sirijski zračni prostor a samo oni i znaju zašto!

Lepi
Gost
Lepi
1 godina prije

Naravno da znaju zašto. Jedino sam zbunjen i iznenađen kako tebi nisu javili, te pitali za savjet kako dalje da postupe. Šta je tim Rusima, ali stvarno?

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Mislim na kraju da ce rusija morati izbrisati izrael umjesto irana ali prije tog ce izrael oprati rusiju… Nukes nukes i nukes izraelci se ne boje nikoga…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Greška. Izraelci se boje svih. Pogotovo mrtvih u svojim redovima. Da pogine deset izraelskih vojnika, to bi bio smak svijeta. Kakav je razlog Izrael imao da se boji Sadamove drvene vojske s tenkovima T-55? A već su imali nuks bombe. Nikakav razlog za strah, ali su isto nagovorili SAD da ga unište. Ali je bila pogrešna procjena. Sada Iran “kontrolira” Irak više nego u vrijeme Sadama. Ružno je reći “kontrolira”, dakle, ima dobre odnose i utjecaja u Iraku puno više neko prije 2003.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Tony – Ti krivo tumačiš neke stvari.Rusija je dosad bila blagonaklona prema Izraelu,a to može biti znak slabosti.No to je vrijeme prošlo.Ruska je vojska spriječila tri zadnja pokušaja izraelske avijacije da napadne ciljeve u Siriji.Rusi su im rekli otvoreno da će ih srušiti njihovi avioni ( digli su par SU-35 )pa je Netanyahu hitno letio u Moskvu i to kako kažu 13 put u zadnje dvije godine.Rusi žele zatvoriti rat u Siriji,a Izrael tu radi nered koji se vise neće tolerirati.Još je Netanyahu ovaj puta rečeno da poštuje zračni suverenitet Libanona.Ako misliš da će Izrael po Siriji raditi što je radio dosad,onda se grdno varaš.Ti si tu rusku blagonaklonost gledao kao sposobnost Izraela da izigra sirijsku zračnu obranu.Igri je došao kraj i vise nema ništa od toga.Iran je ruski strateški partner I nema šanse da će Rusi žrtvovati Iran radi Izraela koji se ponaša neprijateljski spram ruskih interesa i podržava teroriste.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Drkas li na nuksice toni?

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Pvo Rusije je izvrsno.Porušili su masu izraelskih projektila..Naravno da ne mogu sve kao ni jedan drugi sustav…Izrael moze nuksicama napasti samo pingvine sa Madagaskara..Svoje susjede ne može a Rusiju ne smije jer zna da bi bi izbrisan sa atlasa svijeta za sva vremena..Smanji doživljaje.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

imam neki filing da bi izbore mogli osvojiti Ganc i Liberman.
Prvi je bivši čelnikg GS IDF-a s bogatim iskustvom u ratovanju. Iznimno cijenjen od vojnih krugova. Uvijek je bio sa svojim vojnicima bilo da su unutar Gaze ili na nekoj vojnoj vježbi. Sukobio se sa Sotonjahuom u vezi iranske prijetnje kada je sugerirao da protuobrambeni sustavi neće biti dostatni za njihove rakete. Politički je negdje lijevi-centar.
Potonji je na glasu kao desni radikal. Njegove izjave su više puta opisane u Logičnom. Glasačka snaga su rusofoni emigranti iz bivšeg SSSR-a odakle je i on sam…iako mu prezime vuče germanski kao dobrom dijelu aškenaskih židova. Za razliku od nekih bivših koalicijskih partnera koji su bili snažna religijska komponenta, npr. Benet, on sam promiče sekularizam. Pobornik je naseljavanja na zapadnoj obali. Iako je s pravom etiketiran kao nacionalist, pa čak i rasist zbog izjava o Palestincima, za ovu ali i onu kampanju proljetnih izbora je smanjio retoriko i više se približio centru. Nije više toliko radikalan.
Eh sad, je li to neka ruska igra da se svrgne bivši Poljak Mil…Netanjahu, možda će se saznati kroz koji tjedan. Ne bi me iznenadilo da se vuku konci u kojima će dotični izvuć deblji kraj. A znamo svi da ima optužbe za korupciju, pronevjeru, zloporabu itd.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Lieberman je rođen u Moldaviji, ako se ne varam, da u Kišinjevu. Otac Lev, pisac, služio u Crvenoj armiji i proveo sedam godina u sibirskom egzilu pod Staljinom. (ne u zatvoru, već u nekom gradu prisilno preseljen). Kao takav, stasao u SSSR-u, nije nešto religiozan, čak nimalo, ali jeste sekularni nacionalist. Ganz, možda bolji izbor, jer kao vojnik zna što je rat. No, jak je Netanyahu, nažalost. A bilo tko da dođe, politika prema Iranu će biti ista, a Palestinci ako dobiju granice iz 1967. to će biti čudo neviđeno.Ipak, možda je i to moguće.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Avigdor Lieberman je prijatelj Milorada Dodika i Republike Srpske.
A bio je srdačan i sa ministrom Krstičevićem.
P.S.
Izrael koji je, nakon što je počeo rat u Siriji, izgledao kao najveći dobitnik u općem kaosu koji je zavladao na prostoru Bliskog istoka, sada je u poziciji da su mu glavni neprijatelji na granicama, svakim danom sve konsolidiraniji i jači……
Mora vidjeti šta dalje…. Lieberman je za rat s Hezbollahom, Gantz sa Hamasom….. a poslije tko zna….. Vrlo lako se može dogoditi da Bibi bude nečiji izbor kao najdraži neprijatelj…..
Pitanje je da li Izrael može nekim iznenadnim udarom ili intervencijom promijeniti odnos snaga u svoju korist, kao što je to znao uraditi u prošlosti….. Da li uopće ima snage da to uradi u mjeri koja bi bila dovoljna da za duži vremenski period onemogući ambicije i sposobnosti svojih protivnika.
Za tako nešto imao bi prešutno odobrenje SAD. Iako ako bi se na to odlučili, Izraelci bi to napravili i bez da unaprijed obavjeste Amere. Problem je što se sada tu pojavio novi igrač, Rusija, koja je tamo postavila svoj sistem A2/AD (Izraelci jako dobro znaju šta to znači za razliku od nekih tulipana koji ovdje nešto brste kako S-300 ne valja). A nije preporučljivo tako nešto pokušati bez ruskog okretanja glave na drugu stranu. Izgleda da Putin nije voljan za tako nešto….. iako Rusija i Izrael imaju poseban odnos…..
Pokušao je Izrael SAD uvesti u rat sa Iranom, jer sam sa Iranom ne može ostvariti uspjeh koji mu je dovoljan da zadrži neupitan utjecaj i sigurnost. I ovaj Trumpov “deal of the century” neće biti ni deal a bome ni centhury…….
Sukob općih razmjera Izraela i Irana, sa ogromnim razaranjem i žrtvama na svim stranama, sveopćim uništenjem, nije prihvatljiva solucija ni za koga….. Možda u nekoj budućnosti kad se stvari zaoštre na N-tu potenciju, i među velikim igračima, pa neki budu čekali Mesiju, a neki Mahdia……

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Rusi previše zatvaraju oči. Nije mi jasno zašto??? Nastave li igrati na dvije stolice dobit će kinesko i indijsko naoružanje na bliskom istoku a oni će početi gubiti tržište i potpuno ga izgubiti, i to veoma uskoro. Za obranu ti treba efikasno oružje koje je tu kad si napadnut. Što će ti oružje za koje ne znaš da li će pucati onda kad treba.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Pucat će bez brige budi..Nitko ne daje stotine mil dolara za oružje koje ne puca..Indija i Kina ne mogu parirati Rusiji još dugo dugo.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ivan
Lijepo je vidjeti optimizam kod ljudi no ne i idealiziranje bilo koga. Rusi nikako da se odluće koja je njihova vanjska politika i što je njen cilj. Meni je jasno da oni sve ono što moraju raditi nisu tražili već im je nametnuto i da bi oni najradije da ih nitko ne dira i da se mogu nesmetano razvijati. To uz nasilnike sa zapada nije moguće. Kad su već izašli izvan svog teritorija onda se moraju opredjeliti. Židovi su nekad bili potlačeni i stradalnici. Sad su nasilnici gotovo jednaki onim koji su njih satirali i ne vidim zašto je tu teško zauzeti stav i odabrati stranu!

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije

Rusi nastoje odvratiti potencijalni sukob od svojih vrata i, vjerojatno, zato toliko balansiraju između raznih strana. Ako već do sukoba mora doći, bolje da dobiju na vremenu da se za njega što bolje pripreme. Rusija je danas dosta snažnija nego prije desetak godina i vrijeme koje su dobili pametnim politikom su dobro iskoristili.
Na ruska prirodna bogatstva zapad već dugo zavidno gleda, pokušava ih se domoći i ne odustaje od toga. Nisu Rusi glupi, znaju oni da su ovo sve pripreme za napad na njih i nastoje to izbjeći ili barem odgoditi dok ne budu što spremniji.

PROTIV rusa
Gost
PROTIV rusa
1 godina prije

Izrael treba da bombardira Rusiju.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

NE .ERI!!

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

NE !
TREBA UNISTITI 13.PLEME KOJE VLADA KNESETOM DA OSTALIH 12 IZRAELOVI PLEMENA ZIVE U MIRU SA SVOJIM SUSJEDIMA I DA VRATE ZEMLJU PALESTINCIMA KOJU SU HAZARI OTELI.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Šta čeka?

fićo
Gost
fićo
1 godina prije

Aj da vidimo…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

S300 i sad sam misljenja da je veoma ucinkovit PV sistem i ovo sad sto se moze procitati iz izjava komentatora da se radi o losem sistemu i da treba da se dokaze nebih uzeo kao neko mjerilo sposobnosti ovog sistema Razumijem razocarenja mnogih komentatora povodom djelotvornosti S300 u realnim uslovima i sam sam razocaran nedjelovanjem istog.Ali ovaj sistem koliko sam ja pratio desavanja vezana za Siriju jos uvijek nije upotrijebljen pa se zato i nemogu znati njegove prave vrijednosti.Za mene je enigma zasto se ovi sistemi jos uvijek ne koriste za ono za sto su namijenjeni.I razmisljajuci o ovome dosao sam do nekoliko zakljucaka zbog cega je S300 na godisnjem odmoru.Mogu samo naglasiti da se neradi o tome dali je sistem ucinkovit ili ne, S300 moze i tekako nanijeti Izraelskoj avijaciji stetu. Po meni ovdje se radi o ljudskom faktoru, neko je naredio da se S300 jos uvijek ne koristi a koji su razlozi e to je za analizu.Kad je S300 dopremljen u Siriju sve aktivnosti izraelske avijacije su prestale na duze vrijeme, a onda su izraelci poceli opet da bombarduju Siriju a S300 se nije oglasio.Zasto? Cito sam jedan clanak koji govori o vjezbi americkih pilota protiv starih sistema S300 i rezultati su barem kako iznose u tom tekstu porazavajuci za americke pilote.Meni uopste nije bitno jeli S300 dobar ili nije koliko mi je bitno razlozi njegovog ne koristenja i ne kaznjavanja Izraela za nelegitimne napade na Siriju. Ovdje se radi vjerovatno o velikim politickim igrama i sta bi moglo donijeti upotreba ovih sistema, ko zna sta su jedni drugim porucili …….

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

S 300 nije korišten jer Putinu ne odgovara eskalacija sukoba u Siriji sad kad je doveo sukob do kraja i ostvario svoje ciljeve.Osim toga sirijske vojska je preumorna za još jedan rat..Minorni napadi Židove Putina ne smetaju previše..On je igrač na duže staze..Primjer….Ukrajina,Sirija,Venezuele.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Nije problem u sposobnosti sistema kojeg imaju rusi za sebe. Problematično je ono okljaštreno što prodaju drugima.

Max
Member
Max
1 godina prije

Ovo ne ide u prilog onima koji tvrde da Rusija radi s Izraelom.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

10% odbijenih napada više liči na dimnu zavjesu nego na ozbiljnu obranu. Nitko ne može reći da nisu prisutni ali neke koristi baš i nema.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Izraelu trebaju čvrste garancije Moskve za sopstvenu bezbednost!?
Teheran mora povući reč o uništenju države Izrael!
Vašington-London i dalje kuvaju i ne dozvoljavaju relaksiranje situacije!
Treba razumeti izrael!? Kako vree prolazi, sve više su sami, ….
Ja verujem da Moskva radi na tome da sva Semova deca sednu za isti sto i da se braća dogovore?!

Lepi
Gost
Lepi
1 godina prije

Jeste, i trenutno da prestane sa napadima na Izrael.
O čemu pričaš? Pa Izrael napada i bomba sve i svakoga jer kao neko hoće njih da napadne. Smiješno je, ili bolje reći žalosno, kako svijet puši tu priču i mirno gleda njihov teror. Jasno da je strah od SAD presudan ali pored svih priča o ljudskim pravima, međunarodnom pravu, demokratiji i brige za male narode, trebaš stvarno biti pi*ka da šutiš na to što radi Izrael.

Nebpjsa Stpjanovoc
Gost
Nebpjsa Stpjanovoc
1 godina prije

Izraelov izlet mogao bi biti i zadnji.Ameri ce glumit mirotvorce.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
35
0
()
x