The New York Times: Sve je spremno za odlazak Rexa Tillersona

rexT
8 komentara

The New York Times piše kako je Bijela kuća razradila plan za uklanjanje državnog tajnika Rexa Tillersona, čiji je odnos s predsjednikom Trumpom bio napet, a zamijenit će ga Mike Pompeo, direktor CIA-e. Sve će se možda odigrati u narednih nekoliko tjedana, priopćili su dužnosnici iz vrha administracije.

Prema planu Bijele kuće, mjesto Pompea u CIA-i će preuzeti senator Tom Cotton, republikanac iz Arkansasa, ključni saveznik predsjednika u pitanjima nacionalne sigurnosti.

Tom Cotton je najavio da će prihvatiti posao, ako mu se ponudi, rekli su dužnosnici koji su inzistirali na anonimnosti kako bi mogli raspravljati o osjetljivim pitanjima prije objavljivanja odluke.

Nije jasno je li Trump dao konačnu suglasnost za provedbu plana, ali je rečeno da je ogorčen radom Tillersona i općenito je spreman na promjenu u State Departmentu. Šef osoblja Bijele kuće John Kelly je bio taj koji je razvio prijelazni plan i o njemu raspravljao s ostalim dužnosnicima.

Prema njegovu planu, izmjene tima za nacionalnu sigurnost bi se dogodile oko kraja godine, ili ubrzo poslije.

No, uz svu svoju javnu borbenost, Trump nerado tjera ljude i nije bilo poznato je li Tillerson znao da bi do tada trebao otići. Javno otkrivanje prijelaznog plana gospodina Kellyja može biti znak da državni tajnik sam kaže da je vrijeme za odlazak, piše The New York Times.

Odlazak Tillersona će za bivšeg izvršnog direktora Exxon Mobila okončati turbulentnu vladavinu u State Departmentu, koja je u prošloj godini uglavnom bila marginalizirana. Trump i Tillerson su se sukobljavali oko brojnih ključnih pitanja, uključujući iranski nuklearni program, suočavanje sa Sjevernom Korejom i oko sukoba između arapskih saveznika. Državni tajnik je privatno Trumpa nazvao “mrtvacem”, a predsjednik je javno kritizirao Tillersona da “troši vrijeme na diplomaciju oko problema Sjeverne Koreje”.

Odlazak Tillersona se očekuje mjesecima često se očekuje, ali su suradnici rekli da namjerava završiti godinu dana u uredu kako bi očuvao dostojanstvo. Ipak, čak i odlaskom krajem ove godine će ostati upamćen kao državni tajnik s najkraćom službom, čiji mandat nije prekinut promjenom predsjednika u skoro 120 godina.

CIATom Cotton
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Ode i on. Tko je ostao od prvog tima?

Ivek
6 godine prije

Ajde, barem ćemo čuti nešto friških detalja iza kulise. “Bivši” uvijek otvorenije progovore.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

O Bože, pa i vi sa Logičnog ste se uhvatili na fake news New York Times-a. Danas je Bijela Kuća opovrgnula naslove i pisanja anti-turmpovih medija i obznanila da Tilerson ostaje, samo što izjavu Bijele Kuće, NYT nije prenio. Molio bih Logično da se ubuduće ne citiraju poraženi globalistički mediji Carlosa Slima i ne unosi zabuna među vaše čitatelje i komentatore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI