The Times navodi 20 zemalja koje bi mogle protjerati ruske diplomate

EU parlament
54 komentara

Oko 20 zemalja Europske unije je spremno protjerati ruske diplomate u znak odmazde za incident u Salisburyu, za kojeg je Zapad jednoglasno optužio Rusiju, javlja The Times. Osim toga, list je izvijestilo kako je američki Vijeće za nacionalnu sigurnost preporučilo predsjedniku Donaldu Trumpu da poduzme slične mjere.

SAD i oko 20 drugih europskih zemalja pripremaju se za protjerivanje ruskih diplomata “povezanih s moskovskom špijunskom mrežom”. Odluka je donesena zbog incidenta s trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, piše The Times.

“Takve koordinirane akcije započet će povlačenjem veleposlanika EU u Moskvi na četiri tjedna, što će se dogoditi u ponedjeljak”, piše The Times.

Osim toga, sinoć je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost preporučilo da predsjednik Donald Trump, kao odgovor na incident u Salisburyu, protjera ruske diplomate iz zemlje. Očekuje se da će Trump konačnu odluku donijeti već sljedeći tjedan.

The Times navodi da je tijekom četiri sata razgovora u četvrtak u Bruxellesu britanska premijerka Theresa May uspjela uvjeriti čelnike Francuske, Njemačke, Litve i Irske da daju “snažan odgovor koji će biti usmjeren protiv ruske obavještajne mreže, koja čini operacije poput one koja je otkrivena u Velikoj Britaniji”. Istovremeno je Theresa May naglasila važnost priznanja europskih vođa za prijetnje koje dolaze iz Rusije.

“Prijetnja iz Rusije je prijetnja koja ne poznaje granice, a očito je da je Rusija izazov vrijednostima koje dijelimo kao Europljani i ispravno je da zajedno stanemo u obrani tih vrijednosti”, rekla je u svom govoru Theresa May u Bruxellesu.

The Times piše kako se očekuje da će u usklađenoj kampanji sudjelovati Francuska, Njemačka, Poljska, Irska, Nizozemska, Estonija, Latvija, Litva, Bugarska, Češka, Danska i još devet zemalja EU. Britanski list ne navodi kojih bi to “devet zemalja” moglo biti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je zbog ove inicijative optužio Veliku Britaniju “kako mahnito pokušava prisiliti saveznike da poduzmu korake suprotne njihovom stavu”, navodi The Times.

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Prevedeno: 20 zemalja koje ne vjeruju u kriminalnu istragu i pravosudni postupak nego djeluju despotski i diktatorski.

Weteran
6 godine prije

Impotentna EUnija predvodjena Končitom Vurst svakako može da povuče ….. ?!

MilanCZ
6 godine prije

Sto ste ocekivali,moraju se rukovoditi kako gazde kazu,inace svi lete iz politike.Nista cudno,nista novo,3.svjetksi rat se blizi,zato pametnije gledati kako prezivjeti,gdje se skloniti,kakvu pecinu,zalihe hrane vode napraviti,sode bikarbone kojom cete tjelo sahraniti od raka,sodom ocistiti zatrovanu vodu itd..Soda bikarbona je jako bitna u takvim situacijama.

Praž
6 godine prije

Da, jer ubijanje diplomatskih veza na temelju sumnji sa zemljom koja ima 7000 nukleranih projektila je izrazito pametna stvar………. imam osjećaj da WW3 dolazi.

Miro
6 godine prije

Meni su zanimljive ove njihove europske vrijednosti na koje se pozivaju, valjda misle na rodnu ideologiju te popratnice kao pederluk, pedofiliju, nekrofiliju, incest, zoofiliju… a također i cenzuru i ograničavanje slobode misli i riječi.
Evo danas protiv tih njihovih vrijednosti se na glavnom zagrebačkom trgu okupilo cca 70.000 ljudi, moguće i više.
E to je ono što me veseli, pa neka nas zovu i primitivcima i katotalibanima i kockoglavim balkancima ili kako već.

MilanCZ
6 godine prije

Juče je Putin imao poslanje ili govor nakon izbora Ruskom narodu gdje je u kraktim crtama izjavio slijedeće:Zahvalio Ruskom narodu sto su ga izabrali za predsjednika drzave u jako teskim unutarnjim i vanjskopoltickim događanjima u Rusiji i svijetu,gdje trebaju svi bez obzira na politicke ambicije,ciljeve biti jednistveni,potrebna građanska konsolidacija za Rusiju gdje se nalazimo u jako slozitim situacijama unutarnjeg i vanjskog izazovau kojima se susrećemo.Znam,da svi ocekujete da bi to sto najbrze i naprije rijesio,bilo bi glupo da to obecam odmah,trebamo povremene duboke promjene,proracunate korake i strategiju koji budu donositi pozitivne rezultate u sadasnjosti i budućnosti.Neke odluke oko budućnosti Rusije mogle bi biti za neke bolne,ali moarte mi vjeriti da cu nastojati svim svojim silama,umom nastojati sve rijesiti za boljitak cjele zemlje,buduce nove generacije.Njegov pogled,izraz lica izgledao je dosta zabrinuto,nije imao tu svjezinu,bilo je vidjet da se nesto jako lose odvija i sada je dao tu izjavu kako bi Ruski… Čitaj više »

kanncer
6 godine prije

I Engleska bi ruske resurse poput Olbright, malo preksutra…

nevaneva
6 godine prije

Razumem *višegrajce* in Balte, ostalo je pa *hladna vojna* na deseto potenco.

Tomica
6 godine prije

Opet pitam da li je ko vidio te famozne dokaze? Koje su to zapadne vrijednosti a da sami nisu na njih pljunuli?

zgvaca
6 godine prije

Rusija triba jos par godina da smanji ovissnost o izvozu plina i nafte ili da trzista u Aziji su u stanju evropsko trziste da konpenzuje. Tek onda ce Rusija u ovom djelu svjeta da se ozbiljno shvaca. Ovdje jos uvjek ljudi zive u uvjerenju da kupovinom ruskog plina mi ustvari omogucujemo Rusima da prezive. U Momentu kad proradi Nord Stream 2 i Opal bude na njega povezan onda mogu Rusi Njemcima, Austrijancim, Slovacima, Cesima, Madzarima i Srbima da prodaju Plin pod uvjetom da taj Plin nesmje dalje da se prodaje. Od 2020 otpada Holandija kao izvoznik Plina i citava Evropa ce biti u problemima. Rusi tribaju da shvate, da smrdljivim Poljacima i onin baltickin zemljama nema Plina iako bi ga 1000$ platili. Onda bih i braci Bugarima predlozija jedne hladne zime da sami poloze cjevi kroz Crno More ako hoce ruski Plin. A kojeg Predsjednika imaju tako in se odredjiva… Čitaj više »

fenix
6 godine prije

Cuj Englezi nagovaraju Europu da protjera Ruske diplomate isti Englezi koji napustaju EU. Neznam sta dobijaju time sto protjeruju Ruske diplomate?

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Sad se pokazuje pravi cilj zbog kojeg je iscenirana ova afera trovanja. Daljnja izolacija Rusije.
Ali ovo što piše Times je samo odraz mokrih snova Britanaca.

Konstantin
6 godine prije

Tomici + Nasili (i ostalima koji mislite tako)… ako u zadnjih cirka 20 godina zemlje poput Rusije + Kine kupuju sve vise zlata, modernizuju svoje vojne efektive, pokusavaju da se otrgnu global.finansijske omce “zapadnjaka”, diplomatska retorika postaje sve ostrija i ditektnija zbog svr agresivnije “zapadnjacke” finasijsko-geopoliticke i vojne bahatosti sta Vama to drugo govori??? Da ce doci do svetskog mira ?!?!?!??? Ne siri MilanCz nikakvu demagogiju i paranoju vec iznosi itekako objektivno sve vise ociglednu situaciju. Glavno pitanje je ko ce prvi uraditi pogresan korak!? Rusija definitivno nece, ne zbog toga sto sam ja “Rusofil ili Putonofil”, vec zbog ocihledne njihove dosadasnje politike! “Zapadnjake” sve vise hvata neuroza i donose navodne (po meni jedine opcije koje su im preostale) apsurdne korake! Daj boze da ste Vi u pravu! Pozzzz

Ive
6 godine prije

Velika Britanija ili tocnije vlada Therese May se ponasa poput malog nervoznog psica kojega na lancu drzi Trump, laje na svaki susanj mada nezna odkuda dolazi ikako je nastso taj susanj. Nemaju niti jedan jedini i najmanji dokaz nego samo pretpostvake. Prije 3 mjeseca je nekoliko clanova te vlade izjavilo da su direktno ugrozeni od Rusije, na koji nacin nisu nikada objasnili. Mozda su ugrozeni sto su dovlacili sve Ruske tajkune i ne samo Ruske, pogalavito one koji su novac stekli necasnim radnjama. Sjecam se jednog TV intervjua (prije desetak godina) sa Lordom Owen, na pitanje nije li amoralno dovlaciti u Veliku Britaniju necasno steceno novac, on odgovara: Vidite niti na jednoj novcanici koju ja imam u svom novcaniku ili u banci ne pise kako sam je setako bitno je samo koliko ih imam, sto vise to bolje po mene i Veliku Britaniju. Nije li ta izjava lorda Owen dokaz… Čitaj više »

Adriana
6 godine prije

Ako Vlada SR Njemačke otkaže dozvole koje je dala za NS2 plus prijetnje sankcijama prema ulagačima od US, plus Danska, koja treba dati svoju dozvolu za prolaz cjevovoda, a za sada koliko znam, još je nije dala, od projekta nema ništa. Njemačka (i cijela Europa) time puca sebi u nogu, ali valjda ima doktore za terapiju. Gazprom će isporučivati preko NS1 prema ugovoru dok traje, naravno, vjerojatno bez naprezanja od 110%, kao ove zime (sigurnosna margina). 2019. ugovori za opskrbu preko Ukrajine i tako ističu, plinski sustav iz sovjetskih vremena je slabo održavan i na svom tehničkom kraju. Rusi su tvrdoglav svijet, a bezuslovni profit i ekstra-profit im nije jedini imperativ, mala je vjerojatnost da će se dati poniziti i nastaviti s transportom tom rutom. Turski tok vjerojatno neće moći preko granice s Grčkom. Dobavne cijene LNG će dosta porasti, US ekipa će vjerojatno srkati svoje ljubljene ekstra.profite. No u… Čitaj više »

Majk Majers
6 godine prije

Plenki i co. će ruskoe diplomate potirat među prvima. Ovčetine

Good Old Rebel
6 godine prije

Stanovnici, možda u tri do četiri zemlje u Evropi bukvalno ne vole Rusiju, uglavnom zbog”nepriridnog” straha prema istoj ili recimo iz tradicije. To su uglavnom Baltičke zemlje sa Poljskom. U ostalim zemljama u Evropi Rusofobai nestaju. Stanovništvo “kuži” politiku “velikih političara” koji su na daljinski upravljani iz Brisela i Washington. Za Hrvatsku (narod) znam da nikad nije bila ni rusofobna ni rusofilna. Danas se mogu kladiti da običan čovjek simpatizira Rusiju, jer se Rusija na čelu s Putinom suprotstavlja “svjetskim vladarima” iz sjene, a i onim zvaničnim kojima upravljaju ovi iz sjene. U Hrvatskoj bi broj “simpatizera” (relativnih) bio otprilike 70 do 80%, Isto je diljem Evrope s time da se postotak simpatizera razlikuje u najviše 10-15% u plus ili minus. Normalno da u npr. Srbiji ima više simpatizera nego u Nizozemskoj. Ali da zaključimo Putin i Rusija imaju mnogo simpatizera, običnih ljudi i u Njemačkoj i u Francuskoj itd.… Čitaj više »

GetRiddicked
6 godine prije

Mislim da je ovaj njihov potez riddickulozan..
“”\\”””

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI