Time: Američka vojska ima iskustva u uništavanju otoka u zapadnom Pacifiku

senkaku umjetno ostrvo kineska baza
19 komentara

Nakon što je američki ministar obrane James Mattis izjavio kako ni Kina niti bilo tko drugi ne mogu dominirati Indopacifikom i zato američka vojska ostaje tamo, oglasio se i načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Kenneth McKenzie.

General je Kineze podsjetio kako američka vojska ima velika iskustva u uništavanju malih otoka u zapadnom Pacifiku. Odgovarajući na pitanje jesu li te riječi odgovor na pitanje umjetnih otoka koje je izgradio Peking, general je rekao kako jednostavno navodi “povijesne činjenice” i savjetovao da se ne traži skriveni smisao.

U vrijeme aktualnih napetosti između Pekinga i američke vojske u Južnom kineskom moru, jedan dužnosnik Pentagona je izjavio “kako Sjedinjene Države imaju iskustvo u uništavanju malih otoka”, prenosi časopis Time.

“Želim samo reći da američka vojska ima veliko iskustvo u uništavanju malih otoka na zapadnom Pacifiku”, rekao je general Kenneth McKenzie, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga.

Time navodi kako je general odgovorio na pitanje novinara je li američka vojska sposobna “uništiti” kineske umjetne otoke koje Washington ne priznaje.

Međutim, general McKenzie je kasnije naglasio da je u svom komentaru samo naveo “povijesne činjenice” i kako nije pokušao poslati poruku Kini.

General McKenzie je rekao da je govorio o akcijama američke vojske u Drugom svjetskom ratu, kada su na više mjesta uništili male izolirane otoke.

“Ne pokušavajte tražiti nešto drugo u jednostavnoj izjavi o povijesnoj činjenici”, rekao je general.

Međutim, riječi generala McKenziea su pale u prilično teškom razdoblju u odnosima između Pekinga i Washingtona Time navodi kako od 2014. Peking gradi umjetne otoke na stijenama i hridinama u “spornim područjima” Južnog kineskog mora.

Časopis dodaje kako Kina aktivno utvrđuje i osigurava svoje nove vojne objekte, iako kineski lider Xi Jinping tvrdi drugačije. Kao odgovor na aktivnosti Kine je američka flota pokrenula niz operacija pod izgovorom jamčenja slobodne plovidbe i poslala ratne brodove u ophodnju u blizini umjetnih otoka Kine, što je Peking ocijenio kao kršenje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

U travnju je Kina na malom otočiću Yongxing u otočju Spratly poslala strateške bombardere H-6K i trajno rasporedila proturaketnu i protubrodsku bateriju.

Tada je novoimenovani zapovjednik američkog Pacifičkog zapovjedništva, admiral Philip Davidson, izjavio da je Peking postigao gotovo puni nadzor u regiji Južnog kineskog mora.

“Ukratko, Kina je sada sposobna kontrolirati Južno kinesko more u svim scenarijima u kojima nije rat sa Sjedinjenim Državama”, rekao je admiral Davidson.

Dodao je i “kako strateške lekcije iz posljednjih nekoliko desetljeća govore da kada bilo tko na Zapadu treba koristiti nacionalnu silu, treba je koristiti odmah i odlučno”.

Kina ili bilo tko drugi ne trebaju dominirati Indopacifikom i zato SAD ostaju tamo
Kina je dobila bitku za Južno kinesko more bez ispaljenog metka
Kina objavila strateški cilj – Želi postati prva sila u svjetskim oceanima

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
X3M
5 godine prije

Imaju oni iskustva sa gubitcima stotina vojnika na tim otocima … to se nespominje … zanimljivo …

Konstantin
5 godine prije

Sto bi reko Putin: “gospodo” … zastave u ruke i juris! :o))))

zagi
5 godine prije

Interesantno je ovo nadmetanje između bijelih i žutih, ja sam se ugodno smjestio, kupio kokice i spreman sam uživati u predstavi. Show must go on. Kaj ne?

Weteran
5 godine prije

Vojno inferiorna Kina ima samo jedan adut?!
Ogromnu količinu obveznica SAD! Sa tim papirima može da pokuša uticati na SAD?
Oružano nikada neće moći ravnopravno da se nose sa SAD.

Ivo
5 godine prije

Da, imaju iskustva u bombardiranju izoliranih otoka gdje je omjer snaga bio 1:1000, sa apsolutnom pomorskom i zračnom premoći, i to su dobro odrađivali. Sada, sa razvijenom raketnom tehnikom i modernim protubrodskim i protuavionskim sustavima kojima Kina raspolaže, ne bi bilo tako jednostavno, priča je znatno drugačija. Da ne spominjemo da i kineski nukleari čekaju negdje u pripremi. Puste priče,…

nekoime
5 godine prije

Imaju i bogata iskustva kopnenih borbi – protiv nenaoružanih Indijanaca.

Spartak
5 godine prije

Dodao je i “kako strateške lekcije iz posljednjih nekoliko desetljeća govore da kada bilo tko na Zapadu treba koristiti nacionalnu silu, treba je koristiti odmah i odlučno”.
General vjerojatno misli na ono kako je to učinio Hitler u 2. svj. ratu ili Usanci u Vijetnamskom…

Ante
5 godine prije

U Libanonu osamdesetih godina prošlog stoljeća padne jedna bomba u Američku bazu i pobije više od dvjesto američkih vojnika amerika se odmah povlači iz libanona sa podvijenim repom pod nogama. Možda da netko podsjeti tog ministra obrane na ovaj događaj, tek toliko da vidi što su onda napravili.

Churko
5 godine prije

Najvece iskustvo amerikenjci imaju u genocidnom ratovanju. Jednostavno na osnovu raspolozivih cinjenica SAD je NAJGENOCIDNIJA NACIJA IKADA U POVIJESTI LJUDSKOG RODA. Ako im se vrati samo 10% bjelci u SAD ce nestati.

Domba
5 godine prije

Pa nije to 2 svj. rata…..ameri pocnu napad a oni posalju jednu krstarecu na nosac aviona i pa pa….stvarno su smijesni ti neki americki generali…usporedjuju rat koji je bio prije 78 god i neki novi koji bi usljedio.Ali nikako da shvate da je vrijeme u kojem su glumili svj policajca proslo.

Bobi
5 godine prije

Američka vojska ima dugogodišnja iskustva u uništavanju !
To bi po meni bila najpreciznija izjava. Točka. Bok. Da kopiram Zadranina..

Pljuc!

Dub Miroslav
5 godine prije

USA ima iskustva s ekonomskim krizama?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.