fbpx

Kina objavila strateški cilj – Želi postati prva sila u svjetskim oceanima

Xi Jnigping

Nakon kolapsa Britanskog Carstva je apsolutni gospodar svjetskih mora postala američka ratna mornarica. Međutim, čini se da svjedočimo novoj ravnoteži snaga u svjetskim morima, posebno na Pacifiku.

Predsjednik Xi Jinping, glavni tajnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Središnje vojne komisije, 12. travnja je tijekom pomorske parade održane u Južnom kineskom moru iznio važna zapažanja. Događaj je bio najveća pomorska vojna parada u povijesti Narodne Republike Kine, pokazujući napredak kineske flote na čelu nosačem zrakoplova “Liaoning” i novom generacijom nuklearnih podmornica.

Kineska sposobnost obrane svjetskog i regionalnog mira dosegla je još jednu prekretnicu. Tijekom govora je Xi Jinping primijetio kako misija izgradnje jake mornarice nikada nije bila hitnija, što je presudno u današnjem međunarodnom okruženju i daje snažan ton i smisao misiji.

Xi Jinping je rekao da je Kina bliža nego ikad u dovršetku velike modernizacije kineskog naroda. Međutim, povijest nas podsjeća da što bliže dolazimo do veličanstvenog cilja, to se više povećavaju pritisci i rizici. Izgradnja jake mornarice, kao i nacionalne obrane, za Kinu nikada nije bila značajnija. Nakon 40 godina reformi i otvaranja, Kina je postala drugo najveće gospodarstvo na svijetu. U tom procesu Kina i dalje napreduje sa svojim nezaustavljivim gospodarskim potencijalom. Međutim, status Kine, praćen nevjerojatnim napretkom, budi i osjećaje velikog neprijateljstva. Stoga je obnova nacionalne obrane neophodna za uravnotežen rast. Za bilo koju veliku naciju je snažan gospodarski razvoj bez uravnoteženih napora u obrani vrlo opasna kombinacija. To bi druge sile moglo dovesti u iskušenja da pokore Kinu s nekonvencionalnim metodama.

Mornarica svake zemlje je sila na koju se vrši najveći pritisak, unatoč tome što je pomorska flota najaktivnija u modernim oružanim snagama. Od svih vojnih snaga jedne zemlje, mornarica je u ključnim trenucima obično na čelu.

Tehnologija pomorskih snaga je složena i skupa, što predstavlja izazov i za najrazvijenije zemlje. Snažne pomorske snage imaju samo snažne zemlje, a odražavaju moć i određuju budućnost i sudbinu velikih sila. Razvoj kineske mornarice je konstantan i snažan. S vojnom paradom u Južnom kineskom moru Kinezi su mogli vidjeti kako se dio kineske gospodarske snage brzo pretvara u vojnu silu. Također možemo predvidjeti da će sposobnost i vojna moć Kine u budućnosti biti sve veća.

Kina mora objektivno sagledati sigurnosnu situaciju s kojom se suočava i izgraditi vojsku kako bi demonstrirala da može pokazati moć i usredotočiti se na održavanje mira. Ovo je hitan zadatak u kojem se Kina utrkuje s vremenom.

Kina mora zanemariti glasne teorije o “kineskoj vojnoj prijetnji” nekih zapadnih zemalja. Cilj ove propagande je pogrešno predstaviti ulogu Kine kao druge svjetske ekonomije i njezine uloge u jamstvu globalnog mira. Time se također diskriminira statusu Kine kao velike svjetske sile.

Kako bi izgradila flotu visoke razine, Kina mora prijeći dug put. Da biste shvatili ogromne izazove s kojima se suočava u izgradnji oceanske flote, valja vidjeti kako druge zemlje upravljaju pomorskim lukama i centrima za opskrbu u inozemstvu. Osim toga, kineska mornarica mora akumulirati veliko iskustvo kako bi Kina postala učinkovita u odvraćanju potencijalnih i stvarnih neprijatelja.

Postoje dva temeljna strateška pitanja za Kinu. Kako pokazati odlučnost u obrani nacionalnih interesa s tezom “mirnog rasta Kine”? A drugo je kao kako svijetu pokazati istodobnu predanost miru i odlučnost u borbi protiv agresije?

Mnogi brodovi iz razdoblja Drugog svjetskog rata su još uvijek u službi u drugim flotama u svijetu. No, više od polovice brodova koji su sudjelovali u ovoj paradi su stupili u službu oko 18. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, koji je održan u studenom 2012. Kineska mornarica se brzo razvija i Peking vjeruje da će se to nastaviti sve dok se ne postigne cilj. Kina će biti sigurnija i svijet će biti mirniji, budući da će kineska mornarica ploviti oceanima.

Parada održana 12. travnja najveća pomorska vojna parada koja je ikada održana u Južnom kineskom moru. Po prvi put se vidjela skupina s nosačem zrakoplova i najnapredniji brodovi i podmornice kineske vojske. Predsjednik Xi Jinping se obratio se mornarima i vojnim novinarima.

Rekao da je kako je potrebno izgraditi snažnu mornaricu i pozvao na napore u izgradnju prve svjetske flote, piše agencija Xinhua.

Na paradi je sudjelovalo 48 ratnih brodova, 76 zrakoplova i više od 10 000 mornara i vojnika, po čemu je ova parada bila najveća pomorska vojna parada od osnivanja Narodne Republike Kine 1949.

“Prvi put je sudjelovao kineski nosač zrakoplova “Liaoning”. Svi borbeni sustavi kineske vojne flote i a paradi su se pridružili i zrakoplovi. Najnapredniji ratni brodovi, uključujući “Liaoning”, razarači tipa “052D” i “052C”, amfibijski jurišni brod tipa “071” i podmornice tipa “093”,  rekao je Song Zhongping, vojni stručnjak i televizijski komentator.

“Parada je pokazala napredne operacije na otvorenom moru, rekao je Song Zhongping, dodajući “kako se ovakva mornarica Kine ne boji rata i može dobiti bilo koju bitku.

“Moć Kine da zaštiti svoje nacionalne pomorske interese je narasla, a parada će odvratiti nečije želje za pomorskom hegemonijom, jer će protivnik dva puta razmisliti prije nego što pomisli nanijeti štetu nacionalnim interesima Kine”, dodao je Zhongping.

Kineska središnja televizija CCTV je izvijestila kako će dio flote 18. travnja provesti vježbe u Tajvanskom tjesnacu.

Strateški potez

“Parada u Južnom kineskom moru je bila strateški potez, jer su te vode potencijalna zona bitke”, izjavio je Li Jie, stručnjak iz Pekinga.

Istaknuo je da je američki nosač zrakoplova “USS Theodore Roosevelt” 10. travnja bio u Južnom kineskom moru. Televizija CCTV je pokazala vojnike i pomorce u borbenoj odori, što je značilo da je parada ujedno bila i prava borbena vježba, tvrdi Li Jie.

Jačanje aktivnosti kineske mornarice u Južnom kineskom moru je važna strategija. Unatoč zajedničkim nastojanjima Kine i zemalja jugoistočne Azije da ublaže probleme zbog sporova oko Južnog kineskog mora, neke zapadne zemlje i dalje dovode u pitanje suverenitet Kine u tom području.

Određene zemlje, prije svega SAD, prijetnje regionalnoj sigurnosti, optužujući kinesku vojsku da ona u svojim, točnije spornim vodama, ali još uvijek uz svoju obalu, “pokazuje mišiće” i “militarizira Južno kinesko more”.

Kina tvrdi kako su ovo neodgovorni komentari, koji u drugačijem svjetlu žele prikazati napore Kine da zaštiti svoje nacionalne interese.

Sjedinjene Države su dugo igrale na kartu Južnog kineskog mora, ali će, po svemu sudeći, uskoro će izgubiti važnost koju su sve do nedavno imali u tom dijelu svjetskih mora. Nitko ne može spriječiti Kinu da ostvari razumna i zakonska prava na povećanje vojne sile, a konačni cilj Pekinga je vladati ili biti ravnopravan partner s ostalim velikim vojnim silama na svjetskim oceanima. Uzevši u obzir da Kina ništa ne planira kratkoročno, ali i “hitnost situacije zbog kompliciranih međunarodnih odnosa”, kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, vrlo je vjerojatno da će Kina uskoro ostvariti svoj cilj. Kina je svjesna da nas povijest podsjeća da što bliže dolazimo do veličanstvenog cilja, više se povećavaju pritisci i rizici i da će SAD teško dozvoliti da Kina postane prva pomorska sila u svijetu. Pitanje je hoće li američki politički i vojni vrh imati snage da spriječe nezaustavljivi vojni napredak i moć kineske flote?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
vino iz škriljca
Gost
vino iz škriljca
2 godine prije

sve betonirat pa nek ameri lete a gore rusi

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Jbg USA…jbg EU,jaki ste i uzdrmali ste cijeli svijet;taj svijet vise ne racuna na vas,necete sa njima onda cete sami. Kina je odlicila,tako ce i biti.

vino iz škriljca
Gost
vino iz škriljca
2 godine prije

nek naprave avione sa bacačima plamena i sirenama za rikanje pa poput zmajeva tjeraju ajmere

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Jesu, SAD su to radili u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku. Na helikoptere bi montirali jake zvučnike i bacače plamena. A ti vjerovao da se monstrumi do danas još toga nisu sjetili. Monstrumi su to, samo grozne i gadne stvari smišljaju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

kina je civilizacija stara preko 5.000 godina. amerikanci su konjokradice

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Otima se Kina ,otima se Rusija..Jadni ameri….

Filip889
Gost
Filip889
2 godine prije

Sad kad se situacija u Siriji smiri, bit će napeto između kine i usa zbog Tajvana, sve su ćešci bliski susreti kineske i američke vojske

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Filip889

Ako se u Siriji smiri, bit će velikih problema u Iraku.
Prije ili kasnije Amerima će i EU okrenuti leđa.
I onda ostaju na “Five eyes”, sami protiv svih.
Dok ne shvate da su od svjetskog policajca postali tek regionalna sila.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Kamo sreće….Rakete su ispaljene niti je ko glasno sta rekao niti je ko protestvovao bas nista… Cuju se samo tihe izjavie dovoljno tihe da ne uznemire gazdu…
EU ce okrenuti ledja amerima tek ako ovi klecnu na koljena a rusija nije dovoljno jaka da to ucini sama …
Amerika je cvrsto rjesila da unisti rusiju pa ako to dovede do nuk. rata ne ttreba kriviti ruse za to….

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Alen

Ako EU parlament (gdje zastupnike bira narod) umjesto EU komisije (koje izabiru korporacije) počne samostalno donositi odluke, moglo bi biti svašta, jer sve više narod bira euroskeptične stranke. Dosta im je više EU lutaka na koncu i u Briselu i u nacionalnim parlamentima.
Francuska (bivši sirijski kolonizator) i VB (koja ionako odlazi) su se opredijelile, ali mislim da će Njemačka biti presudna u kojem smjeru će sve skupa krenuti što se tiče EU.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Eh ,da su babi ……. Za to vrijeme rusija podbača svoja ledja…

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije

svet nije vise sigurno mjesto….sad kad su tri gazde(uskoro!)…uhhh uvijek moze da se izrodi 2 : 1 !!??

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  jupiter

nema tu tri gazde…Nazalost rusija je usamljena (uz iran ) u borbi protiv cioimperije i na kraju ce se morati vojno obracunati s njima….

Steta a mozda i nije jer svi znaju kolika je opasnost cioimperija za svijet a niko da se pridruzi rusima da se mirnim putem cioimperija obuzda jer kad to krene vojnim putem biti ce kasno….

Cjeli planet su hebeni pozeri koji cekaju da im Rusija skine imperiju s vrata bez da oni ne pomognu nista jer se misevi boje hoce li sve to uspjeti pa da nebi stradali…

KInezi ne razumiju da ako do belaja dodje nece ni njih biti….

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  Alen

Razumeju Kinezi sve,oni su 3x stariji od Rusa i amera zajedno. Samo im je pristup drugaciji

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  ray

sve ok… super za razumjevanje ali rusima treba pomoc i konkretno nesto…

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  Alen

Jos je rano. Dva najveca izvozna trzista za Kinu su EU pa USA. Treba im jos 5-10 godina da postanu najveca ekonomska sila, sa brojnijom srednjom klasom nego eu i usa zajedno kako bi bili najvece trziste svih roba. Kad se to desi,sajonara zapad. Zato zapad sad i kmeci,hoce da isprovocira neki haos kako bi sprecili ili bar usporili svoj pad.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  ray

Zapad je u velikim problemima vec sada , vec sad rusuja u siriji ,nafta,petrodolar im visi o glavi ,… Ako kinezi budu cekali na budu najveci na svijetu pa ce onda nesto biti onda su se dobreno zeznuli…
Da ne objasnjavam puno zelim samo reci da je situacija takva da je rusuja sama.u ovoj borbi protiv usa i da ukoliko se ne ukljuce ostale drzave sukob ce dovesti do toga da ce nas malo ostati…
E tada nek kinezi i ostali kalkuliraju kako ce i sta ce..

priučen pop
Gost
priučen pop
2 godine prije

jedini nacin da od kauboja naplate dugove,ako si slab,prodjes ko Gadafi,bednik trazio 180 milijardi dolara za ispumpanu naftu,a svi znamo sta je dobio.! ovako prvo nosaci aviona,a onda cemo o dugovima.!!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Ima tu dosta kontroverzih i nelogicnih stvari. Npr: imeprijalisti zapada zele Rusiju i njena bogatstva, zele suspregnit Kinu maksimalno a za to uradit moraju neutralizirat Iran. Da bi opet okupirali Iran, moraju prvo srusit Siriju. Pa se jedno pitanje samo namece: sta su cekali do sad? Ok, znan da se takve stvari ne dogadjaju priko noci. ALI, raspadom sovjeetskog saveza, Rusija je bila lak plijen, doslovno otvorena za zapadnjacko preuzimanje. Nisu iskoristili tu priliku. Kina je takodjer bila spremna za slicno. Takodjer nisu iskoristili mogucnost. Povuka bi paralelu sa Hitlerom, koji je ceka Rujan da bi izvrsija invaziju na engleze (koja se nikad nije ni dogodila). Kasno je krenija na Rusiju, prekasno, uvatila ih zima (mada sumnjan da bi bili puno uspjesniji i da su ranije krenili). Jeli Hitler bija bas debil? Psihopat svakako, al debil i glup nikako. Ima jos puno slicnih, nelogicnih primjera u bliskoj povijesti. Namece se sljedeci zakljucak, nitko nije ni zelija cizmom pokorit svijet, u periodu od prvog svj. rata pa do danas. Svi ti ratovi su pokrenuti i vodjeni iskljucivo da bi sta duze trajali (eugenika, zarada od prodaje oruzja, etnicko ciscenje) te da bi se s krajem ratovanja uveli novi svjetski poretci (doktrina… Pročitaj više »

B.A.N.
Gost
B.A.N.
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

@ Majk Majers. Realno gledano njima treba milion mrtvih dnevno da bi tek nakon 10g. bili na pola današnje populacije. Ispada da je i taj broj mali, jbg. tko će tako dugo čekati?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  B.A.N.

Moderna, ubitacnija oruzja, nuklearke, vojnici ispranog mozga, glad, bolesti…..

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Bravo za ovo:

“Namece se sljedeci zakljucak, nitko nije ni zelija cizmom pokorit svijet, u periodu od prvog svj. rata pa do danas. Svi ti ratovi su pokrenuti i vodjeni iskljucivo da bi sta duze trajali (eugenika, zarada od prodaje oruzja, etnicko ciscenje) te da bi se s krajem ratovanja uveli novi svjetski poretci (doktrina šoka, mijenjanje svijeta na globalnoj razini, nakon svakog rata u malo vece cudoviste).
Cila trenutna situacija mi izgleda isto. Jednostavno se dozvolilo i Rusiji i Kini da postanu vele sile, da bi i sam potencijalni, treci svj. rat bija sta brutalniji, da bi se pobilo jos vise ljudi i da bi šok bija sta veci. A nakon toga ide zionisticki konacni plan-populacija od 500 miljona radilica koji zive samo da bi sluzili 2-3 miljuna odabranih. Svi ostali su im nepotrebni”

B.A.N.
Gost
B.A.N.
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

@ Majk Majers. –Jedino zaraza bi mogla biti dovoljno efikasna, ali jbg. boje se da ne zahvati i ”elite”.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  B.A.N.

Bit če dnevno i stotine milijuna mrtvih.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

A jeste svi optimisti u PM.
Razmišljate negativno, pišete negativno što i drugi čitaju, širite strah, a to hrani Zvijer.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko
Apsolutno se slazen. Al ni sam ne virujen u ono sta san napisa, tj nadan se da nema nista od toga. Al logika……

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Malo cudan plan da imaju 500 mil radilica za njih 2-3 mil kad sad imaju 7 milijardi radilica koje rade za njih…
Mjesta na planeti ima pa nije ni do toga… Rusiju i kinu su imali u knockdownu pa nisu nista uradili….
Sve govori da se stvari tempiraju za tacno odredjeni trenutak..
Ja sam odgovore na ova pitanja i na taj pogled pronasao na eshatoloskoj strani….

” oni su zamke pleli a Allah ih je ometao, jer Allah to najbolje umije. ”
Plijen; 8:30.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Kinezi prave račun bez krčmara! Oni misle, njihova mornarica će rasti po kvaliteti i kvantitativno, a drugi će eto čekati, da ih Kina stigne pa i prestigne! Moraju Kinezi znati, da i druge mornarice imaju svoje planove i samo će eventualni oružani sukob u budućnosti, bližoj il daljoj pokazati tko ima naj jaču i najučinkovitiju mornaricu! Zasad Kina raste više u kvantitativnom nego u kvalitativnom smislu i u svim je tehničko tehnološkim parametrima iza mornarice SAD pa i Rusije, a tu je i Japan, koji se polako budi iz letargije i oni pokazuju namjeru, da postanu moćna pomorska sila, pa čak razmišljaju o nabavi 30-ak američkih lovaca F 35B s kratkim uzlijetanjem i okomitim slijetanjem, da s njima naoružaju svoja dva nosača helikoptera tipa “Izumo” i tako ustvari pridobiju prave nosače aviona (Kina se tomu oštro protivi). Inače japan pravi odlične podmornice, koje su klasične dizel-električne uz ugradnju gorivnih ćelija (stanica) mogu danima ostati skrivene ispod površine. Te podmornice su mnogo veće od drugih dizel-električnih podmornica i imaju podvodni deplasman preko 4.000 tona(znači, samo su malo manje od jurišnih atomskih podmornica) Kako piše u stručnom tisku, kineske podmornice atomske i klasične još su daleko od tehnološke razine, koju imaju američke… Pročitaj više »

Dron
Gost
Dron
2 godine prije

Zivila narodna republika kina,proleteri svih zemalja ujedinimo se!

Dron
Gost
Dron
2 godine prije

Kad se vojno ujedine rusija i kina onda ameri englezi i francuzi ce bit mali ko maćići

POVEZANE VIJESTI

Izbornik