Kina objavila strateški cilj – Želi postati prva sila u svjetskim oceanima

Xi Jnigping
30 komentara

Nakon kolapsa Britanskog Carstva je apsolutni gospodar svjetskih mora postala američka ratna mornarica. Međutim, čini se da svjedočimo novoj ravnoteži snaga u svjetskim morima, posebno na Pacifiku.

Predsjednik Xi Jinping, glavni tajnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Središnje vojne komisije, 12. travnja je tijekom pomorske parade održane u Južnom kineskom moru iznio važna zapažanja. Događaj je bio najveća pomorska vojna parada u povijesti Narodne Republike Kine, pokazujući napredak kineske flote na čelu nosačem zrakoplova “Liaoning” i novom generacijom nuklearnih podmornica.

Kineska sposobnost obrane svjetskog i regionalnog mira dosegla je još jednu prekretnicu. Tijekom govora je Xi Jinping primijetio kako misija izgradnje jake mornarice nikada nije bila hitnija, što je presudno u današnjem međunarodnom okruženju i daje snažan ton i smisao misiji.

Xi Jinping je rekao da je Kina bliža nego ikad u dovršetku velike modernizacije kineskog naroda. Međutim, povijest nas podsjeća da što bliže dolazimo do veličanstvenog cilja, to se više povećavaju pritisci i rizici. Izgradnja jake mornarice, kao i nacionalne obrane, za Kinu nikada nije bila značajnija. Nakon 40 godina reformi i otvaranja, Kina je postala drugo najveće gospodarstvo na svijetu. U tom procesu Kina i dalje napreduje sa svojim nezaustavljivim gospodarskim potencijalom. Međutim, status Kine, praćen nevjerojatnim napretkom, budi i osjećaje velikog neprijateljstva. Stoga je obnova nacionalne obrane neophodna za uravnotežen rast. Za bilo koju veliku naciju je snažan gospodarski razvoj bez uravnoteženih napora u obrani vrlo opasna kombinacija. To bi druge sile moglo dovesti u iskušenja da pokore Kinu s nekonvencionalnim metodama.

Mornarica svake zemlje je sila na koju se vrši najveći pritisak, unatoč tome što je pomorska flota najaktivnija u modernim oružanim snagama. Od svih vojnih snaga jedne zemlje, mornarica je u ključnim trenucima obično na čelu.

Tehnologija pomorskih snaga je složena i skupa, što predstavlja izazov i za najrazvijenije zemlje. Snažne pomorske snage imaju samo snažne zemlje, a odražavaju moć i određuju budućnost i sudbinu velikih sila. Razvoj kineske mornarice je konstantan i snažan. S vojnom paradom u Južnom kineskom moru Kinezi su mogli vidjeti kako se dio kineske gospodarske snage brzo pretvara u vojnu silu. Također možemo predvidjeti da će sposobnost i vojna moć Kine u budućnosti biti sve veća.

Kina mora objektivno sagledati sigurnosnu situaciju s kojom se suočava i izgraditi vojsku kako bi demonstrirala da može pokazati moć i usredotočiti se na održavanje mira. Ovo je hitan zadatak u kojem se Kina utrkuje s vremenom.

Kina mora zanemariti glasne teorije o “kineskoj vojnoj prijetnji” nekih zapadnih zemalja. Cilj ove propagande je pogrešno predstaviti ulogu Kine kao druge svjetske ekonomije i njezine uloge u jamstvu globalnog mira. Time se također diskriminira statusu Kine kao velike svjetske sile.

Kako bi izgradila flotu visoke razine, Kina mora prijeći dug put. Da biste shvatili ogromne izazove s kojima se suočava u izgradnji oceanske flote, valja vidjeti kako druge zemlje upravljaju pomorskim lukama i centrima za opskrbu u inozemstvu. Osim toga, kineska mornarica mora akumulirati veliko iskustvo kako bi Kina postala učinkovita u odvraćanju potencijalnih i stvarnih neprijatelja.

Postoje dva temeljna strateška pitanja za Kinu. Kako pokazati odlučnost u obrani nacionalnih interesa s tezom “mirnog rasta Kine”? A drugo je kao kako svijetu pokazati istodobnu predanost miru i odlučnost u borbi protiv agresije?

Mnogi brodovi iz razdoblja Drugog svjetskog rata su još uvijek u službi u drugim flotama u svijetu. No, više od polovice brodova koji su sudjelovali u ovoj paradi su stupili u službu oko 18. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, koji je održan u studenom 2012. Kineska mornarica se brzo razvija i Peking vjeruje da će se to nastaviti sve dok se ne postigne cilj. Kina će biti sigurnija i svijet će biti mirniji, budući da će kineska mornarica ploviti oceanima.

Parada održana 12. travnja najveća pomorska vojna parada koja je ikada održana u Južnom kineskom moru. Po prvi put se vidjela skupina s nosačem zrakoplova i najnapredniji brodovi i podmornice kineske vojske. Predsjednik Xi Jinping se obratio se mornarima i vojnim novinarima.

Rekao da je kako je potrebno izgraditi snažnu mornaricu i pozvao na napore u izgradnju prve svjetske flote, piše agencija Xinhua.

Na paradi je sudjelovalo 48 ratnih brodova, 76 zrakoplova i više od 10 000 mornara i vojnika, po čemu je ova parada bila najveća pomorska vojna parada od osnivanja Narodne Republike Kine 1949.

“Prvi put je sudjelovao kineski nosač zrakoplova “Liaoning”. Svi borbeni sustavi kineske vojne flote i a paradi su se pridružili i zrakoplovi. Najnapredniji ratni brodovi, uključujući “Liaoning”, razarači tipa “052D” i “052C”, amfibijski jurišni brod tipa “071” i podmornice tipa “093”,  rekao je Song Zhongping, vojni stručnjak i televizijski komentator.

“Parada je pokazala napredne operacije na otvorenom moru, rekao je Song Zhongping, dodajući “kako se ovakva mornarica Kine ne boji rata i može dobiti bilo koju bitku.

“Moć Kine da zaštiti svoje nacionalne pomorske interese je narasla, a parada će odvratiti nečije želje za pomorskom hegemonijom, jer će protivnik dva puta razmisliti prije nego što pomisli nanijeti štetu nacionalnim interesima Kine”, dodao je Zhongping.

Kineska središnja televizija CCTV je izvijestila kako će dio flote 18. travnja provesti vježbe u Tajvanskom tjesnacu.

Strateški potez

“Parada u Južnom kineskom moru je bila strateški potez, jer su te vode potencijalna zona bitke”, izjavio je Li Jie, stručnjak iz Pekinga.

Istaknuo je da je američki nosač zrakoplova “USS Theodore Roosevelt” 10. travnja bio u Južnom kineskom moru. Televizija CCTV je pokazala vojnike i pomorce u borbenoj odori, što je značilo da je parada ujedno bila i prava borbena vježba, tvrdi Li Jie.

Jačanje aktivnosti kineske mornarice u Južnom kineskom moru je važna strategija. Unatoč zajedničkim nastojanjima Kine i zemalja jugoistočne Azije da ublaže probleme zbog sporova oko Južnog kineskog mora, neke zapadne zemlje i dalje dovode u pitanje suverenitet Kine u tom području.

Određene zemlje, prije svega SAD, prijetnje regionalnoj sigurnosti, optužujući kinesku vojsku da ona u svojim, točnije spornim vodama, ali još uvijek uz svoju obalu, “pokazuje mišiće” i “militarizira Južno kinesko more”.

Kina tvrdi kako su ovo neodgovorni komentari, koji u drugačijem svjetlu žele prikazati napore Kine da zaštiti svoje nacionalne interese.

Sjedinjene Države su dugo igrale na kartu Južnog kineskog mora, ali će, po svemu sudeći, uskoro će izgubiti važnost koju su sve do nedavno imali u tom dijelu svjetskih mora. Nitko ne može spriječiti Kinu da ostvari razumna i zakonska prava na povećanje vojne sile, a konačni cilj Pekinga je vladati ili biti ravnopravan partner s ostalim velikim vojnim silama na svjetskim oceanima. Uzevši u obzir da Kina ništa ne planira kratkoročno, ali i “hitnost situacije zbog kompliciranih međunarodnih odnosa”, kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, vrlo je vjerojatno da će Kina uskoro ostvariti svoj cilj. Kina je svjesna da nas povijest podsjeća da što bliže dolazimo do veličanstvenog cilja, više se povećavaju pritisci i rizici i da će SAD teško dozvoliti da Kina postane prva pomorska sila u svijetu. Pitanje je hoće li američki politički i vojni vrh imati snage da spriječe nezaustavljivi vojni napredak i moć kineske flote?

CCTVLiaoningNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vino iz škriljca
6 godine prije

sve betonirat pa nek ameri lete a gore rusi

Sinisa
6 godine prije

Jbg USA…jbg EU,jaki ste i uzdrmali ste cijeli svijet;taj svijet vise ne racuna na vas,necete sa njima onda cete sami. Kina je odlicila,tako ce i biti.

vino iz škriljca
6 godine prije

nek naprave avione sa bacačima plamena i sirenama za rikanje pa poput zmajeva tjeraju ajmere

eu kolonija
6 godine prije

kina je civilizacija stara preko 5.000 godina. amerikanci su konjokradice

Alen
6 godine prije

Otima se Kina ,otima se Rusija..Jadni ameri….

Filip889
6 godine prije

Sad kad se situacija u Siriji smiri, bit će napeto između kine i usa zbog Tajvana, sve su ćešci bliski susreti kineske i američke vojske

jupiter
6 godine prije

svet nije vise sigurno mjesto….sad kad su tri gazde(uskoro!)…uhhh uvijek moze da se izrodi 2 : 1 !!??

priučen pop
6 godine prije

jedini nacin da od kauboja naplate dugove,ako si slab,prodjes ko Gadafi,bednik trazio 180 milijardi dolara za ispumpanu naftu,a svi znamo sta je dobio.! ovako prvo nosaci aviona,a onda cemo o dugovima.!!

Majk Majers
6 godine prije

Ima tu dosta kontroverzih i nelogicnih stvari. Npr: imeprijalisti zapada zele Rusiju i njena bogatstva, zele suspregnit Kinu maksimalno a za to uradit moraju neutralizirat Iran. Da bi opet okupirali Iran, moraju prvo srusit Siriju. Pa se jedno pitanje samo namece: sta su cekali do sad? Ok, znan da se takve stvari ne dogadjaju priko noci. ALI, raspadom sovjeetskog saveza, Rusija je bila lak plijen, doslovno otvorena za zapadnjacko preuzimanje. Nisu iskoristili tu priliku. Kina je takodjer bila spremna za slicno. Takodjer nisu iskoristili mogucnost. Povuka bi paralelu sa Hitlerom, koji je ceka Rujan da bi izvrsija invaziju na engleze (koja se nikad nije ni dogodila). Kasno je krenija na Rusiju, prekasno, uvatila ih zima (mada sumnjan da bi bili puno uspjesniji i da su ranije krenili). Jeli Hitler bija bas debil? Psihopat svakako, al debil i glup nikako. Ima jos puno slicnih, nelogicnih primjera u bliskoj povijesti. Namece se… Čitaj više »

Galus 92
6 godine prije

Kinezi prave račun bez krčmara! Oni misle, njihova mornarica će rasti po kvaliteti i kvantitativno, a drugi će eto čekati, da ih Kina stigne pa i prestigne! Moraju Kinezi znati, da i druge mornarice imaju svoje planove i samo će eventualni oružani sukob u budućnosti, bližoj il daljoj pokazati tko ima naj jaču i najučinkovitiju mornaricu! Zasad Kina raste više u kvantitativnom nego u kvalitativnom smislu i u svim je tehničko tehnološkim parametrima iza mornarice SAD pa i Rusije, a tu je i Japan, koji se polako budi iz letargije i oni pokazuju namjeru, da postanu moćna pomorska sila, pa čak razmišljaju o nabavi 30-ak američkih lovaca F 35B s kratkim uzlijetanjem i okomitim slijetanjem, da s njima naoružaju svoja dva nosača helikoptera tipa “Izumo” i tako ustvari pridobiju prave nosače aviona (Kina se tomu oštro protivi). Inače japan pravi odlične podmornice, koje su klasične dizel-električne uz ugradnju gorivnih ćelija… Čitaj više »

Dron
6 godine prije

Zivila narodna republika kina,proleteri svih zemalja ujedinimo se!

Dron
6 godine prije

Kad se vojno ujedine rusija i kina onda ameri englezi i francuzi ce bit mali ko maćići

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI