Topi se ”kotao kalifata” u istočnoj Hami

Vojnik - Sirija - Lovci na ISIL
25 komentara

Jučer i prekjučer su vladine snage 5. korpusa sirijske vojske, jedinice 4. i 3. mehanizirane divizije, uz potporu Hezbollaha i posebno obučene postrojbe ”Lovaca na ISIL” značajno smanjili preostali ”kotao” oko grada Aqayribata u istočnoj Hami.

U borbama su aktivno sudjelovali zrakoplovi i jurišni helikopteri, koji su razarali ključne obrambene položaje takozvane ”Islamske države”. Unatoč tvrdoglavom otporu terorista, jučer su borci 5. korpusa, brigade ”Štit Qalamouna” i druge jedinice napredovale, dok su posebne jedinice iz istočnog pravca, duž ceste prema Aqayribatu, duboko prodrle u samo središte terorističke enklave.

Ovim napredovanjem, uz akcije koje provode snage s istoka, na pragu su da ”kotao” presijeku na sjeverni i južni dio. Jutros su od istočnog predgrađa  Aqayribata sirijske snage bile udaljene samo 11 kilometara.

Uglavnom se može reći da su vladine snage na pragu pobjede nad teroristima u okruženju i prije nego se očekivalo. Problem stvaraju teroristi iz Idliba, jedinice Jund Al-Aqsa i Al-Nusra Fronta, koji svakodnevno provode napade i granatiranja ceste Salamiya – Itriya, čime odvlače dio vladinih snaga.

Podzemo sklonište
Podzemo sklonište

Međutim, borbe za ovaj ”kotao” nisu pozicijske. ”Lovci na ISIL”, odred vrlo dobro opremljen i obučen i za noćno ratovanje, koji vodi napad na grad Aqayribat, ranije je vodio akcije iz južnog, a sada napreduje iz istočnog pravca.

Noćas je nekoliko desetaka ”Lovaca na ISIL” uspjelo odbiti veliki protunapad terorista u mjestu Mushayrifah  i  nastavili se dalje kretati u smjeru Aqayribata.

Trenutno, se u okruženju nalazi nekoliko stotina terorista. Međutim, za razliku od Raqqe, nemaju koridore za izlazak i odlučeno je da moraju biti uništeni, tako da će pružati otpor do smrti.

S obzirom na složenost i prirodu rata u ovom, čišćenje ”kotla” jest zadaća redovne vojske, ali su za prodore poput jučerašnjeg i noćašnjeg potrebne elitne specijalne snage.

Za ovu zadaću je izabrana postrojba ”Lovci na ISIL”, koja ima aktivnu podršku ruskog zrakoplovstva.

Predviđeno je da se u ovom području vode vojne operacije na širokoj skali, ali velike postrojbe vode akcije u kojima nisu izložene nepotrebnim gubicima, a zadaća čišćenja ”kotla” je dodijeljena je ”Lovcima na ISIL”, koji su prošli posebnu obuku i imaju visoku razinu učinkovitosti u ovakvim akcijama. Osim toga, ove je vojnike je besmisleno koristiti za pozicijske borbe umjesto redovitih snaga.

Karta područja u kojem su ostvarili najveći napredak iz istočnog pravca, dok su ostatak snaga terorista sa zapada napadale vladine snage, a sjevera Hezbollah, kao i fotografije bojnog polja nakon bitke objavljene na Twitteru, pokazuju se da imaju više nego dovoljno hrabrosti i znanja za obavljanje povjerene im zadaće.

FOTO (18+): Twitter ISIS Hunters

Karta područja preostalog ”kotla ISIL-a u istočnoj Hami

East Salamiyah - 30 08 2017

HamaHezbollahISILLovci na ISILŠtit Qalamouna
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

a onaj drugi kotao?

Ana
6 godine prije

Zato sada pokajnika/pokajnica k’o u prici!! Tipa- ma nisam ja mislio/mislila, nisam ja nista radio/radila, ocu ja nazad, nisam kalifata mi ja onako samo humanitarno ! Ja bih zelio/zeljela se vratiti pa kao i prije i tijekom sto sam humanitarno ubijao zivio/ zivila na drzavnoj tj narodnoj sisi, i sa jos dva do pet komada djece sto smo ih u kalifatu napravili, a da ih dovedemu kufarima da ih hrane. Od kufara sve fuj fuj; osim love!

Hash
6 godine prije

Nije mi poznata geografija kotla, ali prema mapi mi djeluje da će uskoro biti par kotlića u kojima će trebati samo dobro založiti vatru i eto fešte. Po mogućnosi potpaliti odozgo, helićima i avionićima. Sačuvati hrabre momke po svaku cijenu.
Srećno lovcima na isil i ostalim hrabrim sirijcima i prijateljima iz Hezbolaha Irana i Rusije

gordon freeman
6 godine prije

Kalifat tek počinje https://www.youtube.com/watch?v=fya580R0-po molim vas razuvjerite me.

igi
6 godine prije

Ja mislim da nakon ww2 nije bilo rata u kojem se pokazalo toliko surovosti ali bogme i herojstva i to na svim stranama bez obzira na ideologiju.Treba samo se sjetiti opsade alepa,der er zora pa i sada raqqe toliko herojstva i muke za sumnjive i zločinačke ciljeve.Mora se priznati da ISIL ima najmotiviranije borce čija hrabrost proizlazi iz onih primitivnih srednjovjekovnih nagona,,,,na njihovu nesreću i našu sreću učinili su stratešku grešku kada su krenuli u siriji ostvarivati kalifat umjesto da su to učinili u turskoj s neiscrpnim vojnim i ljudskim potencijalom koji bi im se priključio.

Zagor
6 godine prije

Na linku ispod Najdetaljnija karta koju sam uspio pronaći, a vezano za Zapadni kotao.
Također vrlo važna pobjeda na putu za DeZ. Oslobođena planina Bishri. Mislim da se u DeZ-u u vrijeme zatišja na frontu, već polako čuje grmljavina u daljini.

bobrock
6 godine prije

Bravo dečki samo naprijed, gazite tu bandu ISIL-ovsku! Nek Ivo Banac i Kolinda pate radi toga! Zna se dobro da je NATO savez sponzor islamskog terorizma u Siriji i Iraku!

Kissinger zvani Henry
6 godine prije

ali se polako ali sigurno zagrijava u b-h

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Manje od 40 km od prvih odbrambenih linija na zapadu enklave iz pravca planinskog lanca Bishri.Ljudi iz grada javljaju da se citav dan cuje iz pravca zapada artiljerijska paljba i vazdusni udari.

dalmata
6 godine prije

Koliko kod su ovi(Ruski izum) kotlovi-od presudne.vojne i moralne vaznosti za sve heroje u Siriji i za slobodu,napacene,junacke Sirije,ne zaboravimo siru sliku(danasnji clanak sjor Babica),sa kompletnom slikom sta nas je cekalo da nema ovih kotlova,Sad su u kotlu oni isti zapadni krvoloci koji su krivi i koji su vodili,i vodu krvavo zlo.Sad triba ispod kotla nalozit da dobro prokuva EU,USrA i NATO. Da li je pocelo? Pogledajte” Webtribune. com”,clanak o olujama u Texasu
,

marko
6 godine prije

isil teroristi nisu nasli podrsu u siriji ni sunitima n i sijtima ni kurdima ni hriscanima zasto ap sve su njih klali i otud neznanje kako provoditi gerilu.medutim nije mi jasno kako su uopste uspelii ubaciti toliko 70 000 dosad ubijenih terorista u 6 godina tu je bila greska sirijske vojske i policije.MOZDA TREBA PORNACI UZROK BACIVANJA MORKSIM PUTEM NE OVIM IZ JORDANA JER PAZANJ JE TU KONCENTRISANA TURSKA I DALJE UBACUJE TERORISTE ALI S MORSKE STRANE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI