Tramp kaže da bi sigurno išao u rat protiv Irana “preko nuklearnog oružja” ali ne sada

Uranijum centrifuge Iran
15 komentara

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će razmotriti vojne akcije protiv Irana kako bi spriječio da ova zemlja dobije nuklearno oružje. Sukob između Teherana i Washingtona eskalirao je nakon što su SAD optužile Iran da je napao dva naftna tankera.

“Svakako bih prešao preko nuklearnog oružja” rekao je Trump za Time magazin.

U izvještaju nije precizirano da li je predsjednik elaborirao scenario pokretanja preventivnog napada na Iran zbog njegovog nuklearnog programa. Kada je novinar pitao Trumpa da li trenutno razmišlja o vojnoj akciji protiv Irana, Trump je odgovorio “ne bih to rekao, to uopšte ne mogu reći”.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Pentagon izjavio da že rasporediti dodatnih 1 000 vojnika na Bliski istok.

SAD su okrivile Iran za napad na dva naftna tankera u Omanskom zalivu. Washington je objavio video lošeg kvaliteta za koji tvrdi da se na njemu vide iranski mornari kako uklanjaju neeksplodiranu magnetnu minu.

Teheran je odbacio sve optužbe, rekavši da to nema nikakve veze sa incidentima.

Takođe u utorak, Iran je objavio da će za samo 10 dana povećati zalihe uranijuma preko granice određene nuklearnim sporazumom JCPOA iz 2015. godine.

Teheran kaže da će se vratiti sporazumu ako EU, druga potpisnica sporazuma ponovo potvrdi svoju podršku ugovoru.

centrifugeNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marangun
4 godine prije

centrifuge mira i slobode
demokracije i sreće za sve pistćije

Kile
4 godine prije

Svi komentari se pobrisali sa redizajnom stranice 🙁

Trubadur
4 godine prije

Jp, sve je pobrisano… Ali imam osječaj, da je sad Logično puno brže mego prije, pa ajd, i to čemo, da oprostimo.

Zvrk
4 godine prije

Pohvala portalu. Ovo je vrijedilo čekati godinama!

palermo
4 godine prije

Ne bi prije izbora u studenom 2020. Možda bi trebao Teheran izazvati zio-nazije na rat prije toga, jer ako Narančasti Pavijan dobije i te izbore, e onda nam slijedi Nuklearna holokauštika. Ovaj put u režiji Hitlerovih mentalnih nasljednika…

Brave new world
4 godine prije

Stranica fino izgleda. Čestitke.

voće of croatia
4 godine prije

SAD će udariti na Iran, prije ili kasnije, u to sam potpuno siguran- to je na njemačkoj TV na drugom kanalu državne TV, ZDF, u emisiji “Markus Lanz”, nedavno rekao Michael Lüders najveći njemački stručnjak za Bliski istok. Lüders koji je o tom problemu napisao knjigu “Armagedon”, široj javnosti je izvrsno izložio srž problema, Spomenuo je laži i mućke sa kojima je SAD 1964. napao Vijetnam i 2003. Irak , te također svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Irana, Mohammeda Mossadegha, kojega je 1953. namještenim pučem srušila CIA, jer on izvršio podržavljenje naftne industrije i nije dopustio američkim i britanskim koncernima da crpe iransku naftu, Zato je morao pasti, a postavljen je šah Reza Pahlavi, omiljeni dikator Zapada, kojega su pomagali SAD i Izrael, koji su obučavali i financirali njegovu osobnu gardu i obavještajne službe. ukratko, najvažnije stvari, koje je rekao Lüders: – Slike i snimke koje sada prezentira SAD, kao navodni… Čitaj više »

Mateja
4 godine prije

Hirošima in Nagasaki, Dresden, genocid nad Indijanci, Vietnam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI