Tramp se bori protiv zabrane izbora 2024

Trump izbori
10 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump započeo je sudsku borbu kako bi se vratio na ovogodišnje izbore u Maineu, tvrdeći u pravnom podnesku da državni zvaničnik nije imao ovlaštenja da ga diskvalifikuje iz utrke.

Trumpovi advokati uložili su žalbu u utorak Višem sudu u Maineu, osporavajući prošlosedmičnu odluku državnog sekretara Shenne Bellows da bivšem predsjedniku zabrani glasanje zbog njegove navodne uloge u pobuni u američkom Kapitolu u januaru 2021. O slučaju će vjerovatno odlučiti Vrhovni sud SAD-a, zajedno sa Trumpovom diskvalifikacijom sa glasačkih listića u Koloradu, ali Maine je od njega zahtijevao da započne svoj spor u državnom sudskom sistemu.

Presuda kojom je Trump bio nekvalifikovan u Maineu “bio je proizvod procesa zaraženog pristrasnošću i sveopštim nedostatkom pravilnog postupka”, rekli su Trumpovi odvjetnici u podnesku od utorka. Dodali su da Bellows ima dokumentovanu istoriju pristrasnosti prema Trampu i da mu nije dala priliku da se brani od njenih navoda.

Diskvalifikacije u Mejnu i Koloradu zasnovane su na tumačenju ustavnog amandmana koji je zabranio ljudima koji učestvuju u „pobuni ili pobuni“ da obavljaju javne funkcije u SAD. Amandman su usvojili zakonodavci 1866. kako bi se osiguralo državljanstvo i ustavna prava za bivše robove i spriječili političare koji su učestvovali u pobuni Konfederacije da se vrate na vlast.

Bellows i druge demokrate optužili su Trumpa da je podstakao “ustanak” na Kapitolu,  gdje su demonstranti pokušali blokirati prijenos vlasti nakon što je izgubio od Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. Ona je dala javne izjave na društvenim mrežama u kojima je Trumpa nazvala “pobunjenikom” i sugerirala da je trebao biti smijenjen s dužnosti nakon što je opozvan zbog njegove navodne uloge u neredima. Trump je više puta tvrdio da su izbori bili namješteni, ali je negirao bilo kakvu ulogu u izazivanju nereda.

Trump se anketira kao, daleko i daleko, vodeći kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. Međutim, njegova kandidatura je ugrožena nastojanjima države da ga diskvalifikuje, kao i optužnicama za krivična dela u četiri odvojena krivična predmeta. On je pravne radnje nazvao politički motivisanim “lovom na vještice” kako bi se biračima spriječilo da ga ponovo izaberu.

IzboriSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
3 mjeseci prije

Pitanje je hoće li se izbori uopće i održati. I to ne samo u Americi.

Željko
3 mjeseci prije

Ovo je odlično što se dešava kod “velikog brata”! Polarizacija na “plave” i “crvene”, polarizacija po saveznim državama, sve u svemu “balkanizacija velikog brata”! Što bi u Bosni rekli neka odahne planeta Zemlja ! Možda smo svjedoci i raspada “velikog brata”, “bumerang” kriza, ratova, ekonomskog uništavanja planete Zemlje od strane “velikog brata” se vraća natrag kući! Burna će biti 2024.!! Uvijek napominjem da je Biden = Trump !

Max
3 mjeseci prije

On je potpisao atentat na generala Sulejmanija i Mokhandisa prije četiri godine.

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Nakon što se i ovakvim manevrima Trumpa pokušava onemogućiti da sudjeluje na predsjedničkim izborima, Republikanci, koji imaju većinu u Kongresu, zaprijetili su da elektori iz tih država neće dobiti ovlaštenje za sudjelovanje u izborima i dodjelu glasova nekom od kandidata.
Prevedeno zdravoseljački, izbori za vas… Zdravo…

P.S.
Nastavimo u veselom tonu…
Dok onaj hodnicima besciljno luta, na drugom kraju zemlje, na krajnjem odredištu, uz limenu glazbu, klicanjem i bacanjem cvijeća u zrak, dočekalo ga je oduševljeno mnoštvo… I dok je gradonačelnik održao nadahnuti govor, već se videći u fotelji guvernera, a guverner je, već se videći u Kongresu, u cijeloj državi proglasio novi Dan zahvalnosti, jer je vlak stigao na posljednju stanicu, a nije izletio iz tračnica…

Observeterius
3 mjeseci prije

Postaje smiješno svjedočiti nepisanom pravilu da se imena nekad pišu kako bi se trebala, a nekad po nepismenom Vuku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI