”Tretirat će se kao ‘okupatorske snage”’: Talibani upozoravaju SAD i NATO na odlazak do 11. rujna

Afganistan
16 komentara

Ranije su SAD najavile da povlačenje svojih snaga iz Afganistana neće biti dovršeno u bliskoj budućnosti usred nagađanja da bi taj proces mogao biti gotov do sredine ljeta.

Talibani su upozorili SAD i njihove NATO saveznike neka ne zaborave na povlačenje svojih snaga iz Afganistana do 11. rujna 2021. U suprotnom te će se snage tretirati kao “okupatorske snage”, dodaju talibani.

“Ako [NATO] iza sebe ostavi svoje snage protiv sporazuma iz Dohe, tada će u našem slučaju biti odluka našeg vodstva kako ćemo postupiti. Reagirali bismo i konačna odluka je u našem vodstvu”, rekao je glasnogovornik talibana Suhail Shaheen u intervjuu za BBC.

U svjetlu toga, Shaheen je pozdravio američki potez koji ne nastao prošlog tjedna i koji se odnosi na odlazak s  područja Bagram, koje je dugo služilo kao baza operacija za NATO. Glasnogovornik talibana je međutim izjavio da veleposlanstva, diplomatski predstavnici i inozemne, dobrotvorne organizacije neće biti tretirani kao okupatori i stoga neće biti meta.

Dok SAD i njihovi saveznici postupno izvlače svoje postrojbe, talibani proširuju kontrolu nad afganistanskim teritorijem, te su dosad navodno okupirali jednu trećinu. Ipak, čelnik skupine tvrdi da nema cilj zauzeti Kabul, s kojim bezuspješno pregovara manje od godinu dana.

SAD se može povući iz Afganistana, ali ne može maknuti talibane sa svojih ciljnika?

Dok se američke postrojbe pripremaju za odlazak iz Afganistana, još nije donesena jasna odluka namjerava li Washington u potpunosti ostaviti talibane i Afganistan na miru. Prema CNN-u, Bijela kuća planira nastaviti s napadima na skupinu, u znak podrške misijama afganistanskih snaga sigurnosti.

Nadalje, SAD bi navodno mogle nastaviti s praksom gađanja osumnjičenih terorista u Afganistanu, koristeći svoj program bespilotnih letjelica. Trenutno je Afganistan određen kao borbena zona, što znači da CIA i američka vojska imaju široka ovlaštenja za pozivanje zračnih napada, za koje nije potrebno odobrenje Bijele kuće ili POTUS-a.

Međutim, sada je budućnost ovog statusa u neizvjesnosti, izvještava CNN, pozivajući se na izvore. Prema njihovim riječima, ni CIA nije sigurna hoće li se podići ljestvica za naređivanje udara dronovima u Afganistanu. Trenutno Američko vijeće za nacionalnu sigurnost razmatra problem, baš kao i mnoge druge strategije i prakse, koje je koristila prethodna administracija.

Potonji je bio odgovoran za potpisivanje mirovnog sporazuma s talibanima, kojeg je predsjednik Joe Biden odlučio podržati (uglavnom). Izmijenio je samo rok za povlačenje postrojbi, premještajući ga s 01. svibnja na 20. obljetnicu tragedije 11. rujna, koja je i potaknula invaziju na Afganistan.

AfganistanNATOSADTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor3
2 godine prije

SAD je napustio afganistansko uzletište noću, nije rekao novom zapovjedniku….američka vojska je napustila bazu Bagram, u provinciji Parwan sjeverno od Kabula u Afganistanu, u ponedjeljak, 5. srpnja 2021. Sjedinjene Države napustile su avganistansku zračnu luku Bagram nakon gotovo 20 godina, završavajući svoj “vječni rat”. noć, bez obavještavanja novog afganistanskog zapovjednika sve do više od dva sata nakon što su se izmakli. 

“Čuli smo (čuli) neke glasine da su Amerikanci napustili Bagram … i napokon do sedam sati ujutro shvatili smo da je potvrđeno da su Bagram već napustili”, general Mir Asadullah Kohistani, novi Bagramov zapovjednik rekao je.

belp
2 godine prije

Ne bih volio biti na mijestu kolobracionista / rezimlija.

Petar
2 godine prije

70 000 Afganistana podnilo molbu za ulazak u Ameriku i svi pisu u formularu da su radili kao tumaci.
Mozda ih udje 100, ostali ce ici raditi u rudnike soli ili na vjesala a njihove gazde ce to gledati na TV uz kokice, heb-eni je to zapad.
Iskoristi te, izvace pa ispljune.
Kaze CIA u svojo peocijeni da ce Kabul pasti za godinu dana.
Po mojoj nece izdrzati ni do Septembra.

Bosanac
2 godine prije

Nema više potrebe za heroinom, sad će svi postat ovisni o vakcinama.

Mateja
2 godine prije

Uničili Libijo in Sirijo. Ne bi bilo lepo, če bi imel doktor Robert Malone prav?

nessy
2 godine prije

“te su dosad navodno okupirali jednu trećinu”
Bez obzira na njhovu ideologiju, talibani su domaci, tako da su mogli samo ‘osloboditi’ ili ‘zauzeti’, a nikako okupitati taj teritorij.
Dalje, sto ce sada biti sa unosnom proizvodnjom opijuma i heroina, koja je cvjetala pod amerima? Prije, talibani su spaljivali polja maka, vidjecemo sada, da li su spremni nastaviti industriju koja je CIA-i donosila miljarde.

branko
2 godine prije

The End of American Exceptionalism

‘US exceptionalism is self-destructive’, Jeffrey Sachs tells FRANCE 24Youtube

In an interview with FRANCE 24, renowned economist and policy analyst Jeffrey Sachs calls for a new American foreign policy that no longer strives to dominate the Middle East. “We’ve been at failed war after war, spending trillions of dollars in Iraq, Afghanistan, Syria and Libya. It’s been disaster after disaster… This foreign policy is not working,” Sachs tells Armen Georgian

2 godine prije zadnji put uredio branko
tihobl
2 godine prije

”Tretirat će se kao ‘okupatorske snage”

Nije fer poslati takvu poruku savezniku sa kojim s u savezu 40 godina.

dane
2 godine prije

znaci predstoji navala migranata.e moj grofe kudenhofe.pobedom talibana (desne ruke pakistana) iran je nagrabusio.izraelci rade posao svaka im cast

Jozo
2 godine prije

On je već snimljen 2018 i zove se Rambo last Blood
https://g.co/kgs/oRZNwL

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI