Trgovina Irana sa zemljama BRICS-a raste

BRICS
4 komentara

Trgovina između BRICS-a i Irana raste jer Iran nastoji da postane član alijanse, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje.

Hossein Amir-Abdollahian govorio je na sjednici ‘Prijatelja’ BRICS-a u sklopu sastanka ministara vanjskih poslova bloka u Cape Townu u Južnoj Africi u petak. “Naši bilateralni politički i ekonomski odnosi sa zemljama BRICS-a ostaju na veoma dobrom nivou, dok vrijednost naše trgovine premašuje 30 milijardi dolara”, rekao je Amir-Abdollahian, napominjući da strane imaju važne aranžmane o multilateralnoj saradnji.

„Uskoro ćemo proširiti naše odnose sa tri zemlje BRIKS-a; naime Rusija, Kina i Indija u okviru Šangajske organizacije za saradnju”, dodao je. U junu 2022. Iran je podnio zahtjev za članstvo u BRICS-u, rekavši da će to „rezultirati dodanom vrijednošću za obje strane“.

Carinski podaci pokazuju da je trgovina robom osim sirove nafte između Irana i članica Unije iznosila skoro 48 miliona tona u fiskalnoj godini 2022-2023, što predstavlja povećanje vrijednosti od 14%. Kina je i dalje glavni trgovinski partner Irana u BRICS grupi, sa rastom trgovine za 37,41% tokom tog perioda. Indija je druga sa rastom trgovine za skoro 47%, a Rusija je na trećem mestu (porast od 3,59%). Trgovina sa Brazilom je opala i po težini i po vrijednosti. Južna Afrika je glavni trgovinski partner Irana na afričkom kontinentu, sa bilateralnom trgovinom koja je porasla za više od 23%.

Rusija i Iran jačaju veze suočene sa zapadnim ekonomskim sankcijama. Prema zvaničnim podacima, 2022. godine vrijednost roba i usluga razmijenjenih između dvije zemlje dostigla je 4,6 milijardi dolara. Moskva i Teheran su također postigli sporazum o povećanju upotrebe svojih nacionalnih valuta u naseljima, dok se zalažu za dedolarizaciju.

BRICS, koji trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, razmatra proširenje svog članstva jer je sve veći broj zemalja izrazio interes za pridruživanje.

BRICSiranTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ta trgovina se prijevashodno odnosi na — hranu ! Russia je jedina zemlja , naslonjena na Europu ak ne i u svijetu danas gdje cjene hrane ne samo da ne rastu — već padaju ….

Sabahudin
10 mjeseci prije

Tesko ko moze zaboraviti Iranske podvige u pomoci tamo devedesetih kada su ameri dozvolili prolazak Iranskih brodova do hrvatske . Evo i danas luka Ploce 3 tankera se iskrcavaju a vlasnistvo IR Iran.

Max
10 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI