Trudeau kaže da su ‘indijski agenti’ možda ubili vođu kanadskih Sikha

Justin Trudeau
7 komentara

Kanadski obavještajni agenti otkrili su “vjerodostojne optužbe” da je indijska vlada ubila aktivistu za nezavisnost Sikha u Ontariju ranije ovog ljeta, izjavio je u ponedjeljak premijer Justin Trudeau. 

Ubijeni Sikh je bio povezan s radikalnim pokretom koji je ciljao na indijske diplomate u Kanadi i Velikoj Britaniji.“U proteklih nekoliko sedmica, kanadske sigurnosne agencije aktivno su pratile vjerodostojne tvrdnje o potencijalnoj vezi između agenata vlade Indije i ubistva kanadskog državljanina Hardeepa Singha Nijjara”, rekao je Trudeau članovima parlamenta .

“Svaka umiješanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta”, nastavio je, prije nego što je pozvao New Delhi da “sarađuje s Kanadom kako bi se došlo do dna ove stvari”.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly kasnije je na konferenciji za novinare objavila da je Ottawa odlučila protjerati “visokog indijskog diplomatu”.

Hardeep Singh Nijjar, 46, šef Guru Nanak Sikh Gurdwara Sahib u Surreyu, Britanska Kolumbija, ubijen je 19. juna. Dva neidentifikovana naoružana napadača su ga upucala iz neposredne blizine u prostorijama gurdware dok je odlazio. za svoj dom u Surreyu, oko 30 km od Vancouvera.

Nijar je bio član pokreta Khalistan, koji zahtijeva da se iz sjeverne indijske države Pendžab izdvoji suverena domovina za manjinsku zajednicu. Pokret je vodio gerilsku kampanju protiv indijske države tokom 1970-ih i 1980-ih, preuzevši najviše odgovornosti za bombaški napad na Air India let 182, koji je dignut u zrak kod obale Irske 1985. godine, pri čemu je poginulo svih 329 ljudi u avionu.

Članovi pokreta protestirali su u Kanadi i Velikoj Britaniji nakon Nijarovog ubistva, optužujući indijsku vladu za umiješanost i pozivajući na osvetničke napade na indijske zvaničnike.

Kao odgovor, New Delhi je pozvao britanske i kanadske vlasti da suzbiju separatiste. Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar optužio je kanadske političare da su zanemarili očiglednu prijetnju koju predstavljaju Khalistan aktivisti u zamjenu za glasove Sikha.

„Za nas je dugotrajna briga kako se Kanada pozabavila pitanjem Khalistana… Iskreno govoreći, čini se da ih pokreće politika banke glasova“, rekao je Jaishankar u julu.

Indijska vlada još nije odgovorila na Trudeauove tvrdnje. Trudeau je u ponedjeljak rekao zakonodavcima da je on “lično i direktno” iznio optužbe s indijskim premijerom Narendrom Modijem tokom samita G20 u New Delhiju ranije ovog mjeseca.

IndijakanadaSikh
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime
7 mjeseci prije

“Ubijeni Sikh je bio povezan s radikalnim pokretom koji je ciljao na indijske diplomate u Kanadi i Velikoj Britaniji.“ – – – -” Svaka umiješanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta”?
Sta, kanadjani mogu sta hoce, da terorisu kao i USA po cijelom svijetu?

Mahatma
7 mjeseci prije

-uvezi milijune Indijaca u Kanadu
-napravi od njih neprijatelje
-?
-profitiraj

Max
7 mjeseci prije

Ova Truudeava izjava je besmislena kao i izjave nekih naših kvaziobaviještajaca tipa neprijetelji su razvili protudržavnu djelatnost usred Zagreba, Ako je Kastro to znao zašto ih nije spriječio.

držnedaj
7 mjeseci prije

Ovaj je glavno kabalino govno.. kaže fulford u zadnjem svom tekstu.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Trudeau je – mrcina 🤮

dona
7 mjeseci prije

a što nisu ovog kozojeba skratili za glavu , Kanađani bi im zahvalni doživotno

Trajko
7 mjeseci prije

Ovaj satanist stvarno jebe Kanadu i pokušava drmati cijeli globus uzpomoć pet očiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI