Trump bi mogao da se dogovori sa Putinom

Donald Trump i Vladimir Putin
29 komentara

Evropa bi trebala biti spremna za mogući povratak bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću, što bi moglo dovesti do nepovoljnih sporazuma za Evropu, rekao je češki predsjednik Petr Pavel.

Ako republikanski favorit pobijedi na izborima u novembru, to bi moglo značiti sklapanje sporazuma s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji možda neće biti nimalo koristan za Ukrajinu i Evropu, upozorio je Pavel u intervjuu za radio stanicu Radiozurnal.

“Ovo nije ništa o narušavanju transatlantske veze, izazivanju Sjedinjenih Država kao saveznika. Ali treba realno priznati da Donald Tramp na mnoge stvari gleda drugačije”, istakao je Pavel. Ako Trump bude legitimno izabran, potrebno je poštovati odluku američkih birača, ali na to treba biti spreman, jer će sigurno biti nekih posljedica, upozorio je on.

Donald Trump, koji kao i sadašnji američki predsjednik Joe Biden traži još jedan predsjednički mandat na ovogodišnjim izborima, tvrdi da ukrajinski sukob ne bi izbio da je on ostao na vlasti. On je više puta insistirao da ima dobre odnose i sa ruskim i sa ukrajinskim liderima i da je u dobroj poziciji da pregovara o okončanju sukoba, iako nije elaborirao kako bi takvo mirovno rešenje izgledalo. “Ako budem predsjednik, riješit ću taj rat za jedan dan, 24 sata”, rekao je prošle godine za CNN.

Reagujući na izjavu, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je zabrinut zbog mogućnosti povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću, označivši Trumpovu tvrdnju da bi mogao zaustaviti sukob u jednom danu kao “veoma opasnu”.

U januaru je najstariji sin bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je važan igrač u predizbornoj kampanji svog oca, rekao da se borbe između Rusije i Ukrajine moraju završiti pregovorima, a da bi uvjerio vladu predsjednika Zelenskog da pregovara, Washington mora prestati da šalje novac u Kijev. Najava je uslijedila nakon što pokušaji Bidenove administracije da progura paket nacionalne sigurnosti od 106 milijardi dolara, koji uključuje 60 milijardi dolara za Kijev, i dalje nailaze na snažan otpor republikanskih zakonodavaca, koji su zahtijevali strožiju kontrolu na južnoj američkoj granici u zamjenu za odobrenje zakona .

Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je naglasio da Moskva nikada nije odbila mirovne pregovore s Ukrajinom, dok se Kijev javno povukao iz pregovaračkog procesa. U oktobru 2022. godine ukrajinski predsjednik Zelenski potpisao je dekret kojim su otvorena vrata budućim razgovorima s Rusijom, ali i navodi da su pregovori s predsjednikom Putinom “nemogući”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u decembru da za Moskvu nije važno ko će pobijediti na američkim predsjedničkim izborima 2024. jer politički establišment u Washingtonu “vidi Rusiju kao neprijatelja i egzistencijalnu prijetnju” bez obzira na partijsku pripadnost.

ČeškaPetr PavelSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 mjeseci prije

Trumpu je jedino stalo do toga da lova za Ukrajinu ne ide iz američke kasice jer iz njegove perspektive to je ‘europska briga’. Kao što je za prošlog mandata inzistirao da europske članice NATO-a povećaju udjele BDP-a u proračunu tako bi ih njegov izbor natjerao da pronađu zamjensko financiranje Ukrajine. Ne brinite, njima svima nadređeni će zahtjevati da se odabere model. Europa će vjerojatno opet podmetnuti leđa i krenuti u rizik korištenja konfisciranih ruskih rezervi.
Lova će se pronaći. Trump će zadovoljno mahati ugovorima za američku vojnu industriju (kao što se svojedobno hvalio istima za Saudijsku Arabiju i nije ga smetalo ubijanje stotina tisuća Jemenaca). Agonija će se nastaviti.

Max
2 mjeseci prije

Možda.

NGO c
2 mjeseci prije

……. Pa da bude mir…. Ne, kazu EU politicari, mi zelim rat do istrebljenja Rusa i Ukrajinaca

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

U Jordanu u nekoj americkoj vojnoj bazi su poginula tri amer. vojnika. Amerika kaze da ce napraviti odmazdu i cilja na Iran.
U Ukrajini poginu francuski vojnici koji su ubijali Ruse, bili tribala Rusija udariti po Francuskoj?
Ima li tu ikakve razlike

2 mjeseci prije

Da li verovati Pavelu ili Lavrovu koji kaže da se ništa ne bi promenilo i ako Tramp bude izabran?

tihobl
2 mjeseci prije

„Синоћ ми је високи европски дипломата који се бави питањима Украјине послао поруку ужаснуто и збуњено да је њихова амбасада у Кијеву добила информацију о војној реконструкцији. Јутрос је обавештен да се Банковаја „изгледа да се уразумила“ – Марк Галеоти

Дошао сам себи после позива из Вашингтона. где је Зеленском јасно стављено до знања да Вашингтон није заинтересован за смену Залужног.

burt
2 mjeseci prije

Trump se ništa nebi dogovorio sa Putinom ni o Ukrajini ni o ostalim krizama u svijetu, da je sada predsjednik naredio bi da vojni udar na Iran bez obzira na protivljenje Putina tako da su sada na istoj strani Trump i Biden, Blinken, Pelosi, Wolfowitz, Graham, Rubio, Bolton da se izvedu zračni napadi na ciljeve u Iranu

Gjuro1977
2 mjeseci prije

Da,ali reptili koče stvar

Motorola
2 mjeseci prije

Američki gospodari iz sjene su se u Ukrajini jako zajebali, pa bi sad opet plasirali u politiku Trumpa, da u vezi Rusije popravlja što se popraviti dadne. Ali Rusija nije naivna i dobro zna da je posredi kupovanje vremena, dok se USA ne prisjeti nečeg, što če našteti Rusiji.

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
2 mjeseci prije

Prekasno je, gospodo Europljani, već ste postali pederi, lezbijke i mentalno poremečeni ljudi… jeste li spremni umrijeti za interese stranih bogatih gospodara? Nemate ni vojnu tehnologiju, ni normalnu vojnu industriju, a što je najvažnije, nemate novca i jeftinih resursa. Samo 2 zemlje u NATO-u predstavljaju barem nešto vojno, to su SAD i, što je čudno, Turska. Ostali su ništa. Vi ste slabo naoružano i loše obučeno stado, koje teško može zamisliti što je zapravo rat. Nemate dovoljno vještine, duha, novca ili resursa da se borite protiv Rusa.

Gad
2 mjeseci prije

Nema apsolutno nikakve razlike tko je predsjedavajući esada.

Jomla
2 mjeseci prije

Jeßeš Trumpa, potpora Texasu!
I Abottu, jbg… 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI