Trump čisti Pentagon – Otišli vodeći savjetnici iz odbora za obrambenu politiku

Donald Trump - Capitol Hill

Mnogi vodeći demokrati kao i mediji u Americi postavljaju pitanje  zašto je Trumpova administracija čekala do posljednjih mjeseci da uzdrma utjecajnu skupinu vanjskih stručnjaka koji savjetuju najviše čelnike Pentagona. Izgleda svima jasno osim njima!

Američki predsjednik Donald Trump i tadašnji ministar obrane Jim Mattis ulaze u Pentagon na sastanak s vojnim čelnicima u Arlingtonu u državi Virginia, 18. siječnja 2018.

Nekoliko članova najvišeg saveznog savjetodavnog Odbora američkog Ministarstva obrane iznenada je izbačeno, reklo  je više američkih dužnosnika Foreign Policyu , u onome što se čini rastankom  „odlazeće“ Trumpove administracije i raspadom vanjskopolitičke organizacije.

Direktivom, koju je Pentagonov kontakt s Bijelom kućom, Joshua Whitehouse, poslala u srijedu popodne, uklanja se 11 visokih savjetnika iz Odbora za obrambenu politiku, uključujući bivše državne tajnike Henryja Kissingera i Madeleine Albright, zatim umirovljeni admiral Gary Roughead, koji je služio kao šef pomorskih operacija,  potom članica Odbora za obavještajne poslove House-a, Jane Harman.  Smijenit će se i Rudy De Leon, bivši glavni operativni službenik Pentagona kojega je tadašnji ministar obrane James Mattis smatrao čovjekom s političkom ulogom na visokoj razini.

U današnjem popisu odbora, koji je na snazi, također su na odlasku bivši čelnik  u Odboru,  Eric Cantor  kao i David McCormick, bivši podtajnik Ministarstva financija za vrijeme administracije Georgea W. Busha. Oboje je u Odbor imenovao Mattis 2017.

Također su smijenjeni Jamie Gorelick, zamjenik državnog odvjetnika Clintonove administracije,  Robert Joseph, glavni američki nuklearni pregovarač koji je uvjerio Libiju da odustane od oružja za masovno uništenje, bivši Bushov zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost  JD Crouch II, kao i Franklin Miller, bivši najviši dužnosnik obrane.

Ova se priča temelji na intervjuima s trojicom sadašnjih i bivših dužnosnika. U izjavi kasno u četvrtak Ministarstvo obrane potvrdilo je odluku. “Kao dio dugo razmatranih promjena, možemo potvrditi da je smijenjeno nekoliko članova Odbora za obrambenu politiku”, rekao je dužnosnik  iz Ministarstva obrane.

„Iznimno smo zahvalni na njihovoj predanoj službi, predanosti i doprinosu našoj nacionalnoj sigurnosti. Buduće najave za nove članove Odbora bit će objavljene uskoro. “

 Odbor, koji nadgleda najviši politički dužnosnik Pentagona, podtajnik obrane za politiku, služi kao vrsta interne poveznice, kontakta za najviše vojne dužnosnike, pružajući savjete o   obrambenoj politici. Odbor za obrambenu politiku uključuje bivše vrhunske vojne dužnosnike,  državne tajnike, članove Kongresa i druge visoke diplomate i stručnjake za vanjsku politiku.

Dužnosnici su rekli da je Trumpova administracija već duže pokušala  izmjeniti dio Odbora s članovima  koji se smatraju lojalnima predsjedniku  ali je to tek postalo moguće   nakon nedavno smijenjenog ministra obrane Marka Espera i vršitelja dužnosti podtajnika obrane za politiku Jamesa Andersona, koji su nastojali  zadržati Odbor u istom sastavu  kako bi se omogućio „kontinuitet“  politike.  I Esper i Anderson smijenjeni su  početkom ovog mjeseca u čistki dužnosnika Pentagona.

Bijela kuća pokušala je u Odbor imenovati Scotta O’Gradyja, bivšeg pilota ratnog zrakoplovstva srušenog nad Bosnom, kako bi ga pripremila za nominaciju za čelno mjesto u Pentagonu, kao i bivšeg predsjednika parlamenta Newta Gingricha, bliskog saveznika predsjednika Donalda Trumpa. Administracija je također stavila veto dodajući umirovljenog admirala Erica Olsona, bivšeg šefa američkog Zapovjedništva za specijalne operacije i bivšu državnu tajnicu Condoleezzu Rice, kao i Gordona Englanda, bivšeg zamjenika ministra obrane za vrijeme Busheve administracije, zbog percepcije protiv Trumpa.

“Ako se prema njima tako ponašaju, tko će onda htjeti volontirati?”- izjavio je bivši visoki dužnosnik Trumpove administracije, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman, navodi  Foreign Policy.

Iako Odbor nema opipljivu ulogu unutar Pentagona u procesu donošenja politika, on rutinski savjetuje više vojno vodstvo o nekim glavnim strateškim prijetnjama nacionalne sigurnosti s kojima se suočavaju Sjedinjene Države. Odbor je sazvan u listopadu za povjerljive rasprave o formuliranju dugoročne strategije prema Kini i odvraćanju od  svemirskog programa, navodi se u obavijesti iz Federalnog registra. Sastanak je uključivao brifinge iz CIA-e, Pentagonovog ureda za procjenu mreže i drugih visokih dužnosnika Pentagonove politike.

Sastav Odbora suočio  se s komentarima  nekih republikanskih vanjskopolitičkih analitičara, koji kažu da trenutni članovi ne odražavaju točno stavove administracije, uključujući njezine tvrdokorne stavove prema Kini, kao što je Washington Times izvijestio u listopadu.

S obzirom na kritike, nije jasno  zašto je Bijela kuća pričekala posljednje mjesece Trumpovog mandata u Ovalnom uredu kako bi unijela promjene u Odbor za obrambenu politiku.

Napomena: vrlo je jasno zašto.

 Neki članovi odbora, uključujući Roughead, Albright i Harman,  imenovani  su u Odbor tijekom Obamine administracije 2011. godine.

Potez slijedi nakon nedavne odluke Whitehousea, časnice za vezu, da započne provjeru nepolitičkih stručnjaka i zaposlenika obzirom da je u prošlosti  postala praksa imenovanja samo političkih istomišljenike, točnije politička imenovanja.

Što će se sve dogoditi do 14. prosinca 2020. tek ćemo vidjeti. No prije održana tiskovna konferencija predsjednika Donalda Trumpa mnogo govori, za one koji znaju.

IZVOR:

https://foreignpolicy.com/2020/11/25/pentagon-purges-leading-advisors-from-defense-policy-board/ by JACK DETSCH ROBBIE GRAMER

https://www.washingtonexaminer.com/news/trump-says-it-will-be-very-hard-to-concede-if-electoral-college-declares-biden-winner by Mica Soellner, Breaking News Reporter , 26. studenoga 2020. 18:39

Donald TrumpPentagonTrumpova administracija
Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žvuž
3 godine prije

Odbrojavanje je u tijeku. Bit će veselo. Trump je jučer twitnuo da će Biden morati dokazati tih 80 000 000 glasova ako želi u Bijelu kuću, u suprotnom neće iđe. Sidney Powel nije dio Trumpovog pravnog tima, ona zastupa birače i neovisno o Trumpovom timu gura priču s Dominionom i vanjskom agresijom na SAD. Powel je jedna od rijetkih koja je ovlaštena voditi procese pred vojnim sudovima, vjerojatno pravo koje joj je ostalo otkad je bila državna tužiteljica. Kockice se zanimljivo slažu.

Vedran V.
3 godine prije

STRAVA:
jučer čitam javio se neki moron koji radi u bolnici i rekao sljedeće:
da su svi oni koji se odbiju cijepiti bio-teroristi pa dokle seže ljudska glupost, zloća i zloba. Mislim da niti jedna država nema ovoliko izdajnika koliko Hrvatska.
Do kada narod to misli torerirati?

Istina
3 godine prije

“uključujući bivše državne tajnike Henryja Kissingera i Madeleine Albright”…
Trump je znječio zmijinu glavu.
Henry K. = ZLO. Veliko zlo.

RoPe
3 godine prije

Ovaj kao da se sprema za ozbiljno djelovanje.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Hdz/Sdp, Milanovic/Plenkovic, demokrati/rep. Biden/Trump svi skupa ko keceri u ringu, samo glumataju i drvlje/kamenje jedan po drugome ali niko nesme da dirne u banke i svi do jednog za BOCU💉

3 godine prije zadnji put uredio Emiliano Zapata
4r4tt1thgvdr1452žggg
3 godine prije

danas u podne prosvjedi na trgovima većih geadova u hr…uredništvo,naravno,spava. mislim da je vama netko žešće zaprijetio.ako ste i dobili kazne nevidim nigdje žiro da se prikupe sredstva?

piždro
3 godine prije

Trebao je davno, sve sve službe i ministarsva, al opet bi baruština bila puna aligatora i …

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Stara kuka
3 godine prije

S obzirom na kritike, nije jasno zašto je Bijela kuća pričekala posljednje mjesece Trumpovog mandata u Ovalnom uredu kako bi unijela promjene u Odbor za obrambenu politiku.
Napomena: vrlo je jasno zašto.”

Pa iskreno rečeno meni nije jasno. Što spriječava Bidena da, kad preuzme predsjedničku dužnost te ili njima slične ljude vrati u taj odbor?

I jedna opaska. Joshua Whitehouse, “časnica za vezu” koja je “poslala” direktivu je muškarac. Joshua je muško ime.

Mario Perić
3 godine prije

Dragi moji, upravo sam se vratio sa jednog od ovih prosvjeda dilje Slijepe Naše i mogu vam svima reči da sam tužan, jako tužan. Na prosvjedu se skupilo 15 ljudi, dvije djevojke su razvile nekakav transparent na bijelom platnu gdje traže ljudske slobode i to je to. Bilo je više policije i ubačenih policajaca/policajki u sivilu među njima i to je to, to je neki prosvjed za bolje sutra svih nas? SRAMOTA! Sramota me u kakvoj državi živim, sramota me u šta se pretvorio ovaj narod. Za manje bitne ili nebitne stvari izađe tisuće ljudi a za ovo šta je bitno za nas svih nitko. Sada shvaćam zašto je Franjo rekao da mu je narod stoka sitnog zuba, imao je pravo, hrvati su stoka sitnog zuba i to s karijesom. KAda je prije nekih 10.tak dana Torcida slavila 70. godina svi su izašli na ulice, bengalke itd. itd,, ali zar… Čitaj više »

Sara
3 godine prije

Kasno je za čišćenje, kasno je za sve, osim za ratove….sad će Biden zaratovati čim se dočepa prijestolja. Njegovi ( nato govnad i ekipa) već hvataju zalet….

Frodo
3 godine prije

Ja ne znam pa molim da mi se objasni!

Melita
3 godine prije

Ako objektivno pokušamo sagledati ono što je Trump učinio za vrijeme svog mandata, vidimo veći broj konkretnih poteza koji su potpuno oprečni temeljnim ciljevima tehnokrata uobličenima u Agendi 21, pod pokroviteljstvom UN, koji su kasnije nadopunjeni i ojačani p(l)andemijskim mjerama: 1) Odbijanje potpisivanja Pariškog sporazuma koji propisuje strategiju postupnog smanjenja korištenja fosilnih goriva, koja treba biti provedena na globalnom planu. Ova akcija se temelji na “naučnoj” pretpostavci da CO2 koji se emitira izgaranjem fosilnih goriva sakupljanjem u atmosferi izaziva postupno zagrijavanje Zemlje i glavni je uzrok klimatskih promjena. Međutim, što god mislili o toj temi, ona bi trebala poslužiti za postupno nametanje kontrole nad cjelukupnom ljudskom populacijom, postupnim gašenjem nezavisnih izvora prihoda i diktiranjem novog životnog stila do u detalje (porezi na CO2, prehrana, stanovanje…). Naravno da je u SADu od početka postojao jaki otpor ovoj inicijativi, s obzirom da predložene mjere ozbiljno ugrožavaju financijske interese utjecajnih grupacija. Međutim, Obama je za… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI