Trump kaže da će SAD naredne sedmice pokrenuti mehanizam UN-a za “snažne povratne sankcije” protiv Irana

Donald Trump
25 komentara

Ranije je Trumpova administracija izrazila protivljenje odbijanju Vijeća sigurnosti UN-a da produži embargo na oružje protiv Irana. Uprkos odluci UNSC, Washington je tvrdio da će se držati svog obećanja da ga „ništa neće zaustaviti“ kako bi spriječio Iran da kupuje i prodaje oružje na međunarodnom tržištu.

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je u subotu na konferenciji za novinare da će Sjedinjene Države “izvršiti povratnu spregu” mehanizma sankcija protiv Irana, nakon što je Vijeće sigurnosti UN odbilo proširenje američkog embarga na oružje toj zemlji.

Odgovarajući na pitanje “Kada ćete pokrenuti povratne sankcije Iranu?”, Trump je rekao: “Pa, znali smo šta će se desiti sa glasanjem, ali radit ćemo spregu. Gledat ćete je naredne sedmice “.

“Mehanizam za povratnu spregu”, na koji se poziva Trump, je mehanizam za rješavanje sporova predviđen Zajedničkim sveobuhvatnim planom djelovanja za 2015. godinu (JCPOA). Predviđa ponovno izricanje kazne za Iran u slučaju da krši nuklearne obaveze iz sporazuma i ako zabrinutosti koje izraze potpisnici ne budu riješene za 30 dana od strane komisije za rješavanje spora.

Budući da je u JCPOA predviđena takozvana povratna sprega, a Trump jednostrano napustio JCPOA 2018., mnogi stručnjaci smatraju da Bijela kuća ne može koristiti taj mehanizam.

Trump o prijedlogu Putina za samit o Iranu

Trump je na pitanje da li će učestvovati u video samitu o Iranu koji je predložio ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao „Vjerovatno ne. Mislim da ćemo čekati do izbora“.

Ruski predsjednik je u petak ponudio svoju inicijativu, sugerišući „što je prije moguće mrežni sastanak šefova država koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN, kao i čelnika Njemačke i Irana“. Prema Putinovim riječima, cilj online samita bio bi „izbjeći konfrontaciju i eskalaciju u UNSC“.

“Predlažemo da se sastanak lidera složi oko parametara zajedničkog rada na formiranju pouzdanih mehanizama izgradnje povjerenja i osiguranja bezbjednosti u Perzijskom zaljevu”, rekao je Putin predlažući samit.

Prijedlog ruskog lidera uslijedio je ubrzo nakon što je Vijeće sigurnosti UN odbilo usvojiti američku rezoluciju o produženju embarga protiv Teherana, što je rezultiralo osudom od strane Trumpove administracije. Bijela kuća je ponovila svoje opredjeljenje da je “ništa neće zaustaviti” kako bi spriječila Teheran da kupuje ili prodaje oružje na međunarodnom tržištu, tvrdeći da je odluka UN “greška” koja će dovesti do “velikog sukoba”.

Embargo na oružje protiv Irana ističe 18. oktobra pod uslovima iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana 2015. (JCPOA) – sporazuma koji se takođe naziva i iranski nuklearni sporazum, potpisan između Irana, Sjedinjenih Država, Kine, Francuske, Rusije, Njemačke, Velike Britanije i Evropske unije.

U 2018. Trump je ponovo uveo američke sankcije Teheranu nakon što je jednostrano napustio sporazum, uzrokujući da Teheran odstupi od obaveza iz JCPOA da smanji svoj nuklearni program u zamjenu za olakšice za sankcije.

Donald TrumpiranUNUNSC
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Samo da ne zabrani izvoz prasetine i viskija u Iran.

Zadranin
3 godine prije

amerokenjci, ja bi vam zabranio sudjelovanje na sastanku vezanom za Iranski sporazum.. pošto vi, gamad jedna.. uopće niste više strana u tom sporazumu (napustili ste ga).

Gamad svjetska broj 1.

P***!

Stara kuka
3 godine prije

Nisam neki veliki ljubitelj Iranaca, ali nekako mi se čini da Trump trenutno ima većih i geografski bližih problema nego što su oni i da bi njima trebao posvetiti pažnju umjesto što se nateže s ajatolasima.

Kažun d.d.
3 godine prije

Majmun retardirani,izašao iz sporazuma,a želi nabijati sankcije !!!???
Uvalio se Satanjahoo u dupe i prima lovu za kampanju koju dozira AIPAC !!!!!!
A došao je isušivati “Duboko grlo” / valjda Melaniji ???????

CAM.
3 godine prije

Trumpowsky?!
WHO?!?
UN!?
Ooooo Noooooo
Eeeeee Neeeeee

Mislim da je Trump bugarin…ne znači da…a da da,
ništa ne znači a-ma baš ništa
,nikom ‘nije jasno…
kako gdje tko koga (s)čim i zašto…
Umpahmoć!!!
Gripa pri 35*c
Tu nema pomoći?!

Kažun d.d.
3 godine prije

Pompeo Lies, Cheats and Steals (But He’s Still a Good Christian)
Philip Giraldi
strategic – culture

Max
3 godine prije

Iran ima pravo kupovati oružje a i prodavati ga . Trump to neće zaustaviti. Ali Iran ima dovoljno vlastitog oružja. Osobito je napredan u raketnom arsenalu.

Davor drugi
3 godine prije

Pa meni, čini se da tu uopće nije niti postoji kakav problem po pitanju iranskog nuklearnog programa, u prvom redu sto Iran nema namjeru proizvodnje nuklearnog naoružanja, a niti bi mu ikada to bilo dopušteno, zbog ukupnog okruženja i ravnoteže snaga u tom okruženju, i zasigurno bi bio napadnut i vojnom silom taj program uništen. Najveci i krunski problem Irana je njegova uporna retorika po pitanju Izraela i njegova uništenja. Tu počinju i završavaju svi problemi Irana. Iran je time prinudio Izrael da se tomu odupre i protiv toga bori na svaki mogući način, s tim da ne ide na fizičko uništenje Irana, jer je to i nemoguce, ali da mu napravi beskrajne probleme i pokuša stvoriti sve preduvjete da bi izazvao unutarnje nemire i nezadovoljstvo, a time i smjenu vlasti. Po zadnjim vjestima napravljeni su veliki pomaci u dogovorima Izraela sa UAE i mogućom uspostavom diplomatskih odnosa, a koji… Čitaj više »

Istrazuj
3 godine prije

Preporucujem svimda da sto prije pogledaju ovaj dokumentarni film koji je pusten danas!
SHADOWGATE
Millennial Millie i njen muz su uhapseni zbog njega – a film je stvarno nevjerovatan!
Orwelova je djeciji vrtic – za dokumentarac i za informacije – o STVARNOM radu i kontroli svih tzv “socijalnih mreza” i prakticno cijelog interneta.
https://www.youtube.com/watch?v=DDSZPZjthwU
Vjerovatno ce film biti brzo skinut, jer ga sada dijele na puno raznih sajtova po svim mrezama, da bi sprijecili YT cenzuru i brisanje.

Mucke
3 godine prije

Kako ce ameri koji su napustili sporazum i proglasili ga nevazecim u suradnji sa EU koja nije ispostovala niti jedno slovo tog sporazuma nagovoriti ruse i kineze da z* jebu svog nazovi saveznika i stave se njima na raspolaganje?
Mislim da ce objasnjenje biti jako egzoticno ,looking forward to hear it.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI