fbpx

Trump kaže da će SAD naredne sedmice pokrenuti mehanizam UN-a za “snažne povratne sankcije” protiv Irana

Donald Trump

Ranije je Trumpova administracija izrazila protivljenje odbijanju Vijeća sigurnosti UN-a da produži embargo na oružje protiv Irana. Uprkos odluci UNSC, Washington je tvrdio da će se držati svog obećanja da ga „ništa neće zaustaviti“ kako bi spriječio Iran da kupuje i prodaje oružje na međunarodnom tržištu.

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je u subotu na konferenciji za novinare da će Sjedinjene Države “izvršiti povratnu spregu” mehanizma sankcija protiv Irana, nakon što je Vijeće sigurnosti UN odbilo proširenje američkog embarga na oružje toj zemlji.

Odgovarajući na pitanje “Kada ćete pokrenuti povratne sankcije Iranu?”, Trump je rekao: “Pa, znali smo šta će se desiti sa glasanjem, ali radit ćemo spregu. Gledat ćete je naredne sedmice “.

“Mehanizam za povratnu spregu”, na koji se poziva Trump, je mehanizam za rješavanje sporova predviđen Zajedničkim sveobuhvatnim planom djelovanja za 2015. godinu (JCPOA). Predviđa ponovno izricanje kazne za Iran u slučaju da krši nuklearne obaveze iz sporazuma i ako zabrinutosti koje izraze potpisnici ne budu riješene za 30 dana od strane komisije za rješavanje spora.

Budući da je u JCPOA predviđena takozvana povratna sprega, a Trump jednostrano napustio JCPOA 2018., mnogi stručnjaci smatraju da Bijela kuća ne može koristiti taj mehanizam.

Trump o prijedlogu Putina za samit o Iranu

Trump je na pitanje da li će učestvovati u video samitu o Iranu koji je predložio ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao „Vjerovatno ne. Mislim da ćemo čekati do izbora“.

Ruski predsjednik je u petak ponudio svoju inicijativu, sugerišući „što je prije moguće mrežni sastanak šefova država koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN, kao i čelnika Njemačke i Irana“. Prema Putinovim riječima, cilj online samita bio bi „izbjeći konfrontaciju i eskalaciju u UNSC“.

“Predlažemo da se sastanak lidera složi oko parametara zajedničkog rada na formiranju pouzdanih mehanizama izgradnje povjerenja i osiguranja bezbjednosti u Perzijskom zaljevu”, rekao je Putin predlažući samit.

Prijedlog ruskog lidera uslijedio je ubrzo nakon što je Vijeće sigurnosti UN odbilo usvojiti američku rezoluciju o produženju embarga protiv Teherana, što je rezultiralo osudom od strane Trumpove administracije. Bijela kuća je ponovila svoje opredjeljenje da je “ništa neće zaustaviti” kako bi spriječila Teheran da kupuje ili prodaje oružje na međunarodnom tržištu, tvrdeći da je odluka UN “greška” koja će dovesti do “velikog sukoba”.

Embargo na oružje protiv Irana ističe 18. oktobra pod uslovima iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana 2015. (JCPOA) – sporazuma koji se takođe naziva i iranski nuklearni sporazum, potpisan između Irana, Sjedinjenih Država, Kine, Francuske, Rusije, Njemačke, Velike Britanije i Evropske unije.

U 2018. Trump je ponovo uveo američke sankcije Teheranu nakon što je jednostrano napustio sporazum, uzrokujući da Teheran odstupi od obaveza iz JCPOA da smanji svoj nuklearni program u zamjenu za olakšice za sankcije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
6 mjeseci prije

Samo da ne zabrani izvoz prasetine i viskija u Iran.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Ili će biti kako mi hoćemo,
ili ćemo vas povratno spregovati !

Draga !
Povratno me spreguj ove noći !

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa

Koko?! 😶

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Aaaa…? :
Ili Koko
ili povratno spregovanje !

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
6 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Sedla i opremu za rodeo si zaboravio . “MAGA” kape su , naravno , dozvoljene .

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije

amerokenjci, ja bi vam zabranio sudjelovanje na sastanku vezanom za Iranski sporazum.. pošto vi, gamad jedna.. uopće niste više strana u tom sporazumu (napustili ste ga).

Gamad svjetska broj 1.

P***!

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

Nisam neki veliki ljubitelj Iranaca, ali nekako mi se čini da Trump trenutno ima većih i geografski bližih problema nego što su oni i da bi njima trebao posvetiti pažnju umjesto što se nateže s ajatolasima.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

Majmun retardirani,izašao iz sporazuma,a želi nabijati sankcije !!!???
Uvalio se Satanjahoo u dupe i prima lovu za kampanju koju dozira AIPAC !!!!!!
A došao je isušivati “Duboko grlo” / valjda Melaniji ???????

CAM.
Gost
CAM.
6 mjeseci prije

Trumpowsky?!
WHO?!?
UN!?
Ooooo Noooooo
Eeeeee Neeeeee

Mislim da je Trump bugarin…ne znači da…a da da,
ništa ne znači a-ma baš ništa
,nikom ‘nije jasno…
kako gdje tko koga (s)čim i zašto…
Umpahmoć!!!
Gripa pri 35*c
Tu nema pomoći?!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije
Reply to  CAM.

@CAM :
Trump-19 !
Rockefeller-18 !

Prelazna je gripa
ak’ te neko pipa .

Ako pomogneš sebi
i sam Ti ćeš si pomoći !

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

Pompeo Lies, Cheats and Steals (But He’s Still a Good Christian)
Philip Giraldi
strategic – culture

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Iran ima pravo kupovati oružje a i prodavati ga . Trump to neće zaustaviti. Ali Iran ima dovoljno vlastitog oružja. Osobito je napredan u raketnom arsenalu.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije
Reply to  Max

Avioni,Max, avioni + A2D2 + normalno,napredni radari i sredstva za EW.
Čim prije.znači 19.10. – moguće da već bude – kasno.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije
Reply to  Kažun d.d.

U pravu ste kolega to treba Iranu sredstva za rano upozirenje o dolasku projektila i Migovi i Sukhoi Bolje Sukhoi ali i Mig 31 je odličan . radari Struna Poljane, Ostalo imaju svoje osobito Rakete Shahab 1, 2 3 Qiam Fateh… Itd.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije

Pa meni, čini se da tu uopće nije niti postoji kakav problem po pitanju iranskog nuklearnog programa, u prvom redu sto Iran nema namjeru proizvodnje nuklearnog naoružanja, a niti bi mu ikada to bilo dopušteno, zbog ukupnog okruženja i ravnoteže snaga u tom okruženju, i zasigurno bi bio napadnut i vojnom silom taj program uništen. Najveci i krunski problem Irana je njegova uporna retorika po pitanju Izraela i njegova uništenja. Tu počinju i završavaju svi problemi Irana. Iran je time prinudio Izrael da se tomu odupre i protiv toga bori na svaki mogući način, s tim da ne ide na fizičko uništenje Irana, jer je to i nemoguce, ali da mu napravi beskrajne probleme i pokuša stvoriti sve preduvjete da bi izazvao unutarnje nemire i nezadovoljstvo, a time i smjenu vlasti. Po zadnjim vjestima napravljeni su veliki pomaci u dogovorima Izraela sa UAE i mogućom uspostavom diplomatskih odnosa, a koji će lako moguće slijediti i još neke arapske države i monarhije. Time se Iran zaista dovodi na čistinu i sumnju u ispravnost takve politike za koju zbog nametnutih sankcija plaćaju i te kakvu cijenu. Do kada će Iran još moći to izdržati ne zna se, ali se zna da u… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@guest_465340

Što se Irana tiče, za njega vrijedi sljedeća izreka: “Never mistake my silance for ignorance, my calmness for acceptance and my kindness for weakness”. Trumpov veliki problem jest u tome što ili ne mari ili nije svjestan kakvom vatrom se igra, no koji god da je razlog tomu posljedica će biti jedna te ista – “neizbježne opekotine”.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora,
taj citat onako sa pjesničke strane je dobar i može ga se u mnogo stvari upotrijebiti i citirati.
Međutim s vojničke strane gledišta, neki primjer uporabe kopnenih trupa kao u Iraku ne vidim niti postoji neki vojni ili politički interes za takvo što, bar ja ne vidim. Jedino sto mogu za pretpostaviti u slučaju vojnog sukoba su teška i devastirajuća noćna bombardiranja svih po Iran bitnih i važnih vojno-civilnih strateških objekata, od mostova, tvornica pa do vojarni i svih vojnih objekata. Bez nekog primirja, potpisivanja nekih kapitulacija ili proglašavanja pobjede, po prekidu sukoba gdje će možda biti objavljeno da je zadaća ispunjena po pitanju angažmana USA vojnih snaga, oporavak od takvog sukoba bit će za Iran težak i dugotrajan.
P.S. Sve gore navedeno je na bazi mojih osobnih pretpostavki i predviđanja u kojem smijeru bi mogao ici potencijalni sukob, a koji ni u kojem slučaju nije neki meritum.

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@guest_465413

Vidim da niste shvatili pa ću probati s još jednim “literarnim osvrtom”, ali nešto osobnijim i drugačijim 😉

Dear Donald,

I have found someone else whom I think the world of. I think the only way out is for us to separate from each other. I am sure you can understand that no one can support someone who has just got pranked (“by Abraham”) because he and his friends couldn’t take their eyes off the other people’s (land) property. I guess you can try to grab someone else’s… but I wouldn’t bet on your success.

With no regret,
Your ex-ally.

P.S. – Good luck with deadlines. They are extremely important in terms of the next USA presidential election. Especially if you don’t meet them!

Istrazuj
Gost
Istrazuj
6 mjeseci prije

Preporucujem svimda da sto prije pogledaju ovaj dokumentarni film koji je pusten danas!
SHADOWGATE
Millennial Millie i njen muz su uhapseni zbog njega – a film je stvarno nevjerovatan!
Orwelova je djeciji vrtic – za dokumentarac i za informacije – o STVARNOM radu i kontroli svih tzv “socijalnih mreza” i prakticno cijelog interneta.
https://www.youtube.com/watch?v=DDSZPZjthwU
Vjerovatno ce film biti brzo skinut, jer ga sada dijele na puno raznih sajtova po svim mrezama, da bi sprijecili YT cenzuru i brisanje.

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Dobar ,ovo je ono sto jedan dio nas vec zna , jedino sad znamo i kako i zasto.

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Usput ,utorak 18.08. 18:00 kompletan dokumentarac Plandemic na London Real Live.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
6 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Pa znamo dosta, tj naslucivali smo dosta… Mnogima ce ova prica izgledati kao naucna fantastika. Medjutim cini mi se da ce Subaru zasigurno biti zadovoljan informacijama – koji prakticno skoro potvrdjuju njegovu pricu o “binarnom kodu”…. Sad definitivno donekle znamo:(opisano) – kolika je dubina zla – na koji nacin djeluju preko mreze – znamo cak imena glavnih operativaca – znamo koi kako organizira “demokratske izbore” – i ne samo u SAD, nego u cijelom svijetu. Prakticno je alat Shadownet napravljen za “vojne potrebe” u drugim drzavama, ali naravno – koristi se i u SAD. Sada sa Trumpom – maksimalno kontra njega. – znamo zasto zele smanjiti broj policajaca, koristeci ove budalaste BLM – jer vec imaju razvijenu primjenu robota policajaca te pojedini sa visih slojeva piramide namjeravaju zaraditi na tome, a i Gazde sa vrha – ocito nemmaju problema – onog glavnog zlocinca mozemo jos uvijek samo naslutiti zbog plana da UN preuzme – automatizovanu kontrolu nad ljudima svijeta. Meni je savrseno jasno, da svako ko se zalaze za “jacu ulogu UN” – predstavlja definitivno Rockfellerovu gnjidu i predstavnika STVARNOG “Novog svjetskog poretka”! Taj ce po projekcijama – biti od prilike onaj kojeg Subaru opisuje. Ovaj sadasnji gdje se Ameri… Pročitaj više »

Promatrač
Gost
Promatrač
6 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Hoču da ga pogledam ali nema ga više, obrisan je.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
6 mjeseci prije
Reply to  Promatrač
Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Kako ce ameri koji su napustili sporazum i proglasili ga nevazecim u suradnji sa EU koja nije ispostovala niti jedno slovo tog sporazuma nagovoriti ruse i kineze da z* jebu svog nazovi saveznika i stave se njima na raspolaganje?
Mislim da ce objasnjenje biti jako egzoticno ,looking forward to hear it.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik