Trump kaže da je uvjeren kako je Covid-19 nastao u laboratoriji Wuhan

Trump - Kina - Koronavirus
49 komentara

Američki predsjednik Donald Trump rekao je novinarima da vjeruje da Covid-19 potiče iz instituta za virusologiju Wuhan u Kini, odbivši da precizira zašto, nakon što je američka obavještajna služba rekla da vjeruje da je virus prirodnog porijekla.

Upitan u četvrtak da li ima “visok stepen samopouzdanja” da koronavirus potiče iz laboratorije, Trump je odgovorio “Da, imam.”

„Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem“, bio je njegov odgovor novinarima koji su ga pitali na osnovu čega donosi taj zaključak. Ranije tog dana, Ured direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavio je saopštenje u kome se kaže da se američka obavještajna zajednica “slaže sa širokim naučnim konsenzusom da virus Covid-19 nije proizveden od strane ljudi niti je genetski modifikovan.”

Američki špijuni „nastavit će rigorozno ispitivati nove informacije i obavještajne podatke kako bi utvrdili da li je epidemija započela kontaktom sa zaraženim životinjama ili je rezultat nesreće u laboratoriji u Wuhanu“, dodala je ODNI. Trump se rugao toj izjavi kada su ga pitali o tome na konferenciji za štampu, ali ODNI trenutno vodi njegov povjerljivi ambasador Rick Grenell, dok čekaju na potvrdu Senata drugog saveznika, kongresmena Johna Ratcliffea.

Američki predsjednik je više puta okrivio Kinu za pandemiju Covid-19, tvrdeći da je, iako je Peking zaključao Wuhan i okolnu provinciju, dozvolio kineskim državljanima da putuju u inostranstvo, šireći virus. Prvi zabilježeni slučajevi u SAD bili su među državljanima koji su evakuisani iz Wuhana u januaru, ali virus se brzo proširio uprkos nacionalnoj deklaraciji o vanrednim situacijama i drakonskim mjerama. Više od milion Amerikanaca zaraženo je do ove nedelje, a više od 61.000 smrtnih slučajeva pripisano je virusu.

Trumpovo upiranje prstom na Kinu prati kritika demokrata koji su prihvatili zaključavanje, ali krive predsjednika za smrt i ekonomsko uništenje koje je virus nanio SAD, a do sada je više od 30 miliona Amerikanaca podnijelo prijavu nezaposlenosti.

COVID-19Donald TrumpkinaKoronavirusWuhan
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
3 godine prije

Evo ga, počela amerokenjska gamad kmečati.

Ko vas hebe, ovo vam je kazna za sve zlo što činite svijetu/po svijetu.

P***!

Brave new world
3 godine prije

Trump je jedno veliko blejalo, danas priča jedno sutra drugo. Na račun ovih optužbi ide ušićariti bolje ekonomske i diplomatske pozicije naspram Kine, a sutra će se grliti s njima i govoriti o dobrim odnosima i sklopljenim dilovima.
Tako da čitava prica-samo naivci nasjedaju.

Zvone
3 godine prije

A laboratorij u Vuhanu su financirali ameri. Opet lopov viče držite lopova.

Alen
3 godine prije

U kakvom cirkusu se svijet nalazi , kao stvorenom za cirkusanta trampa , ne može se reći da je nešto do njega , no pozornica je sva setovana za njega !
Uživajmo u predstavi .

istrazuj
3 godine prije

“… Više od milion Amerikanaca zaraženo je do ove nedelje, a više od 61.000 smrtnih slučajeva pripisano je virusu….” Bas…? Znate kako…? Meni se cini – da kad cistacica u Bijeloj kuci – ZNA – da je tzv “smrtonosni virus korone” obicna prevara, nekako je logicno zakljuciti da to zna i Trump. (Naravno i Putin takodjer.) E sad, da li su budalasti satanisti – pokusali stvoriti “smrtonosni virus” – genetskom maniupulaciju, kao sto tvrdi dr Butar. Mozda. Medjutim – sta je poenta? Pa poenta je da je cijela tzv – nauka mikrobiologija – bazirana na netacnim postulatima. (u ostalom kao i svaka “zvanicna nauka” u kojoj Vatikan dobija 40 NBobelovih nagrada!) A oni kazu – u globalu – da se tzv “zaraza” prenosi – preko mikroba. Takav koncept – nikad nije postojano na Istoku, ali je preko Vatikana (jezuita) i tamo postao “naucan” u zadnjih par desetljeca. Bez obzira na… Čitaj više »

neznanje
3 godine prije

Predizborna kampanja

hiber
3 godine prije

Naglasak je na ono “vjeruje”. Ispada da je američka obavještajna zajednica nekakva religiozna sekta. Trump je za razliku od njih “uvjeren”. Ako je uvjeren, članak je manjkav jer nije navedno tko ga je uvjerio. Ali bez toga ispada da Trump zna što govori, a ni vjerska obavieštajna zajednica ne laže. U svakom slučaju sve odgovore može im dati Gates. Vjerojatno sada trguju, a Xija će naknadno oderati kroz trgovački sporazum.

hiber
3 godine prije

@promatrač,
postoji samo jedna službena administracija i samo jedna službena politika bez obzira tko je predsjednik. Trump je tu da maše crvenom krpom, jer uvijek ima gubitnika koji se opiru, a on svoju ulogu igra savršeno. Dok se mi zabavljamo Trumpom i Johansonom, zaokret USA je daleko odmakao,. Za par godina ćemo da se čudimo, kao što smo se čudili usponu Kine, iako je to bilo kreirano znatno ranije, još 1971.g. Ali onda će nam biti kasno. Samo što je virus sada ubrzao proces za cijelo desetljeće.

basso
3 godine prije

Ja sam siguran da je Kina najjaca ekonomija svijeta i da ti to smeta.

Max
3 godine prije

Neka istraži i svoje.

jusup
3 godine prije

Sasvim jasno da američke službe tvrde da je virus prirodan jer je prirodno da virus SARSa ima ugrađene proteine iz virusa HIVa. I da je sasvim prirodno jer nemogu više sakriti na je procueio iz Fort Detricka lipanj-srpanj 2019 od kada su počeli imati čudne prehlade sa desecima mrtvih, zatim “vaping illnes” koja nikad nije postojala i koja opet ne postoji, a zatim nevjerojatna sezona gripe s 60 000 mrtvih. I u Kini se pojavilo s američkim vojnicima na vojnim igrama u WuHanu 18 X 2019….
Ali – china did it, must be…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI