Trump: “NATO neće štititi nikoga, posebno ne zemlje članice koje ne plaćaju”

NATO
27 komentara

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump je izjavio “kako NATO neće braniti zemlje koje ne plaćaju za svoje članstvo u savezu”. Prema riječima čelnika Bijele kuće, tijekom svog posjeta NATO-u je otvoreno izjavio da zemlje saveza “moraju platiti”.

“Inače, nemaju što raditi u savezu”, rekao je Trump.

“Naglasio sam im da, ako ne budu plaćale, neće biti ovdje. Na primjer, imamo zemlju koja ne plaća? Onda se ova zemlja počinje poigravati s bilo kim. Na primjer s Rusijom. Zemlja ne plaća, postaje agresivna, a mi ćemo se naći u Trećem svjetskom ratu zbog neke zemlje koja ni ne plaća“, rekao je Trump, govoreći na skupu pred pristašama na Floridi.

Također je opisao svoj razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, od koje je tražio da nastoji povećati sredstva za NATO.

“Naposljetku, mi ih branimo. Imamo 40 000 vojnika u Njemačkoj. Nitko ne zna za ovo! Rekao sam joj: “Daj malo.” Ona kaže: “Donald, njemačkom narodu se to neće svidjeti.” A ja kažem: “Znaš što? Ni Amerikanci to ne vole”, rekao je Trump.

Podsjetimo, sredinom studenoga je Trump rekao da zahvaljujući njemu NATO prima “milijarde i milijarde dolara”.

Donald Trump - Angela Merkel - posjeta - Trump se odbio se rukovati s Merkel -17.03.2017
FOTO: Donald Trump i Angela Merkel

Prije toga Trump je više puta kritizirao NATO, nazivajući savez “zastarjelom organizacijom” i “relikvijom prošlosti”. U nekoliko navrata je čak  rekao da bi se NATO mogao raspasti.

Ovaj put je rekao: “Mislim da je NATO velik, ali ga treba modernizirati, a zemlje koje štitimo moraju platiti ono što bi trebale plaćati.”

Čini se da je Trump iznova otvorio pitanje podizanja proračunskih izdvajanja za obranu zemalja članica NATO pakta na 2% bruto domaćeg proizvoda, kako je dogovoreno. Prema Deklaraciji summita u Walesu iz 2014. godine su se zemlje članice saveza složile kako će stremiti cilju izdvajanja 2 posto BDP-a za financiranje NATO pakta u roku od deset godina. Trenutno, samo pet zemalja ispunjavaju standarde. To su Estonija, Grčka, Poljska, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Od izbijanja ukrajinske krize 2014. godine je NATO pakt ojačao svoju nazočnost u istočnoj Europi i baltičkoj regiji, navodeći kao opravdanje navodnu mogućnost ruske agresije. Moskva je u više navrata odbila bilo kakvu namjeru za izazivanje krize u tom području, rekavši kako akcije NATO pakta imaju destabilizirajući karakter.

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ogi
6 godine prije

Cemu uopste nekoj drzavi NATO zastita.Svima je jasno da bi recimo balticke drzavice Estoniju, Latviju i Litvu rusi da hoće pregazili za par dana bez obzira koliko je NATO vojnika u njima.Znaci njihovo izdvajanje za NATO je bacanje para.

Guest
6 godine prije

Pa super…mislim za sve one male prodane zemljice….usteda ogromna, i jebe se Rusiji za sve te male tockice na karti

igi
6 godine prije

….američki reket;…ništa nepoznato u vojno političkim savezima,…uostalom i stari rim je tražio u svojim provincijama da lokali živalj uzdržava stacionirane legije.a amerikanci u biti nakon kolapsa sovjetskog državnog socijalizma izuzev ekonomskih razloga nema potrebe prisustva u evropi i stoga ukoliko u određenim provincijama nema profita one su prepuštene sami sebi.

mars
6 godine prije

Tramp je po pitanju plaćanja za članstvo u NATO-u sasvim u pravu. Kako je danas, prvenstveno na Zapadu (donekle i u ostatku svijeta), sve ali doslovno sve, pretvoreno u robu kojom se trguje i koja se plaća, zašto bi i zaštita bila nešto besplatno ili koštala simbolično. Pojednostavljeno, to bi bilo kao kad bi mali Perica hodao u društvu sa Majk Tajsonom, kurč*o se i zaje*avao svakoga ko mu padne napamet, od recimo Vladimira Klička pa do najobičnijeg sitnog uličnog kavgadžije i očekivao da ga Majk besplatno iz čiste ljubavi i simpatije brani i tuče se za njega, dijeli i prima batine koje bi inače bile njemu namjenjene. E danas je mnogo malih Perica koji od Amerikanaca i dalje očekuju zaštitu a da zato ne plaćaju ili plaćaju onoliko koliko to njima odgovara, jer su se do sada pod njihovom zaštitom kurči*i i kome treba i kome ne treba, i… Čitaj više »

fakebild
6 godine prije

nakon 2% biti ce 3%…cilj je porobiti Europu, pogotovo Njemacku, a ne Rusiju.

Dragan
6 godine prije

Mislim da se ovaj njegov komentar na pocetku teksta odnosio na balticke drzave. Male su, ne placaju dovoljno jer nemaju i ne mogu, a konstantno proviciraju velikog komsijskog medu i strepe za svoju bezbjednost. I njima je jasno da im je uloga tek takva da pruze (uspore napredovanje) 24 sata ostalima na zapadu dok se pripreme u slucaju sukoba. Mozda ni 24…

Piet van Buuren
6 godine prije

Tko nas štiti od Trumpa?

shumadinac
6 godine prije

Ako sam shvatio Trampovu logiku (što je neopisivo teško 😉 – onaj ko ne plaća NATO-u to ne radi jer ima planove da pokrene WW3. Ili bar da je verovatnoća velika?

Andrej
6 godine prije

Udjem u restoran, nasamaram nekoliko gostiju i nakon sto razbijem sve case na sanku upitam vlasnika kako se misli nositi sa rusima koji nece biti tako obzirni.
Odlicna je ta americka demokracija, samo od nje malo pucaju ledja.

Weteran
6 godine prije

Gospodri novca kao osnovno oružje koriste digitron!?
Albukerki je skuplji od Berlina!

davor
6 godine prije

Da nas izbace iz NATOa ja bi bio sretan, pa čak i više nego kad smo izlazili iz JNA, jerbo je JNA ušla u fazu autodestrukcije ali do tad nije reketarila dok je NATO šverc komerc reketarska udruga i firma koja otvoreno čini i podržava ratne zločine u našem neposrednom susjedstvu. Ne zamaram se pričama o stabilnosti strategiji i sigurnosnim nužnim integracijama zato jer povijest ciklički ponavlja manijake i švercere na rubu pameti zvali se oni banovina, bratstvo, jedinstvo, jednakost, pravda, atlantizam itd..
Za Estoniju Poljsku i Grčku nemam komentara, možda Grke reketari Turska i Ameri igraju ciparskog kao nekad malteškog sokola, dok ove na Baltiku majmune reketare zbog sjevernog toka ali Poljaci ionako su najveći rusofobi na planeti.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Pljacka i nista drugo.

Tomica
6 godine prije

Mislim da je sve dio plana za totalnu dominaciju SAD nad cijelim svijetom. Problem je u početku bio SSSR a sad Rusija i Kina. SAD su povećale prisutnost u svim dijelovima oko Rusije i Kine ali stvari su danas malo drugačije. Oba neprijatelja su naglo ojačala i vojno i ekonomski a SAD obrnuto. Sve sankcije i pritisci su više štetili onima koji su ih nametnuli nego onima kojima su nametnute. Teret financiranja takvih aktivnosti je postao prevelik i za SAD i rado bi prebacili troškove ostalim NATO članicama. Naravno oni koji nisu htijeli dobrovoljno ući u tu shemu postali bi “meta terorista” ili bi zli susjedi počeli voditi agresivnu politiku a sve bi se riješilo nakon ulaska u NATO ili u ovom slučaju plaćanja odgovarajućeg iznosa. Kao što je napisao Umpah Pah, kupiš ciglu pa si miran, bar dok ne dođe nova tura cigli. Sada će svi morati i infrastrukturu… Čitaj više »

NSU
6 godine prije

Hoće li NATO caffe-girl objasniti šta je njezin idol htio reći ili će nam sve objasniti general-plagijator na svom savršenom engleskom jeziku?

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

ko ne plača ?

Bobi
6 godine prije

Reketarenje!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI