Trump ne kontrolira politiku Irana, možda bi trebao otpustiti Boltona – savjetnika šefa EU za vanjsku politiku

Nathalie-Tocci-1024x700
23 komentara

Čini se kako američki predsjednik Donald Trump ne kontrolira politiku svoje vlastite administracije u Iranu i trebao bi otpustiti savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, izjavila je specijalna savjetnica šefice EU za vanjsku politiku Federice Mogherini.

U intervjuu za RT Sophie Shevarnadze, Nathalie Tocci izjavila je da je Trump “doveden u sasvim drugačiji smjer” od onog na kojem bi mogao biti da nema Boltonove “pomoći”.

Na pitanje zašto ne vjeruje Trumpovim tvrdnjama da ne želi promjenu režima u Iranu, Tocci je kazala kako Bolton očito ima drugačiji stav, te kako se čini da je upravo on taj koji piše politiku uprave o Teheranu.

„Nažalost, u ovom trenutku mi se čini da američka politika u Iranu ima vrlo jasnog autora i da autor nije predsjednik Sjedinjenih Država.“

Tocci je napomenula da Boltonov entuzijazam za promjenom režima u Iranu datira “daleko dalje” od Trumpovog, te da seže do “Bushove administracije, pa čak i ranije”.

“Možda bi Trump trebao pokušati promijeniti svog savjetnika za nacionalnu sigurnost koji vrlo jasno ima drugačiji stav o ovome”, rekla je.

Tocci je također kazala kako razumije prijetnje Irana da će prekršiti nuklearni sporazum iz 2015. godine u svjetlu povećanja napetosti s SAD-om. Amerikanci su prošlog tjedna optužili Teheran da je napao dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, ali nisu pružili čvrste dokaze koji bi poduprli te optužbe.

“Da sam Iran, vjerojatno se ne bih držala Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana i mjera ograničavanja (JCPOA), jer, kao što sam rekao, socijalni ugovor može se održati samo ako obje strane ispune pogodbu”, rekla je.

irannapad na tankereSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
4 godine prije

Cjela situacija je već odavno jasna ,predsjednik SAD-a nije šef države …državom upravlja “duboka država ” i predsjedniku ostaje samo da glumi predsjednika, manje ili više uspješno … interes “duboke države ” u ovom trenutku svakako ugrožen i spremni su na sve …

Ivan S.
4 godine prije

E moja Nathalie Tocci brzo ćeš ti biti smijenjena sa mjesta savjetnice jer nigdje nije dozvoljeno govoriti protiv svog šefa, a ako misliš da ti je šef Federice Mogherini kad dobiješ otkaz vidjet ćeš da ti je šef ustvari Bolton a Federice lijepi ukras sa dobrom plaćom!

Siniša
4 godine prije

Pa ne radi šta je obećao……obećao je da se neće miješati u poslove drugih država, neće ih napadati, neće mijenjati režime/vlast udrugim državama;obećao ke isušiti “vašingtonsku močbari”.

Lucija
4 godine prije

Neš’ sporedno (?)
Nemam niš’ protiv žene, ali izgleda kao sa nekog soiree a likovnjaka ili pisaca. A ne iz politike…možda nešto ‘tight’ i klasično?

martinov
4 godine prije

Komentatori. Je li mi netko može pomoći da razumijem šta piše u naslovu ovoga članka… Ja pojma nemam.

samo tako
4 godine prije

Boltona može smjeniti onaj tko ga je i postavio, a to nije Trump

Mateja
4 godine prije

Brez vojne z Iranom ZDA bankrotirajo. Orožarji in skirlavec nafta postanejo insolventni. Za svoj profit bodo ZDA naredile tretjo svetovno vojno. Samo zato, da dobijo denar.

Dane
4 godine prije

Bolton nije uradio posao u venecueli.ni SA iranom mu ne ide,tako da mu sledi otkaz

mla
4 godine prije

sliči mi na našeg hebranga andriju jr

izgleda da imaju i slične poglede na istinu.

s obzirom na moć i utjecaj: prema malignom boltonu, naš je andrija jedna benigna pojava…

ps
bez obzira na završene škole oba mi djeluju blentavo…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI