Trump otkriva stav o abortusu

Donald Trump
5 komentara

Pojedinačne američke države trebale bi odlučiti kako su abortusi regulirani, a ne savezna vlada, izjavio je bivši predsjednik Donald Trump u video izjavi.

Reproduktivna prava i ograničenja u vezi sa prekidom trudnoće stavljena su u prvi plan američke politike nakon odluke Vrhovnog suda 2022. da poništi značajnu presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine.

U onome što je opisano kao njegova najdetaljnija izjava o ovom pitanju do sada, Trump je u ponedjeljak objavio otprilike četverominutni video na svojoj platformi Truth Social, ponavljajući da su odluku Vrhovnog suda omogućile konzervativne sudije koje je imenovao tokom svog predsjedništva .

On je, međutim, insistirao na tome da želi da svaka država donese vlastitu odluku o abortusu, suprotno tvrdnjama kritičara da bi novo Trumpovo predsjedništvo rezultiralo visoko restriktivnom federalnom zabranom u cijeloj zemlji.

“Moje gledište je sada da imamo abortus tamo gdje su svi to htjeli sa pravne tačke gledišta. Države će odlučiti glasanjem ili zakonodavstvom, ili možda oboje”, rekao je Tramp, dodajući da šta god da odluče “mora biti… zakon države”.

“Mnoge države će biti drugačije. Mnogi će imati različit broj sedmica, ili će neki imati konzervativnije od drugih, i to će biti”, nastavio je bivši lider. “Morate slijediti svoje srce, ili u mnogim slučajevima svoju religiju ili vjeru.”

Pretpostavljeni republikanski kandidat za ovogodišnje predsjedničke izbore izrazio je podršku svoje stranke za stav “za život”, uključujući dostupnost tretmana vantjelesne oplodnje. Tramp je dodao da se “snažno zalaže” za izuzetke koji dozvoljavaju abortus u slučajevima silovanja ili incesta, ili kada je život majke ugrožen.

Kritičari su optužili Trumpa da je izbjegavao po tom pitanju. Odgovarajući na video, Ammar Moussa, glasnogovornik kampanje za reizbor predsjednika Joea Bidena, tvrdi da Trump “podržava svaku zabranu abortusa u državama, uključujući zabranu pobačaja bez izuzetaka. I hvali se svojom ulogom u stvaranju ovog pakla.”

Mike Pence, koji je bio potpredsjednik za vrijeme Trumpa, javno je podržao neke od najradikalnijih politika ograničavanja pobačaja. Prije nego što je okončao svoju ponudu za nominaciju za GOP, Pence je prošle godine rekao da će uvesti saveznu zabranu za sve trudnoće nakon šest sedmica.

AbortusSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
20 dana prije

Nikakvi “zakoni i propisi” ne mogu spriječiti ženu da ode na pobačaj, ako je tako odlučila.
To je više pitanje osobne svijesti i morala, nego nekakvih zakona.

Ico
20 dana prije

Koliko je puta pobacila ona Trumpova vrtirepka?!?

Ivek
20 dana prije

Iz te sotonističke amerike i izraela se širi smrad zla i izvoze samo zlo, u dugu su do jaja, a uvukli su u dug i eu da ne bi eu jačala, znači vode kolo po cijelom svijetu i šire svoj smrad, u hr imaju potrčke kao i ukrajini..

Max
20 dana prije

Oprezan stav.

dupla kamilica
20 dana prije

Sotonjare svršavaju na abortus.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI