Trump planira ogroman porez na kineski uvoz

Donald Trump - Kina
20 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je savjetnicima da želi uvesti carinu od 60 posto na sav uvoz iz Kine ako pobijedi na ovogodišnjim izborima, objavio je Washington Post u subotu, pozivajući se na tri neimenovane osobe upoznate s planom.

Mjera bi izazvala velike poremećaje u SAD-u i ekonomijama širom svijeta, što bi daleko premašilo utjecaj trgovinskih ratova koje je pokrenuo Trump tokom svog prvog predsjedničkog mandata, rekli su za novine ekonomisti iz Demokratske i Republikanske stranke.

Tokom svoje trenutne predsjedničke kampanje, Trump je obećao da će Kini ukinuti status “najpovoljnije nacije” za trgovinu. Oznaka se primjenjuje na gotovo sve nacije koje posluju sa SAD, a Bijela kuća može uvesti sve carine na uvoznu robu iz zemalja koje je nemaju.

Prema lideru GOP-a, carine na stranu robu podižu vitalne prihode za američki budžet, a trenutne uvozne prelevmane su među najnižima na svijetu.

Kina je na trećem mjestu na listi američkih trgovinskih partnera, iza Meksika i Kanade. Peking je u novembru učestvovao sa 11,7% ukupne spoljne trgovine SAD.

Prema analitičarima koje je list anketirao, takvi planovi, ako se ostvare, vjerovatno će izazvati globalni trgovinski rat.

„Trgovinski rat od 2018. do 2019. bio je neizmjerno štetan, a ovo bi išlo toliko dalje od toga da je teško čak i porediti se s tim“, rekla je Erica York, viši ekonomist u Tax Foundation, desno orijentisanom think tanku koji se protivi tarifama. Washington Post. “Ovo prijeti da uzdrma i fragmentira globalnu trgovinu u mjeri kakvu nismo vidjeli stoljećima.”

“Ako bi Trumpova administracija postavila mnogo veće carine na uvoz iz Kine, američke kompanije bi izgubile većinu svog tržišnog udjela i u Kini i u mnogim trećim zemljama”, rekao je Posen, nazvavši trgovinske prijedloge “luđačkim”.

kinaSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

To će mu se osvetiti.

NOME
2 mjeseci prije

ovaj laprda ko da zna da neće biti izbora u us……daleko je kraj godine i vrijeme izbora….uvađanje izvanrednog stanja bi globalistima leglo ko budali šamar…….

tihobl
2 mjeseci prije

Moj otac kad je uvozio mercedesa carina je bila 205%.
Stara dobra vremena kad si ovde mogao postenim radom zaraditi mercedes i jos dva za drzavu.

Gad
2 mjeseci prije

Ma kakav porez, pa sve uvoze iz Kine. Laprda bezveze.

Noname
2 mjeseci prije

Uzalud vam trud američki svirači! Udio zemalja BRICS-a krajem 2023. porastao je s 31% na 35% svjetskog BDP-a prema paritetu kupovne moći, premašivši udio G7, rekla je Elvira Nabiullina, čelnica Banke Rusije, u intervjuu za RIA Novosti . “Gospodarstva zemalja BRICS-a razvijaju se prilično brzo. Ulaskom novih članica, udio BRICS-a u globalnom gospodarstvu porastao je s 31% na 35%, temeljem rezultata 2023. prema paritetu kupovne moći. I te su brojke nešto veće od udjela zemalja G7. Stoga je uloga BRICS-a u svijetu značajna”, rekla je. Rusija je 1. siječnja postala predsjedavajući BRICS-a za iduću godinu. Počelo je s pristupanjem novih članica organizaciji: nakon rezultata summita 2023. godine donesena je odluka o pozivu Egipta, Etiopije, Irana, UAE i Saudijske Arabije. Nakon pristupanja svih novih članica, BRICS će se proširiti na 10 zemalja s populacijom od 3,6 milijardi ljudi – gotovo polovicom ukupne globalne populacije. Ove države čine više od 40% svjetske proizvodnje nafte i oko četvrtine… Čitaj više »

Zimek
2 mjeseci prije

Zato ide bolest x. Nece bit izbora.

tuf
2 mjeseci prije

Uh što će se svijet usrećiti tvojim povratkom na čelo najveće ludnice na otvorenom. Ako bi Ukrajina i pala u drugi plan (ne mora jer se Donald Duck i tijekom prošlog mandata pokrio ušima kad su mu nabili Russiagate i počeo slušati naredbe, donijevši rekordni broj sankcija Rusiji) – njemu kao nepopravljivom cionisti i sinofobu će samo fokus biti prebačen na Iran i Kinu.

Henrik8
2 mjeseci prije

To si Amerika može priuštiti. Odavno su shvatili da neće moći održati korak proizvodnje sa svijetom i bacili se na proizvodnju oružja i silom zahtijevaju da drugi to ne čine. To je ukratko i jezgrovito to.

Darko
2 mjeseci prije

Neka uvede ogroman porez i na uvoz iz mutave EU..

nessy
2 mjeseci prije

Daa… Slobodna trgovina je parola koja dobro zvuci, a i primjenjuje se, doduse samo ako je u korist USA. Inace, visoke carine su mjera kojima ekonomski nejake zemlje pokusavaju zastititi svoje trziste i proizvodnju. Zna se da US lagano idu u k., ali ovo je ocit dokaz. Jedino sto sami proizvode, a da je konkurentno je oruzje. A i tu je konkurentnost upitna, jer politicki tjeraju saveznike da kupuju samo od njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI