Trump predlaže otkazivanje predsjedničkih izbora, njegovi protivnici predlažu glasovanje putem pošte

Donald Trump
11 komentara

Donald Trump više je puta sugerirao da bi izbori u studenom mogli završiti prijevarom, ako dođe do toga da se biračima omogući glasovanje putem listića i njihovo slanje poštom, što neki zagovaraju zbog Covida-19.

Američki predsjednik Donald Trump predložio je da se predsjednički izbori u studenom trebaju odgoditi kako bi se spriječile eventualne prijevare, koje bi mogle nastati zbog glasovanja putem pošte.

Trump je u četvrtak objavio na Twitteru da će eventualno glasovanje listićima i njihovo slanje poštom dovesti do ”najnepravednijih i netočnih izbora u povijesti SAD-a”.

“To će biti velika sramota za SAD. Odgodite sve dok birači ne budu imali priliku glasovati na uobičajen način”, napisao je.

Ellen Weintraub, članica Federalnog izbornog povjerenstva koja je uz to i bivša predsjedateljica, napisala je odgovor u kojem piše kako Trump nema ni snage ni novca za odgodu izbora.

To je Trumpov najjači napad do sada na sustav udaljenog glasovanja, koji se sve više primjenjuje u SAD-u, radi prilagodbe na pandemiju koronavirusa.

U 2016. godini samo je pet država, Colorado, Havaji, Oregon, Utah i Washington, provelo glasovanje putem pošte, dok je 29 prihvatilo glasovanje bez izgovora za izostanak.

Još se pet država, Kalifornija, Montana, Nevada, New Jersey i Vermont, planira pridružiti ove godine, dok će oko 17 država poslati prijave za glasovanje putem pošte svim registriranim biračima.

Trump je u više navrata sugerirao da će glasovanje putem pošte omogućiti prijevare te da će se na takav način uvelike doprinijeti pobjedi demokratskog kandidata, a onemogućiti to da on dobije svoj drugi mandat. Na primjer, prošli je tjedan tvrdio da će inozemne vlade krivotvoriti „milijune” glasačkih listića.

Državni odvjetnik William Barr, predsjednikov saveznik, prošlog je mjeseca govorio isto o tome. Na upit o njegovim komentarima koje je dobio u utorak, rekao je Odboru za pravosuđe kako nema dokaza da bi druge zemlje mogle uspješno krivotvoriti američke izbore krivotvorenim glasačkim listićima, ali inzistirao je na tome da je ”normalno” da bi one to mogle učiniti.

Republikanci također tvrde da ako se glasački listići automatski pošalju svakom biraču, uključujući neaktivne i one s nevažećim registracijama, to otvara vrata širokoj prijevari.

Kritičari su optužili predsjednika za napad na ”daljinsko glasovanje”, kako bi posijao sumnju u poštenost izbora koji se trebaju održati ove godine i kako bi postavio temelje za prozivanje za prijevare i navodno nepoštenje u vezi s izborima, u slučaju njegovog poraza.

Prema CNN-u, Trumpova administracija sudjeluje u pravnim procesima u najmanje 13 država, dok Demokrati traže da se mogućnost glasovanja putem pošte proširi.

Njegov fokus je na odvraćanju od žetve glasačkih listića, što omogućava stranačkim dužnosnicima i trećim organizacijama da prikupljaju potpisane i zapečaćene glasačke listiće u nekim državama, no također se bori i protiv napora Demokrata koji ciljaju na uklanjanje zahtjeva za podudaranje glasačkih listića, čime bi se listići automatski poslali svim biračima koji ispunjavaju uvjete.

Na primjer, u svibnju, Republikanska stranka tužila je guvernera Kalifornije, Demokrata Gavina Newsoma, zbog njegovog izvršnog naloga kojim je predviđeno slanje listića za glasovanje svim glasačima pod njegovom jurisdikcijom.

Američki izbori 2020Donald Trump
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Proces glasanja treba privatizovati posto to drzava neefikasno vodi. Staviti na tender, pa kompanija koja najvise ponudi neka vodi izbore.

LNZ
3 godine prije

Kada bi izbori mogli nešto promeniti bili bi zabranjeni.

Mahatma
3 godine prije

Dobar potez Trumpa. Sada MSDNC i CNN moraju zauzet poziciju da nema odgode, a tako ni dopisnog glasovanja.

Zagor
3 godine prije

Pa dopisno glasovanje je jedini način da Sleepy Joe pobijedi.

Max
3 godine prije

Slijede manipulacije i optužbe.

fićo
3 godine prije

Svako razdvajanje Trampa od svoijih oponenata u Americi je kao kad iz kese usmrđene hrane biraš šta je za škovacu,a šta ne.

Stock
3 godine prije

Trump će imati velikih problema ovaj put.
Velika većina je popušila propagandu i čeka vakcinu ili neko čudo da ekonomija krene.
Svi msm mediji su protiv njega.
I on ima skrivene adute i ako mu je vjerovati, čeka da ih iskoristi.
https://youtu.be/aNgsoyllUfQ

Filip
3 godine prije

Ogromne su mogućnosti manipulacije uvijek prisutne a glasanje putem pušte ih dodatno uvećava. Pa ako su Demokrati snažno za to jasno je da tu vide priliku za instaliranje Bidena u Bijelu Kuću. Trump je često konfuzan ali ovaj put zna što priča, zna da je favorit i da se uvelike smišljaju sve moguće prevare. Ako ne može uobičajeno onda bolje odgoda a oni u Americi forsiraju koronu najviše da skinu Trumpa. Sad i on ima priliku iskoristiti koronu tražeći odgodu izbora.

Stara kuka
3 godine prije

Ako je, kako u članku piše, William Barr Trumpov saveznik, onda Trumpu, s takvim saveznicima, zaista ne trebaju neprijatelji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI