Trump produžio zabranu Huaweiu i ZTEu

Huawei - Donald Trump
2 komentara

Predsjednik Donald Trump u srijedu je produžio izvršnu naredbu potpisanu u maju 2019. godine kojom je proglašena nacionalna krizna situacija i zabranila američkim kompanijama da koriste telekomunikacijsku opremu proizvedenu od kompanija koje predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost.

Naredba se pozvala na Međunarodni zakon o ekonomskim silama u vanrednim situacijama, koji predsjedniku daje ovlašćenja da reguliše trgovinu kao odgovor na nacionalnu vanrednu situaciju koja prijeti Sjedinjenim Državama. Američki zakonodavci rekli su da je Trumpova naredba iz 2019. godine usmjerena prema kineskim kompanijama poput Huawei Technologies Co i ZTE Corp.

Očekuje se da će američko Ministarstvo trgovine ponovo produžiti licencu, koja ističe u petak, omogućavajući američkim kompanijama da nastave poslovati sa Huaweijem, saopštila je osoba upoznata s tim pitanjem.

Odjeljenje je izdalo niz produženja privremene licence i prethodno je produžilo do 1. aprila. Huawei, drugi po veličini proizvođač pametnih telefona, takođe je velika kompanija za telekomunikacionu opremu koja pruža 5G mrežnu tehnologiju.

U martu je Odjeljenje za trgovinu zatražilo komentare javnosti o tome da li treba da izdaje buduća produženja i pitalo je kakav je „uticaj na vašu kompaniju ili organizaciju ako se privremena opšta licenca ne produži?“ Odjeljenje za trgovinu takođe je ispitalo troškove vezane za prestanak licenci.

Asocijacija za bežičnu trgovinu CTIA pozvala je odjeljenje da odobri „dugoročno“ produženje licence, napisavši da „sada nije vrijeme da se ometa sposobnost globalnih operatora da održavaju kvalitet mreža“.

Grupa tvrdi da „kontinuirani, ograničeni angažman sa Huaweijem radi zaštite bezbjednosti opreme i uređaja na tržištu koristi američkim potrošačima smanjujući rizik da će oni biti predmet kompromisa“.

Kompanija je takođe zatražila od trgovine da “ponovo uspostavi i izmijeni prethodno odobrenje za rad na razvoju standarda kako bi omogućila razmjenu sa Huaweijem u cilju unapređenja globalnih telekomunikacionih standarda.”
Odjeljenje za trgovinu i Huawei su odbili da komentarišu.

Od dodavanja Huaweija na ekonomsku crnu listu u maju 2019. godine, pozivajući se na pitanja nacionalne bezbjednosti, odjeljenje je omogućilo kupovinu neke robe proizvedene u SAD kao potez koji ima za cilj da minimizira poremećaje za svoje kupce, od kojih mnogi upravljaju bežičnim mrežama u ruralnim djelovima Amerike.

U novembru je Federalna komisija za komunikacije odredila Huawei i ZTE kao rizike po nacionalnu bezbjednost, efikasno zabranjujući njihovim ruralnim kupcima u Sjedinjenim Državama da dio vladinog fonda od 8,5 milijardi dolara iskoriste za kupovinu njihove opreme.

Steven Barry, koji predvodi Udruženje prevoznika u oblasti konkurentnosti, rekao je na saslušanju u Kongresu u martu da su ruralni prevoznici „u osnovi pokušali da obnove avione u letu“ zato što su morali da uklone i zamjene mrežnu opremu.

Donald TrumpHuaweiZTE
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Dobro je napravio. Biti će manje zračenja i manje karcinoma.

Max
3 godine prije

Meta opet Kina čovjek se na njih nakačio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI