Trump se može pohvaliti izgradnjom novih nuklearnih bombi i oružja… koje nikada neće koristiti

Bombarder - B-2
2 komentara

Američki predsjednik Donald Trump reklamirao je svoju „nadogradnju“ američkoj vojski koja je koštala milijarde dolara, ali je rekao da je nikada nije htio koristiti, unatoč činjenici da je to već učinio.

“Potpuno obnovljamo i poboljšavamo, a u nekim slučajevima dobivamo potpuno novo nuklearno oružje, ne želimo ga nikada iskoristiti, ali imamo najviše i najbolje na svijetu”, rekao je, u nedjelju, američkim vojnicima u zračnoj bazi Osan u blizini Seoula.

“Dolazi na razinu na kojoj nikad nije bilo ni blizu”, rekao je Trump. “Nadam se da ga nikada nećemo morati koristiti”, rekao je, govoreći o vojnoj sposobnosti općenito.

Iako je Trump više puta naglasio kako nikada ne želi koristiti nuklearno oružje, neke od nedavnih akcija njegove administracije podigle su prijetnju nuklearnog sukoba u Europi. Odluka Washingtona da se povuče iz sporazuma o Posrednim nuklearnim snagama (INF) s Rusijom, početkom ove godine, izazvala je strahove od nuklearnog nagomilavanja u Europi.

Osim toga, američki pregled vojne raketne obrane, koji je objavljen u siječnju, otkrio je planove za svemirske raketne obrambene sustave, planovi za koje je Rusija upozorila da mogli bi dovesti do nove utrke u svemiru.

Trump izgleda kao vjernik u ‘mir kroz snagu.’ Tijekom svoje kampanje Trump je nazvao rat u Iraku “ogromnom štetom za čovječanstvo” i obećao da će dovesti američke trupe iz Sirije, Iraka i Afganistana kući, te da će prihvatiti više izolacionističku vanjsku politiku.

Međutim, Trump je također obećao da će još više povećati astronomski proračun vojske i to je obećanje ispunio, proširujući američku vojnu potrošnju na oko 700 milijardi dolara prošle godine. Proračun za sljedeću godinu trebao bi se povećati na 716 milijardi dolara.

“Znate li što je 700 milijardi?” Viknuo je Trump, klicavši svojoj vojnoj publici. “Recite što želite i mi ćemo to kupiti.”

Trump je obećao da će vojska uskoro vidjeti “stotine i stotine” aviona. To uključuje 78 sljedećih generacija F-35 prikrivenih boraca, 24 F / A-18 Horneta i osam novih F-15Xs iz Boeinga. 146 helikoptera Black Hawk i Apache ući će u službu iduće godine, zajedno s 165 Abramsovih tenkova i 12 ratnih brodova, uključujući nosača zrakoplova i tri razarača vođenih raketa.

I dok Trump nije započeo nikakve nove sukobe od preuzimanja dužnosti, američka vojska redovito dobiva oružje za rad. SAD baca bombu negdje u svijetu u prosjeku svakih 12 minuta, što je 121 bomba dnevno, a Trump je do sada bombardirao Irak, Afganistan, Siriju, Jemen, Somaliju, Libiju i Niger.

U međuvremenu, američka vojska je raspoređena u više od 150 zemalja, s 165.000 aktivnih vojnih djelatnika izvan Sjedinjenih Država. Štoviše, čak i ako američko oružje ne koriste američke trupe, ono često pronalazi put do ruku američkih neprijatelja. Oružje koje je Barack Obama odredio za “umjerene pobunjenike” u Siriji, brzo su ukrali džihadisti ili su prodani na crnom tržištu, dok je upravo ovog tjedna u napadu libijske vlade na militantnu bazu otkrivena skrivena protuoklopna raketa Javelin.

Američka vojskaNaoružanjeNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
URA
4 godine prije

ja najsretni kada se niti jedno oružje
nikada ne bi upotrebilo
neka mač ostane u koricama svojim
zauvijek

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI