Trump se priprema za borbu protiv Twittera nakon trajne suspenzije na društvenoj platformi

Trumpova borba sa Twitterom
19 komentara

U petak je Twitter trajno zabranio lični nalog Donalda Trumpa, jer je društvena platforma optužila predsjednika da je ranije ove nedjelje podstrekivao njegove pristalice na nasilni juriš na zgradu Kapitola u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora od 3. novembra.

„Američki predsjednik Donald Trump priprema se za borbu protiv Twittera i drugih platformi društvenih medija tokom njegovih posljednjih dana na funkciji, nakon njegove trajne suspenzije giganta za društvene mreže“, citiran je neimenovani savjetnik predsjednika.

Savjetnik nije detaljno obrazložio kako će se dalje odvijati ova moguća borba, dodajući da se ne radi “samo o predsjedniku Trumpu, već se ovdje radi bukvalno o 75 miliona Amerikanaca” koji ga podržavaju.

Izvor je takođe tvrdio bez razjašnjenja da “izgleda da velike kompanije uključujući Facebook i demokrate Capitol Hilla imaju magičnu sposobnost da podstaknu republikansku bazu na način na koji samo oni znaju da rade”.

Trumpova trajna suspenzija na Twitteru

Primjedbe su uslijedile nakon što je Twitter u petak trajno obustavio nalog @realDonaldTrump američkog predsjednika, i blokirao @TeamTrump njegove kampanje, nedugo nakon što je predsjednička stranica na Twitteru privremeno suspendovana.

Trump je, sa svoje strane, na zvaničnom nalogu @POTUS američkog predsjednika tvitovao da će „razmotriti mogućnosti izgradnje sopstvene platforme u budućnosti“.

Potez u petak uslijedio je zbog zabrinutosti Twittera da bi Trump mogao da dalje koristi platformu za podsticanje nasilja, nakon što je nastavio da osporava rezultate predsjedničkih izbora 3. novembra nakon što su izgrednici u srijedu napali zgradu Kapitola u Washingtonu.

Kompanija je rekla da su Trumpovi naknadni tvitovi da njegove pristalice imaju „gigantski glas daleko u budućnost“ i da „neće biti nepoštovani ili tretirani nepravedno na bilo koji način, oblik ili formu!!!“ tumači se kao dodatni pokazatelj da predsjednik ne planira da olakša predstojeću tranziciju.

U srijedu su gomile Trumpovih pristalica upali u zgradu američkog Kapitola, gdje su poslanici održavali sjednicu kako bi zvanično prebrojali glasove Izbornog koledža i potvrdili predsjedničku pobjedu demokrata Joea Bidena.

Neredi su rezultirali smrću pet osoba i još desetinama povrijeđenih, dok su izgrednici takođe nanijeli štetu dijelovima zgrade Kapitola i njenoj unutrašnjosti. U jednom od tvitova u to vrijeme, Trump je pozvao svoje pristalice „da idu kući“, pozivajući na poštovanje „zakona i reda“.

U drugom događaju ove nedjelje, Mark Zuckerberg je najavio da će predsjednički nalozi na Facebooku i Instagramu takođe biti blokirani najmanje dvije nedjelje – sve dok njegov predsjednički mandat ne završi.

Ovome je prethodio Trump koji je prethodnih nedjelja više puta izlazio na Twitter da bi izrazio svoju frustraciju zbog, kako je opisao, „prevare birača“ i „najkorumpiranijih“ predsjedničkih izbora u istoriji SAD.

U to vrijeme, Twitter je istakao čitav niz takvih Trumpovih poruka, postavljajući izjavu o odricanju odgovornosti u kojoj piše: „Neki ili cjelokupni sadržaj koji se dijeli u ovom tvitu osporava se i možda dovodi u zabludu u vezi sa izborima ili drugim građanskim procesom“. Korisnici koji su željeli da čitaju predsjednikove tvitove morali su da kliknu na „pogledaj“ da bi im pristupili.

Američki predsjednik je više puta izrazio skepticizam prema platformama društvenih medija, posebno Twitteru i Facebooku, optužujući ih da osjenčavaju „istaknute republikance“ i da imaju „radikalnu ljevicu“.

U izvještaju za 2020. Medijski istraživački centar, grupa za analizu sadržaja sa sjedištem u Virdžiniji, tvrdi da je otkrio da je Trump tokom posljednjih godinu i po cenzurisan na Facebooku ili Twitteru 65 puta, dok se demokrata Joe Biden suočio sa nula slučajeva cenzure na njegovim stranicama na društvenim mrežama.

CenzuraDonald Trumpsuspenzija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Trumpe, CTRL + ALT + DELETE

Outsider
3 godine prije

Inrupt bi mogao promijenuti pravila igre u vezi intereneta.

Karma
3 godine prije

Zar mu ni veze kod Koshnera i Bibija ne mogu pomoci? Nesto je jako cudno tu da mali Sef facebooka radi gluposti na svoju ruku. Onda Trump treba kupiti kineski mobitel i njihov twitter. ALLES KLAR?

Mahatma
3 godine prije

Gab i Telegram. Sve ostalo je kompromitirano.

navijala
3 godine prije

Ako Trump ne može osigurati neku slobodnu mrežu,gdje će slobodni ljudi moći međusobno komunicirati,onda nam je kraj.
Idemo na tuširanje.

Herc
3 godine prije

Za 4 godine imaće 78 godina naravno ako doživi ali svejedno bagra ga se boji jer ako se kandidira pobjediće po treći puta premoćno . Hoće da mu običnom većinom uskrate mogučnost kandidature .ko su ti obične bitange,babe 80+ narkomani pderi i pedofili svakojaki defektni tipovi koji trabunjaju o demokraciji koji je drugima uskraćuj,pale ,pljačkaju ,tuku policiju i pale stanice jer šupci demokrati ne žele izgubiti glasove
Za 4 godine biće puno toga,ko doživi pričaće aTrump će se vratiti u WH u stilu Napoleona
Bonaparte.

Drago
3 godine prije

Trump se ponaša kao nejaki pubertetlija na fejsbuku i tviteru, umjesto da kao predsjednik velesile primjeni sve ovlasti i vojskom zavede red: pohapsi i kazni organizatore paleža, pljački i ove izborne prijevare.

Metallica
3 godine prije

Jeb.. Twitter,facebook,itd…Napravi svoju platformu!Jel ti i to problem Trumpe?

Vidimanemogunista
3 godine prije

Bunika

rimtu
3 godine prije

“U srijedu su gomile Trumpovih pristalica upali u zgradu američkog Kapitola, gdje su poslanici održavali sjednicu kako bi zvanično prebrojali glasove Izbornog koledža i potvrdili predsjedničku pobjedu demokrata Joea Bidena”.

Autoru članka preporučam da malo prouči što se zbilja dogodilo, a ne da prepisuje od msm.

3 godine prije zadnji put uredio rimtu
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI