Trump tuži ”velike tehnološke divove” Facebook, Google i Twitter

Trump-tuzba protiv Facebook,Google i Twittera
6 komentara

Bivši predsjednik Donald Trump podigao je svoju kritiku društvenih medija na novu razinu, podnoseći kolektivne tužbe protiv Facebooka, Twittera i Googlea, te protiv njihovih izvršnih direktora.

O Trumpovim tužbama prvo je izvijestio Axios, pozivajući se na izvore, a bivši predsjednik kasnije je službeno objavio svoje namjere tijekom konferencije za tisak u srijedu, na kojoj je rekao da se njegovi postupci poduzimaju u ime žrtava kulture otkazivanja.

Trump je, govoreći iz Bedminstera iz New Jerseyja, nazvao svoje tužbe “vrlo lijepim razvojem naše slobode i slobode govora”. Rekao je da je tužba, u kojoj je on glavni tužitelj, usmjerena na “velike tehnološke divove” zbog njihove “cenzure” konzervativaca kao što je on sam.

Trumpa su cenzurirale brojne platforme na društvenim mrežama, uključujući Facebook i Twitter, nakon nemira u Capitolu, do kojih je došlo 6. siječnja. Mnogi kritičari optužuju bivšeg predsjednika za zapaljivu retoriku i poticanje na nasilje u njegovim objavama. Facebook je nedavno najavio da će Trumpova suspenzija trajati najmanje još dvije godine.

Konzervativna neprofitna grupa America First Policy Institute stoji iza Trumpove tužbe. Organizacija je jedna od mnogih s desnice koja je tvrtke društvenih medija optužila za političku pristranost. Tužba, podnesena u južnom okrugu Floride, također uključuje više drugih tužitelja koji tvrde da im je nezakonito zabranjeno korištenje platformi društvenih medija. Neki su se pridružili Trumpu tijekom njegove tiskovne konferencije u srijedu.

Tužbom se traži “trenutno zaustavljanje” cenzure tvrtki društvenih medija, zahtijevajući “prestanak zabranjivanja iz sjene, zaustavljanje prešućivanja i brisanje s crne liste.”

Trump je cenzuru nazvao “nezakonitom i neameričkom”. Konkretno je ciljao na društvene medije poput Facebooka i YouTubea, koji su tvrdili da su Trump i njemu slični širili dezinformacije tijekom pandemije, uključujući teorije da je Covid-19 stvoren od čovjeka; što je teorija koja se sada ne odbacuje tako brzo. Tvrtke poput Googlea, rekao je Trump, američka je vlada “zamijenila” da bi djelovale kao “de facto produžna ruka cenzora”.

Uz traženje restitucije zabranjenih računa na društvenim mrežama, uključujući njegov vlastiti, Trumpova tužba traži i “kaznenu odštetu”. Bivši predsjednik nazvao je ovu tužbu “promjenom igre za zemlju”.

Trumpova budućnost društvenih mreža i dalje je pod znakom pitanja i njegovih kritičara i pristaša. Nastavlja objavljivati javne izjave, neke po tonu slične njegovim prošlim tweetovima, pa je čak kratko vrijeme koristio i sada neaktivno web mjesto na blogu. Nedavno su se zavrtjele glasine da bi Trump uskoro mogao najaviti svoje sudjelovanje u GETTR-u, web mjestu platforme na društvenim mrežama koje vodi bivši glasnogovornik Jason Miller, koja je pokrenuta prošlog tjedna.

Donald TrumpGoogleTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
2 godine prije

Kasno Marko na Kosovo stiže.

Mahatma
2 godine prije

GETTR je kineski honeypot. Glavni investitor je klaun Miles Guo, isti onaj koji je trebao s Bannonom razotkrit Bidenovu korupciju pomoću Hunterovog laptopa.

Tak
2 godine prije

Može im stavit soli na rep

Emiliano Zapata
2 godine prije

Odvracanje paznje….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI