Trumpov gaf – Zahvalio se libanonskoj vojsci ”na borbi protiv Hezbollaha”

20 komentara

Tijekom posjete libanonskog premijera Saada Haririja Washingtonu je Donald Trump pokazao iznimno neznanje o situaciji u Libanonu.

Naime, trenutno je u tijeku zajednička operacija libanonske vojske, Hezbollaha i sirijske vojske protiv terorističke enklave koja se proteže s obje strane libanonsko-sirijske granice, gdje su južni dio enklave držali militanti Al-Nusra Fronta, a sjeverni ISIL.

Libanonska vojska pritišće na zapadnom obodu i u području Arsala, Hezbollah s juga iz Libanona i iz Sirije, a sirijska vojska s istoka, ali provodi zračne udare po uporištima terorista i u Siriji i u Libanonu.

U kampanji je do sada očišćen veći dio juga, a ostatak snaga Al-Nusra Fronta je navodno zatražio pregovore za napuštanje ostatka teritorija kojeg još uvijek drži pod kontrolom. Nakon toga je namjera združenih antiterorističkih snaga, ili situacijskih saveznika, uništiti prisutnost ”Islamske države” na tom području, kao što je prikazano na mapi dolje.

Grešku je primjetio i The Washington Post, koji piše kako je predsjednik Trump libanonsku militantnu skupinu Hezbollah uvrstio među teroriste, pohvalivši snage libanonske vlade ”na borbi” protiv libanonskog pokreta otpora,  rekavši u utorak u društvu Saada Haririja kako je malena bliskoistočna zemlja  “na prvoj crti zajedničke bitke protiv ekstremizma”.

”Jedini problem? Hezbollah je politički partner čovjeka koji stoji pored Trumpa, libanonskog premijera Saada Haririja”, komentirajući fotografiju susreta dvojice političara piše The Washington Post

“Premijer i ja upravo smo zaključili opsežan razgovor o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju Libanon i njegovi susjedi. Libanon je na prvoj crti u borbi protiv ISIL-a, Al-Qaede i Hezbollaha. Libanonski narod, svih vjera, radi zajedno kako bi očuvao sigurnost i prosperitet svoje zemlje”, rekao je Trump na konferenciji za novinare nakon sastanka s Haririjem.

Poznato je da se Hezbollah od proljeća 2013. aktivno uz sirijsku vojsku bori protiv terorista ”Islamske države” u Siriji, ali se libanonska vojska ne bori protiv Hezbollaha i aktivno je uključena u protuterorističku kampanju u području Arsala.

”Nije jasno je li Trump bio zbunjen zbog toga ili mu je jednostavno netko pogrešno sastavio izjavu”, piše američki list.

Sjedinjene Države dugo osuđuju Hezbollah, organizaciju s vojnim i političkim krilom, koju smatraju prijetnjom stabilnosti na Bliskom istoku. Nije tajna da Hezbollah dobiva političku potporu iz Irana, ali u različitim oblicima desetljećima ima veliki utjecaj na politički život u Libanonu.

Saad Hariri, sunit i miljenik Saudijske Arabije, osjetljiv je na povezanost sa šiitskim Hezbollahom, koji sa svojim saveznicima učinkovito kontrolira moćni parlament Libanona. Predsjednika zemlje, bivšeg generala Michela Aouna, podupire Hezbollah, iako su Hariri i njemu bliske političke skupine dugo opstruirale njegov izbor za predsjednika zemlje. Međutim, na kraju se sve pokazalo uzaludnim i Saad Hariri se morao pomiriti s činjenicom da Hezbollah i frakcije koje podupiru bivšeg generala Aouna ne žele predsjednika koji bi zemlju gurnuo u ruke Saudijske Arabije i zaljevskih monarhija.

Sjedinjene Države i Libanon se u stvari ne mogu složiti o političkom partnerstvu s Hezbollahom, kojeg Washington smatra terorističkom skupinom. Međutim, Hezbollah je srušio prethodnu libanonsku vladu na čelu s Haririjem, sinom ubijenog libanonskog političara Rafika Haririja, a aktualna libanonska vlada zna da je skupina dovoljno moćna i da bi se to opet moglo dogoditi.

Govoreći novinarima kasnije u utorak, Saad Hariri je rekao da je Trumpa dobro informirao o Hezbollahu tijekom njihovog sastanka i pažljivo je skrenuo pozornost na činjenicu da Trump vjerojatno nije razumio političku ulogu i moć skupine.

U Libanonu se borimo protiv ISIL-a i al-Qaede. S Hezbollahom smo, kao što znate, u vladi i među nama postoji konsenzus. Njega je važno je imati i  Imamo dobar dijalog s Hezbollahom. Oni su u parlamentu”, rekao je Saad Hariri.

Hariri je posjetio Washington kako bi potaknuo u administraciju i Kongres na ekonomsku i diplomatsku potporu, budući da u Libanonu boravi s više od milijun izbjeglica iz susjedne Sirije.

libanon sirija
FOTO – Pogranično područje u kojem se protiv terorista Al-Nusra Fronta i ”Islamske države” bore libanonska vojska, Hezbollah i sirijska vojska na svom dijelu teritorija
al-nusraHezbollahISILLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Kakav genij. da nabroji s kim na kopnu i moru graniči Libanon, ubij me ako bi znao nabrojati

Helena
6 godine prije

Ne verujem u slucajnosti. Ako im je Iran sledeca meta, pa i Hezbolah je.

Branko
6 godine prije

Nije gaf nego je Trump neuk da prikrije namjere. Nije tajna da je rezim u Libanonu marionetski. Cilj Washingtona i Izraela je eliminacija Hezbollaha,eliminacija Assada,vratit dominaciju nad Irakom i glavni cilj postaviti marionetski rezim u Iranu. Iran je inteligentno prihvatio jevrejska pravila financiranja političkih opcija u okolnim zemljama. Iran ostvaruje dominaciju u Iraku, potpomaže Assada,Hezbollah,Hamas,Hute,opoziciju u Egiptu jer El sisi je Izraelov igrač. Washington i Tel Aviv gube dominaciju na bliskom istoku, a znamo da oni nece lako prihvatiti poraz. Stoga ocekujte uskoro totalni kaos na bliskom istoku,a moguće i serije terorističkih napada u Evropi orkestiranih od Mossada i CIA.

Tadmur
6 godine prije

Gori je ovaj tupani ovi novinari koji kažu da mu je možda pogrešno napisana izjava.Postoji li iko u administraciji najmoćnije zemlje svijeta da pripremi ovoga idiota elementarnim stvarima ( 3 rečenice) o zemlji iz koje mu dolazi gost.Znači da u izjavi piše da je Haifa gl.grad Libana on bi to i rekao.Jebo te…koji kreteni…!!!

Weteran
6 godine prije

Ja godinama imam strah od bombardovanja??
Srbija – Sirija
Sirija – Srbija
99,99 posto Amera to ne razlikuje??!

Jupiter
6 godine prije

Da nema Trumpa trebalo bi ga izmisliti , čovek je definitivni neshvaćeni genije

Milan
6 godine prije

Tako maloumni Klinton pohvali Makedoniju umesto Crne Gore,i uze milion…I ovakvi kroje kapu ostatku sveta.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Hariri bi mogao završiti kao i stari njegov 🙂

davor
6 godine prije

😀

Borac2
6 godine prije

Ciscenje okolice Arsala zavrseno jutros. Kako je obecao sefe (Sayed Nasrallah) 48h i bit ce gotovo 🙂

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Vezano uz temu, nedavno sam, kao pacijent upoznao jednog doktora fizijatra iz Libanona. Ime mu je Bashir, pa sam ga propitkivao što misli o Hezbollahu. Nakon početne suzdržanosti, kad je shvatio da imam iskrene namjere onda mi se malo otvorio… Na početku razgovora mi je naglasio da je ateist i da ne bi bio sretan kad bi Libanonom prevladala isključivo vjerska politika, ali mi je isto tako na kraju razgovora potvrdio da bez Hezbollaha i mudre politike Nasrallaha, Libanon se ne bi dobro proveo i da Hezbollah danas uživa veliku potporu i Maronita između ostalih.
Poznato je i da je libanonska pop zvijezda, Julia Boutros, inače kršćanka, spjevala pjesme u kojima slavi Hezbollah i Nasrallaha.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Je amerikanac, al ovo je previše i za njih. Predsjednik je, a u poznavanju geografije i geopolitike je na razini prosječnog amerikanca.Jedino su mu dolari pred očima. I zna da ne smije dirat Židove i njihove interese, već ih mora pomagat.

dalmata
6 godine prije

Glupost,neznanje i neukost su genijalno savrseni od Trumpa,vrha USrA politike pa do beskucnika.Samo me zanima koliko je vec genijalna glupost Balkanaca dopustaju da ih instalirane marionete,poznate kao “demokratske ” stranke vodu iz propasti na klaonicu

Dundić
6 godine prije

Ne znam šta je, ali gaf nije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI