Trumpov glavni suparnik odustaje od predsjedničke utrke u SAD-u

Ron DeSantis
8 komentara

Ron DeSantis podržao je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa samo dva dana prije predizbora u državi New Hampshire

Guverner Floride Ron DeSantis u nedjelju je prekinuo svoju kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju, podržavši stranačkog favorita, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, samo dva dana prije glasovanja u New Hampshireu na drugim predizborima u zemlji.

DeSantis je najavio svoje odustajanje od utrke u videu objavljenom na X (bivši Twitter), poprativši snimku citatom bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla koji je ostavio otvorena vrata za još jednu utrku: “Uspjeh nije konačan, neuspjeh nije fatalan : hrabrost je da se nastavi ono što se računa.”

Priznajući da nije bilo “jasnog puta do pobjede” nakon njegovog drugog mjesta u Iowi, gdje je izgubio od Trumpa za nekih 30 bodova, DeSantis je zaključio da je Trump bolji izbor za vrhovnog zapovjednika od sadašnjeg predsjednika Joea Bidena – ili sljedeća republikanska viceprvakinja, bivša guvernerica Južne Karoline Nikki Haley.

“Jasno mi je da većina republikanskih birača na predizborima želi dati Donaldu Trumpu još jednu priliku”, objasnio je DeSantis, inzistirajući na tome, “Da postoji nešto što mogu učiniti da proizvedem povoljan ishod – više prekida kampanje, više intervjua – učinio bih to.”

Guverner Floride ima ograničen mandat, što znači da će napustiti državnu kuću u siječnju 2027. – upravo na vrijeme za još jednu kandidaturu u Ovalnom uredu.

Bivši biotehnološki poduzetnik Vivek Ramaswamy također je podržao Trumpa nakon što je ranije ovog mjeseca obustavio vlastitu predsjedničku kampanju, nakon što je završio četvrti s 8% glasova u klubovima u Iowi.

Trump nije otkrio svoj izbor protukandidata za 2024., a neki korisnici X-a nagađali su da je DeSantis tražio taj posao minimizirajući svoje razlike sa zvijezdom reality TV-a koja je postala političarka, dok je napadao svoju najjaču republikansku konkurenticu Haley, čiju je platformu opisao kao “zagrijani korporativizam”.

Najstariji sin republikanskog favorita, Donald Trump, Jr., stavio je DeSantisa – zajedno s bivšim voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom i nekadašnjim republikanskim kandidatom Benom Carsonom – naprijed kao potencijalnog izbora za potpredsjednika prošlog tjedna. Stariji Trump nije eksplicitno isključio tu mogućnost kada su ga prošle godine pitali o tome.

Donald TrumpIzboriRon DeSantisSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
3 mjeseci prije

Tramp ovih dana daje zapaljive izjave da ce se suprotstaviti WEF-u, Velikom resetu, trans gender ideologiji (zabranice operacije promene pola kod male dece), itd itd, i ko normalan ne bi glasao za njega.
Ako pobedi videcemo da li ce da odzi bar neko od tih obecanja (jer znamo da politicari nisu bas ljudi od reci).
Naravno ako dozivimo to, jer sledeca bolest X, za koju Tedros kaze da nije pitanje da li ce se pojaviti vec kada ce se pojaviti, bice smrtonosna (bar misevi na kojima su je razvijali nisu preziveli), tako da i ako pobedi Tramp pitanje je koliko ce naroda ostati da se tome raduje…

Max
3 mjeseci prije

Samo Trump će ostati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI