Turska će nastaviti istraživačko bušenje gasa u istočnom Mediteranu

Istocni Mediteran-Turska ce nastaviti istrazivacko busenje
4 komentara

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će Turska nastaviti sa istraživačkim bušenjem nafte i gasa u istočnom Mediteranu, što je aktivnost koja je ranije izazvala velike tenzije sa Kiprom, Grčkom i EU.

U decembru je EU zaprijetila Ankari sankcijama zbog pojačavanja potrage za rezervama ugljovodoničnog goriva u spornim vodama na Kipru.

Brisel je, međutim, kasnije odustao od prijetnje nakon što je Turska pristala da povuče istraživački brod iz tog područja.

Ali u petak je Erdogan rekao da je Turska primijetila “signale prirodnog gasa” u regionu i da će nastaviti da brani svoja prava na istraživanje voda, bez pružanja dodatnih detalja.

„Kakva god da su naša prava, mi ćemo ih ostvariti na ovaj ili onaj način. I mi ćemo izvoditi naše operacije istraživanja nafte u istočnom Mediteranu, Kipru i svim tim morima “, rekao je u govoru.

Nakon što je EU odustala od prijetnje sankcijama, Turska je od januara angažovana u pregovorima o poboljšanju odnosa sa blokom i Grčkom.

Turska je takođe angažovana u pregovorima o pridruživanju EU, koji su započeti 2005. Međutim, Evropski parlament je prošlog mjeseca pozvao Evropsku komisiju da prekine pregovore ako se ne bave brojnim ključnim oblastima.

Brisel je takođe optužio Tursku za neovlašteno bušenje u blizini Kipra, a samo ostrvo je tačka neslaganja zbog potraživanja Ankare dijela zemlje i nepriznavanja vlade kiparskih Grka na jugu.

Pored toga, EU optužuje Tursku za „nazadovanje“ u oblastima ljudskih prava i slobode izražavanja zbog Erdoganove unutrašnje politike.

Blok tvrdi da su navodna sudska represija turske vlade nad novinarima i političarima i napuštanje međunarodnog sporazuma o sprječavanju nasilja nad ženama u suprotnosti sa vrijednostima EU. Turska je negirala tvrdnje.

Erdoganovi komentari u petak uslijedili su nakon što se EU prošle nedjelje dogovorila da Turskoj obezbijedi 3,5 milijardi eura  za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica do 2024. godine.

Tursko zbrinjavanje oko 3,6 miliona registrovanih izbjeglica bio je još jedan izvor neslaganja između Turske i EU, a Ankara je pozvala Brisel da se više angažuje u rješavanju situacije.

Istočni MediteranTayyip Recap Erdoganturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
2 godine prije

Turska ulazi dugo u EU, ali nikako da udje jer kada bi usla, Turci bi preuzeli Njemacku

122121212543kjlkjlk5
2 godine prije

Sistematski se nastavljaju napadi nad naftnim postrojenjima širom svijeta i izaziva nestašica…danas naftna platforma (?) u Bakuu/Azerbejdžan

Max
2 godine prije

Bit će tu još sukoba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI