Turska će progurati plan Istanbulskog kanala „sviđalo vam se to ili ne“, kaže Erdogan, obećavajući „postavljanje temelja“ ovog ljeta

Erdogan-Turska
34 komentara

Ankara će uskoro održati tender za izgradnju kanala na periferiji Istanbula, rekao je turski predsjednik. Procijenjen na preko 9 milijardi dolara, projekat je naišao na oštre kritike ekologa i opozicije.

Govoreći u srijedu pred zakonodavcima svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK), predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se očekuje da rad na ambicioznom projektu započne uskoro.

„U velikoj mjeri smo završili pripreme za Kanal Istanbul“, rekao je Erdogan. „Tender će biti održan uskoro, a na ljeto ćemo postaviti temelje.“

Projektom, za koji se procjenjuje da će koštati najmanje 75 milijardi lira (9,2 milijarde dolara), stvorit će se čitav novi grad od oko 500.000 stanovnika, predvidio je Erdogan. Predsjednik je odbacio svaku kritiku projekta, insistirajući da će Turska nastaviti sa tim „sviđalo se to vama ili ne“.

Projekat kanala već je naišao na kritike sa različitih strana. Plovni put bi se protezao oko 50 kilometara duž zapadne periferije Istanbula, paralelno sa prometnim Bosforskim moreuzom, povezujući Crno more i Mramorno more.

Turska opozicija je napala projekat zbog upadljivih troškova koji će, kako se očekuje, dodatno opteretiti ionako napete resurse zemlje. Turska nacionalna valuta, lira, uhvaćena je u neprekidnom opadajućem toku tokom posljednjih nekoliko godina.

Projekat kanala takođe je pokrenuo zabrinutost ekologa koji tvrde da vještački plovni put može oštetiti lokalne ekosisteme i zagađivati slatkovodne resurse.

Ambiciozni plan takođe su kritikovali neki u vojnim krugovima zemlje, a preko 100 bivših mornaričkih oficira objavilo je otvoreno pismo da upozori na potencijalne bezbjednosne implikacije tokom vikenda.

Bosfor je predmet Konvencije Montreux iz 1936. godine, temeljnog međunarodnog ugovora koji reguliše tursku suverenost nad moreuzima. Ugovor strogo ograničava tonažu vojnih brodova država iz drugih regiona kojima je dozvoljeno da uđu u Crno more. Zbog toga bi kopanje novog plovnog puta koji nije predmet sporazuma mogao da gurne Tursku u sukob između glavnih pomorskih sila.

„Mislimo da se trebamo suzdržati od bilo kakve retorike ili akcije koja bi od Konvencije Montreux mogla stvoriti pitanje kontroverze“, navela je grupa dodajući da je „zabrinjavajuće“ otvaranje sporazuma za raspravu.

Pismo je izazvalo gnjevnu reakciju u Ankari, pri čemu je uhapšeno 10 bivših admirala, a drugi su istraživani. Izjava bivših vođa vojske “podsjećala je na puč”, prema izjavi predsjedničkog portparola Ibrahima Kalina. Najviši zvaničnici najavili su da će potpisnici pisma biti podvrgnuti velikoj istrazi njihovih motiva.

„Ne samo oni koji su potpisali, već i oni koji ih podstiču će položiti račune pred pravdom“, rekao je Erdoganov pomoćnik Fahrettin Altun.

erdoganizgradnja kanalaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
3 godine prije

neznam zakaj bi kanal štetio?….. misle naplačivati?

teško da ce biti profitabilno, jer če graditi pored bospora….

3 godine prije zadnji put uredio Malomorgen
3 godine prije

ostre kritike ekologa i opozicije..na stranu sha ja mislio o modernom sultanu,zanima me samo adresa njihovih poslodavaca i tijek novca.kakve dugorocne ekoloske katastrofe u americi izazivaju masovne instalacije kvazi-zelenih energija i sutnja o tome..samo trag novca daje odgovor.hvala.

Red Dog
3 godine prije

Dobre vesti za Srbiju.
Kina shvata. I nece da se bakce sa budalom.
Pa namerava finansirati kanal Dunav-Morava-Vardar-Thesaloniki da ne mora uopste uci u Crno More za pretovar robe za prevoz Dunavom do Nemacke. Najmanje 17 milijardi dolara, a verovatno vise.
I kuda prolazi roba tu ostaje i lova.

gargamel
3 godine prije

Kako je onu kurvicu van leien stavio gde treba, alal vera

Imenadimenom
3 godine prije

Slaba Turska, su prije godinu dana bili gotovo svi komentari na Logicno!? A ona svakim danom sve jaca i jaca…Ipak Erdo pravi zulum…

Alen
3 godine prije

Bosfor i onako nije turski i kao takav ni nemaju nikakve koristi od njega , što da ne imati svoj kanal..

Max
3 godine prije

Sultan ne posustaje ali bit će još previranja.

nessy
3 godine prije

Kad god pocne prica o ugrozenim ekosistemima, naslucujem da se radi o nekom projektu koji ne odgovara USA. Erdogan vam se moze svidjati ili ne (meni, osobno se ne svidja), ali radove na infrastrukturi koji su pod njim napravljeni ili planirani, nitko ne moze obezvrijediti. Tko razumije tusku politiku 10%, ne moze mu zamjeriti sto je pocistio Guleniste, koje je njihov ideoloski vodja infiltrirao, kroz dvije generacije, u najvaznije segmente drzavnih sluzbi. Tko procita Gulenov plan i program, nece biti iznenadjen ogromnim brojem uhapsenih i otpustenih drzavnih sluzbenika. Drzavni udar prije par godina je Gulenovo djelo, naravno, uz pomoc zapadnih obavjestajnih sluzbi, prvenstveno CIA-e, cije je Gulen cedo. Erdogan je diktator, to nije upitno, i to sto je pocistio ove koji su mu spremali drzavni udar, je sto? Iznenadjenje? Pa isto bi napravio bilo tko, bio diktator ili ne.

jefnvijaesnvsnaefrva
3 godine prije

Eđi donmeh ko pravi faraon, ostavlja iza sebe kanal umjesto piramida, i to je nešto.

Ришона Вилон
3 godine prije

Сионистички Нови Светски поредак подразумева и стварање Новог блиског истока. Иза те језичке замке крије се укидање Турске, одузимање европског дела турске, и Ердоган је томе сметња. Подразумева се и стварање Великог Курдистана (курди су кошерног порекла, ако нисте знали).
Рат у Сирији и “недоговорено” понашање РФ је препрека томе.

Sulejman
3 godine prije

Bravo Sultane izgrađuj svoju zemlju!

Glasnogovornik
3 godine prije

Sve će brko poklopiti, i neka će…ja se neki dan vratio iz Stambola i Trabzona, samo pozitivni utisci što se tiče ekonomije i obrazovanja. Npr. u Trabzonu 4 dana nisam vidio prosjaka na ulici.

Sulejman
3 godine prije

Nedaj se Sultane samo naprijed!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI