Turska istražuje objave na Twitteru koje sugerišu da je Erdogan umro nakon što je viralni video pokrenuo špekulacije

Erdogan ljutit
5 komentara

Turske vlasti pokrenule su u srijedu sudski postupak protiv 30 ljudi zbog niza postova na Twitteru koji sugerišu da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan umro – nakon što je internetom kružio viralni video na kojem se vidi predsjednik kako se zanosi i teško hoda.

Pod istragom je 30 osumnjičenih, optuženih za navodno dijeljenje „dezinformacija i manipulativnih sadržaja“ i vrijeđanje Erdogana dijeljenjem postova na Twitteru koristeći hešteg „olmus“, što u prevodu znači „rečeno je da je mrtav“, navodi se u saopštenju policije dobijenom u srijedu.

Heštag „olmus“ je nakratko bio u trendu na turskom Twitteru, a jedan korisnik je tvitovao: „Turske novinske mreže, ako nekog ujedu na ulici, objavit će odmah do mraka… U posljednja 24 sata, Erdoganova smrt je zataškavana na društvenim mrežama . Sve novinske mreže spavaju. Ne potvrđuju niti negiraju. Oni ništa ne govore“, misleći na špekulacije o smrti turskog predsjednika.

Posljednjih mjeseci sve je više dokaza da je turski predsjednik bolestan nakon što se pojavila serija video snimaka na kojima turski lider ne izgleda dobro.

Na nedavnim snimcima snimljenim u petak na obilježavanju 98. godišnjice osnivanja Turske Republike, Erdogan se vidi kako teško hoda i izgleda nestabilno na nogama, što je izazvalo očiglednije zabrinutosti koje su podstakle zavjeru o navodnoj smrti.

Njegova kancelarija je, međutim, negirala bilo kakve zdravstvene probleme i pokrenula sudski postupak protiv pojedinaca koji su širili navodne glasine.

Fahretin Altun, direktor za komunikacije Republike Turske, objavio je u srijedu na Twitteru snimak Erdogana koji snažnije hoda poslije putovanja avionom od Istanbula do Ankare, uz natpis „Vjerujte prijatelju, bojte se neprijatelja“.

Korisnik Twittera, Jakup Ozturk, prokomentarisao je snimak rekavši: „Čak i lažne vijesti o njegovom zdravlju, krah Istanbulske berze, turska lira gubi na vrijednosti. Svi treba da razumiju!”

Predsjednik Erdogan dao je izjavu za novinare u srijedu, nakon što je u predsjedničkom kompleksu primio ambasadora Ukrajine Vasila Bodnara. On je to popratio tvitom objavljenim na njegovom Twitter nalogu koji glasi:

„Kao što radimo od 3. novembra 2002, #MilleteHizmetYolunda nastavit ćemo da radimo bez prestanka i da idemo istim putem sa našom nacijom.“ Haštag se prevodi kao „na putu služenja naciji“.

erdoganTayyip Recap Erdoganturskavideo
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Pa bez problema je stao u nacrtani krug?
Dobro ajde mozda mu se malo vrti u glavi od maske ali mi se cini ok.
Zapravo se pitam s cega ovime odvracaju pozornost ?

Mahatma
2 godine prije

Ne kontam zašto je ovim diktatorima toliko bitno sakrit informacije o svom zdravlju. Ne bi li im bilo bolje kad bi bili transparentni i polako pripremali teren za nasljednika? Ovako samo doprinose većem kaosu dok turska lira polako tone. Mogao bi dolar na 10 lira danas.

postenlopov
2 godine prije

Drzi se bolje od Bajdena.

tihobl
2 godine prije

Erdoganu svaka cast. Prvi je u svijetu koji je krenuo da hapsi sorosevce koji preko FB i tvitera organizuju obojene revolucije i to na samom pocetku turskog proljeca.

Scorpiorex
2 godine prije

Vratio je,Erdo Tursku u 1918, ko bi rekao,kapa dole,seljaci kriju krumpir i luk

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI