Turska je pokrenula istragu nakon što je WhatsApp omogućio dijeljenje informacija svojih korisnika s Facebookom

Whatsapp i Facebook dijeljenje informacija o korisnicima
9 komentara

Turska vlada pokrenula je istragu o Facebooku i WhatsAppu nakon što izmjene uvjeta i pravila aplikacije za razmjenu poruka prisiljavaju korisnike WhatsAppa na dijeljenje svojih podataka sa svojim korporativnim roditeljem Facebookom.

Ako se korisnici WhatsAppa ne slože s novim uvjetima i odredbama, oni će biti isključeni iz aplikacije 08. veljače. U ponedjeljak je turski Odbor za zaštitu tržišnog natjecanja rekao da je pokrenuo istragu o WhatsAppu i Facebooku, presudivši da bi razmjena podataka trebala biti obustavljena do završetka istrage.

“Kao dio Facebookove obitelji tvrtki, WhatsApp prima informacije od ove obitelji tvrtki i dijeli ih s njima”, navodi se u novom pravilniku WhatsAppa. “Mi možemo koristiti podatke koje primamo od njih, a oni mogu koristiti podatke koje s njima dijelimo kako bi pomogli u radu, pružanju, poboljšanju, razumijevanju, prilagođavanju, podršci i marketingu naših usluga i njihovih ponuda.”

Odbor za zaštitu tržišnog natjecanja rekao je da obvezno dijeljenje podataka potencijalno krši turski Zakon o tržišnom natjecanju i tvrdi da se ažurirani uvjeti moraju staviti na čekanje dok se ne završi istraga.

Medijski ured turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana navodno je u ponedjeljak ugasio svoje WhatsApp skupine zbog zabrinutosti oko pitanja privatnosti. Ankara je pozvala na bojkot aplikacije, želeći se tako suprotstaviti onome što je nazvala “digitalnim fašizmom.”

Širom svijeta postoji gotovo milijarda korisnika WhatsAppa, a aplikacija je u studenom preuzeta 58 milijuna puta. 17 milijuna dolazi s njenog najvećeg tržišta, Indije, gdje ima više od 400 milijuna korisnika.

Ažurirani uvjeti navode da će WhatsApp dijeliti podatke s “tvrtkama”, a time i s vladom i agencijama za provođenje zakona.

WhatsApp, koji su 2009. osnovali Brian Acton i Jan Koum, Facebook je 2014. kupio za 19 milijardi dolara.

Sigurnost korisničkih podatakaturskaWhatsApp
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trooba
3 godine prije

Whatsapp je kod mene konačno zatvorio vrata s vanjske strane… baj baj 🙂

Zagor
3 godine prije

Eto i ja prestajem biti korisnik, premda nemam Facebook.

Antun
3 godine prije

U posljednja 72 sata 25 milijuna novih pretplatnika na Telegramu što je ukupno 500 milijuna
Hvala onim smrdljivcima sa watsapp-a

Bart
3 godine prije

Signal i Threema su jedine koliko toliko sigurne aplikacije. Threema kosta nekih 5EUR za dozivotno koristenje i prema meni je za sada najsigurnija aplikacija. Sve sto Facebook napravi ili ima u svojim rukama ne moze biti dobro.

Deno
3 godine prije
Sony
3 godine prije

Veliki reset odvija se u virtualnom svijetu, fejs gubi korisnike, whatsapp gubi korisnike, Twitter se podijelio, korisnici sele dalje, Parler je pao… ista priča kao i sa migrantima. Mnoge blokiraju, brišu, cenzuriraju, mnogi svojevoljno idu drugdje, blokirani idu drugdje, puni se Telegram, Signal… društvene platforme ispunile su svoju svrhu, “glavnima” više nije do masovnog članstva, do ujedinjene mase korisnika, nije im to cilj zarade, njihov cilj su informacije koje su godinama prikupljali, sada rade na razjedinjavanju virtualnih grupa, razjedinjavaju istomišljenike, možda nisu računali na to da će njihova sredstva za komunikacije postati ogromno polje za širenje prave istine o njima i svemu šta se dešava na globalnom nivou. Rade na sprečavanju ujedinjavanja u virtualnom, a istovremeno i u stvarnom svijetu zabranom okupljanja. Prebacila sam svoje kontakte i sebe na Signal. Nikoga nisam morala nagovarati. Ali ono šta sam čula iz informatičkih izvora je to da “oni” tako i tako imaju… Čitaj više »

Venator
3 godine prije

Obrisao wacap, nije mi se dalo čekati do 8. veljače. Ne želim više imati ništa što ima veze sa fejsbukom. Cyber fašisti.

Brkan
3 godine prije

WhatsApp je bio shit SA spijuniranjem!
Hrvatska je jos u vrijeme Kolinde Kitarovicke kupila software za prisluskivanje i kontrolu preko WhatsApp-a.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI